Susţinătorii fugarului Şor se plâng lui Putin că ruşii "sunt privaţi de drepturi" în R. Moldova: Cerem să luaţi deciziile corespunzătoare

Valerii Klimenko, liderul Congresului Comunităţilor Ruse din Moldova (ipn.md)
Maria Maevschi
02.10.2024

Susţinătorii oligarhului fugar Ilan Şor se plâng, în conferinţe de presă la Chişinău, că ruşilor li s-ar încălca drepturile în Republica Moldova şi cer ajutor în acest sens chiar liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

„Trimitem la Moscova acte şi materiale video care confirmă privarea de drepturi a conaţionalilor ruşi în Republica Moldova. Cerem ca organele competente ale Rusiei să analizeze aceste materiale şi să ia deciziile corespunzătoare”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Vitalii Klimenko, liderul Congresului Comunităţilor Ruse din Moldova afiliat lui Şor, cu referire la actuala guvernare.

Mai mult decât atât, Congresului Comunităţilor Ruse din Moldova au organizat şi un protest în faţa Comisiei Electorale Centrale (CEC) de la Chişinău, solicitând autorităţilor moldovene să organizeze mai multe secţii de votare pe teritoriul Federaţiei Ruse, făcând referire la numărul mare de moldoveni aflaţi în Rusia.

Menţionăm că în ultima listă publicată la finele lunii septembrie de Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău privind adresele secţiilor de votare pentru referendumul republican constituţional şi alegerile prezidenţiale din 20 octombrie 2024, pentru Federaţia Rusă, apar două în loc de cinci promise anterior, şi ambele la Moscova, ceea ce a nemulţumit şi mai mult atât gruparea Şor, care spera să obţină mai multe voturi datorită moldovenilor plecaţi la muncă în Rusia, cât şi Kremlinul, care visează de ceva timp să recapete controlul asupra Moldovei.

„De câte ori trebuie să ascultăm aceeaşi placă zgâriată despre ʻjumătatea de milion de moldoveni din Rusiaʼ de la marionetele pro-ruse? Valerii Klimenko şi cohorta sa cer acum Dumei de Stat să nu recunoască rezultatele alegerilor din Moldova, dacă CEC nu deschide mai multe secţii de vot în Rusia. Această cerere este nu doar ilegală, ci pune serios sub semnul întrebării loialitatea acestor actori faţă de statul moldovenesc. Să ne întrebăm direct: trădare?

Ştim ce face Rusia când îşi simte conaţionalii ʻprivaţi de drepturiʼ. Cazul Crimeei sau al regiunilor separatiste din Ucraina sunt exemple clare. Fiecare astfel de ʻcerereʼ deschide poarta pentru intervenţie şi destabilizare. Este asta ceea ce vor Klimenko şi ceilalţi pro-ruşi?”, a menţionat într-o postare pe Facebook expertul în politici publice şi securitate de la Watchdog Moldova, Andrei Curăraru.

Potrivit însă datelor oficiale, notează expertul Watchdog, cu referire la RANEPA şi iep.ru, numărul moldovenilor aflaţi în Rusia a atins un vârf de 586.069 în 2014, iar Putin a avut ideea genială de a ataca Ucraina, ceea ce a dus o cădere liberă a numărului acestora.

Numărul moldovenilor aflaţi în Rusia, 2002-2022 (facebook.com / WhatchDog Moldova)
Numărul moldovenilor aflaţi în Rusia, 2002-2022 (facebook.com / WhatchDog Moldova)

„În 2016, scădere la 489.694, în 2018, coborâm la 320.115, în 2021, cifrele indică 132.875, iar în 2022, mai rămân 76.645. Deci, despre ce ʻjumătate de milionʼ vorbesc pro-ruşii? Realitatea este clară: numărul moldovenilor din Rusia s-a prăbuşit cu 87% în mai puţin de un deceniu. Aceste date sunt confirmate nu doar de surse independente, ci şi de instituţii ruseşti”, a adăugat Andrei Curăraru.

Curăraru a mai specificat că moldovenii din Rusia nu au nevoie de mai multe secţii de votare, întrucât „au votat deja – nu la urnă, ci plecând masiv din Rusia, iar pretenţiile pro-ruseşti despre necesitatea a zeci de secţii de vot în Rusia sunt nu doar nefondate, ci şi ridicole”.

„Cererile lui Klimenko oscilează de la o încercare prost mascată de a crea scandal politic, nimic mai mult, spre baza ʻnerecunoaşterii alegerilor din Republica Moldovaʼ - un fapt care trebuie consemnat aici”, a conchis expertul Watchdog.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor