"Operaţiunea Săgeţile Nordului" - Israelul invadează Libanul

Fumul se ridică în urma atacului armatei israeliene în oraşul Khiam din Nabatieh, Liban, pe 28 septembrie 2024. (Getty Images)
Redacţia
01.10.2024

Israelul a numit noua ofensivă transfrontalieră din sudul Libanului „Operaţiunea Săgeţile Nordului”, armata anunţând în postări pe X că trupele sale au început raiduri limitate, localizate şi ţintite împotriva obiectivelor teroriste ale Hezbollah în zona de frontieră din sudul Libanului.

Potrivit Israel National News, Forţele Armate Israeliene (IDF), în conformitate cu decizia eşalonului politic, au efectuat raiduri terestre limitate, localizate şi ţintite, bazate pe informaţii precise, împotriva ţintelor şi infrastructurii teroriste Hezbollah din sudul Libanului. Aceste ţinte sunt situate în sate apropiate de graniţă şi reprezintă o ameninţare imediată pentru comunităţile israeliene din nordul Israelului.

Sursa citată afirmă că IDF acţionează în conformitate cu un plan metodic stabilit de Statul Major General şi de Comandamentul de Nord, pentru care soldaţii IDF s-au antrenat şi s-au pregătit în ultimele luni. Forţele aeriene israeliene şi artileria IDF sprijină forţele terestre cu lovituri precise asupra ţintelor militare din zonă.

Aceste operaţiuni au fost aprobate şi desfăşurate în conformitate cu decizia eşalonului politic. Operaţiunea „Săgeţile Nordului” va continua în conformitate cu evaluarea situaţiei şi în paralel cu luptele din Gaza şi din alte arene.

Unele relatări libaneze au susţinut că Hezbollah a ucis şi rănit deja câţiva soldaţi israelieni invadatori, dar aceste rapoarte vor rămâne greu de verificat în primele ore ale campaniei şi în ceaţa războiului.

Diverşi corespondenţi de ştiri regionali au afirmat că tancurile IDF au fost văzute pătrunzând în zone considerate anterior „zone militare închise”.

„Forţele israeliene au lansat incursiuni limitate în Liban, au declarat Statele Unite, în timp ce Israelul a promis să continue lupta împotriva Hezbollah şi a sigilat o parte a frontierei după uciderea liderului militanţilor susţinuţi de Iran”, relatează AFP.

„Acesta este momentul. Nu putem crea condiţii pentru ca israelienii să se întoarcă la casele lor fără a împinge Hezbollah din sudul Libanului, cu siguranţă la cel puţin 13 km, care ar fi raza de acţiune a rachetelor antitanc”, a declarat pentru CNN generalul de brigadă israelian în retragere Aviv Amiri.

Zonele sudice ar fi fost supuse unor raiduri de bombardament în orele premergătoare încălcării frontierei.

Armata israeliană a emis, de asemenea, noi avertismente prin care le spune civililor libanezi din suburbiile sudice ale Beirutului să evacueze zona, înainte de alte lovituri aeriene iminente asupra locaţiilor Hezbollah.

Context

Războiul terestru din Liban a început cu doar o lună înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, iar preşedintele Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris nu par să aibă prea multe de spus, ba chiar evită discuţiile cu presa pe acest subiect, potrivit unei ştiri Zero Hedge.

O înregistrare video publicată sâmbătă de armata israeliană arată avioane care, potrivit acesteia, au fost folosite pentru a efectua atacul şi transportau cel puţin 15 bombe de 900 de kg, inclusiv bombe BLU-109 fabricate în SUA, potrivit lui Trevor Ball, fost tehnician superior în domeniul muniţiilor explozive pentru armata americană, care a analizat imaginile pentru CNN.

Biden a cerut încetarea focului, sprijinind în acelaşi timp asasinatul la nivel înalt.

În weekend, Israelul a fost ocupat cu atacarea mai multor fronturi. Nu numai că a extins loviturile aeriene asupra Beirutului în urma morţii de vineri a liderului Hezbollah Hassan Nasrallah, dar a atacat şi Yemenul şi Siria.

De la sfârşitul săptămânii trecute şi până sâmbătă, rebelii Houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au anunţat lansarea mai multor rachete balistice către Tel Aviv, despre care armata israeliană a declarat că au fost interceptate. Iar vineri, într-un incident care nu a fost mediatizat (având în vedere că titlurile se concentrau puternic pe evenimentele de la Beirut), trei nave de război americane din Marea Roşie au fost atacate simultan cu rachete de către rebelii Houthi.

„Houthi au declarat că au vizat trei nave de război americane pe care rapoartele mass-media din această seară le identifică drept distrugătoarele cu rachete ghidate USS Spruance şi USS Stockdale şi nava de luptă USS Indianapolis. Acestea s-ar fi aflat la momentul respectiv la nord de Bab el-Mandeb”, a relatat The Maritime Executive.

„Oficialii americani confirmă că navele de război din Marea Roşie au fost vizate de probabil cel mai mare baraj de la începutul conflictului cu rebelii Houthi în Yemen, în urmă cu aproape 10 luni”, a adăugat publicaţia.

Duminică, avioanele israeliene au beneficiat de ajutorul Serviciilor de informaţii militare americane pentru a efectua o lovitură aeriană masivă asupra portului-cheie Hodeidah din Yemen. Acţiunea a avut loc la începutul serii, ora locală. Axios raportează că facilităţile „sensibile” ale rebelilor Houthi s-au aflat pe lista ţintelor.

Ministerul Sănătăţii din Yemen a anunţat ulterior că cel puţin patru persoane au fost ucise şi alte 40 rănite în atacul israelian, care a lăsat coloane masive de fum deasupra zonei. Videoclipurile arată un incendiu uriaş înghiţind portul.

Presa israeliană a confirmat că a fost cel mai mare atac israelian asupra Yemenului de la începutul conflictului, în urma incidentului din 7 octombrie anul trecut.

„Zeci de avioane israeliene, inclusiv avioane de vânătoare F-15I, au participat la operaţiune, lovind la 1.800 de kilometri de teritoriul israelian, după ce houthi au lansat trei rachete balistice asupra zonelor Tel Aviv şi centrul Israelului în ultimele săptămâni, inclusiv una sâmbătă”, detaliază Jerusalem Post.

În timpul discursului de vineri al premierului Benjamin Netanyahu la Naţiunile Unite, liderul israelian a declarat că ţara sa duce un război pe şapte fronturi.

Luni, el a lansat un nou avertisment: „Nu există niciun loc în Orientul Mijlociu unde Israelul să nu poată ajunge. Nu există niciun loc unde să nu mergem pentru a ne proteja poporul şi ţara”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor