Xi Jinping promite iar "reunificarea" Chinei conuniste cu Taiwanul democrat

Xi Jinping (Feng Li/Getty Images)
Redacţia
02.10.2024

Liderul chinez Xi Jinping şi-a reiterat promisiunea de a realiza „reunificarea” cu Taiwanul în ajunul celei de-a 75-a aniversări a Chinei comuniste, în timp ce Beijingul şi-a demonstrat puterea militară în perioada premergătoare sărbătorii naţionale, transmite CNN.

La un banchet de stat prilejuit de aniversarea fondării Republicii Populare, Xi şi-a folosit discursul pentru a sublinia hotărârea sa de a realiza „reunificarea completă a patriei”.

„Este o tendinţă ireversibilă, o cauză a dreptăţii şi aspiraţia comună a poporului. Nimeni nu poate opri mersul istoriei”, le-a spus el miilor de persoane prezente la Marea Sală a Poporului din Beijing, potrivit agenţiei de presă de stat Xinhua.

Reamintim că Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, revendică Taiwanul ca fiind al său, în ciuda faptului că nu l-a controlat niciodată, şi a promis „reunificarea” prin forţă, dacă este necesar, cu democraţia autoguvernată.

Dar mulţi locuitori ai insulei se consideră taiwanezi şi nu doresc să facă parte din China comunistă.

Cele două părţi au fost conduse de guverne separate din 1949, după încheierea războiului civil chinez. Comuniştii au preluat puterea la Beijing şi au fondat Republica Populară Chineză la 1 octombrie 1949, în timp ce naţionaliştii învinşi au fugit în Taiwan, mutând sediul Republicii Chineze de pe continent la Taipei.

Liderii chinezi succesivi au promis că într-o zi vor prelua controlul asupra Taiwanului, însă Xi, cel mai hotărât lider chinez din ultimele decenii, a intensificat retorica şi agresivitatea împotriva insulei democratice - alimentând tensiunile de cealaltă parte a strâmtorii şi stârnind îngrijorări cu privire la o confruntare militară.

„Taiwanul este teritoriul sacru al Chinei. Sângele este mai gros decât apa, iar oamenii de pe ambele părţi ale strâmtorii sunt legaţi prin sânge”, a fost retorica lui Xi Jinping la banchetul cu pricina la care au participat peste 3 000 de persoane, inclusiv oficiali, lideri de partid pensionaţi şi demnitari străini.

El a făcut, de asemenea, apel la aprofundarea schimburilor economice şi culturale peste strâmtoarea Taiwan şi la promovarea „armoniei spirituale a compatrioţilor de pe ambele părţi”.

„(Trebuie) să ne opunem cu hotărâre activităţilor separatiste legate de 'independenţa Taiwanului'”, a spus Xi.

Beijingul l-a catalogat pe preşedintele taiwanez Lai Ching-te drept un „separatist periculos”, iar tensiunile au crescut de la învestirea celui din urmă în luna mai, în timpul căreia acesta a cerut Chinei să înceteze intimidarea Taiwanului.

Oficialii taiwanezi spun că Beijingul a intensificat activităţile militare în jurul insulei în ultimele luni, inclusiv exerciţiile din mai despre care armata chineză a spus că au fost concepute pentru a-şi testa capacitatea de a „prelua puterea” asupra insulei.

Context

Duminică, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că este în stare de alertă după ce a detectat „valuri multiple” de tiruri de rachete în interiorul Chinei.

Rachetele au fost lansate de Forţa de Rachete a Armatei de Eliberare a Poporului Chinez în regiunile interioare din Mongolia Interioară, Gansu, Qinghai şi Xinjiang, a declarat ministerul într-o declaraţie, adăugând că forţele de apărare aeriană din Taiwan au „menţinut un nivel ridicat de vigilenţă şi şi-au consolidat alerta”.

Acest lucru se întâmplă la doar câteva zile după ce China a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Oceanul Pacific pentru prima dată în 44 de ani, într-un test public rar care, potrivit analiştilor, a fost menit să transmită un mesaj Statelor Unite şi aliaţilor acestora, pe fondul tensiunilor regionale crescute.

Problema Taiwanului a devenit un punct major de dispută între China şi SUA, care menţine relaţii strânse, dar informale, cu Taipei şi este obligată prin lege să furnizeze insulei arme pentru a se apăra.

Duminică, preşedintele american Joe Biden a aprobat un sprijin militar suplimentar în valoare de 567 de milioane USD pentru Taiwan, în cadrul celui mai mare pachet de ajutor pe care America l-a acordat insulei. Finanţarea va acoperi articole de apărare, precum şi „educaţie şi formare militară”, a precizat Casa Albă într-o declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor