New York Times, AP şi Washington Post stârnesc controverse cu reportaje elogioase la adresa liderului terorist Hassan Nasrallah

Un portret al şefului Hezbollah, Hassan Nasrallah, se află în mijlocul distrugerilor dintr-o zonă vizată peste noapte de raidurile aeriene israeliene în Saksakiyeh pe 26 septembrie 2024 (Mahmous Zayyat | AFP via Getty Images)
Redacţia
02.10.2024

Potrivit Fox News, presa tradiţională din Statele Unite a stârnit controverse în weekend publicând reportaje elogioase despre liderul terorist Hassan Nasrallah, care a fost descris ca o „persoană patern” cu o „tendinţă de a face glume”.

Forţele de apărare israeliene (IDF) au confirmat că liderul organizaţiei teroriste Hezbollah a murit în atacul de vineri împotriva sediului grupării din Liban. IDF a declarat că Nasrallah a fost responsabil pentru uciderea multor civili şi soldaţi israelieni, precum şi pentru planificarea şi executarea a mii de activităţi teroriste în întreaga lume.

„A fost responsabil pentru moartea a sute de americani, dar presa americană îl face să pară un tip de treabă”, a declarat luni Ainsley Earhardt la emisiunea «FOX & Friends», în timp ce pe ecran apăreau titluri favorabile.

Associated Press, The New York Times şi The Washington Post au fost toate criticate pentru modul în care au tratat moartea liderului terorist. Steve Doocy a calificat drept „destul de curios” faptul că presa l-a descris pe Nasrallah în termeni atât de elogioşi.

New York Times s-a confruntat cu reacţii negative semnificative pentru că a sugerat că Nasrallah „susţinea că ar trebui să existe o singură Palestina cu egalitate pentru musulmani, evrei şi creştini” într-un articol care nu conţinea niciun fel de semnătură.

Personalitatea populară X Comfortably Smug a răspuns: „Un articol nebunesc de la New York Times fără titlu. Literalmente NICI O MENŢIUNE a terorismului şi vorbeşte despre el ca despre un umanitar.”

Într-adevăr, cuvântul „terorism” nu a apărut în articolul din Times.

Un articol separat al Times nota că teroristul avea „tendinţa de a face glume” şi „nu a impus niciodată reguli islamice stricte, cum ar fi vălul pentru femei în cartierele controlate de Hezbollah”.

„Gata cu prefăcătoriile. New York Times nici măcar nu mai pune nume pe titlurile articolelor sale pro-Hezbollah. Este doar ziarul, anonim ca instituţie, care selectează şi încadrează versiunea sa de ştiri: că Israelul a ucis o personalitate paternă sfântă, iubită la nivel mondial”, a răspuns un cititor pe X.

Associated Press a fost, de asemenea, criticată pentru că l-a numit pe Nasrallah o „forţă regională puternică” şi a insistat că „a fost, de asemenea, considerat un pragmatic în comparaţie cu militanţii înflăcăraţi care au dominat Hezbollah după înfiinţarea sa în 1982”, observând că a fost considerat un „extremist în Statele Unite şi în mare parte din Occident”.

„Purtând ochelari şi o barbă gri stufoasă ca mulţi bărbaţi şiiţi religioşi, imaginea lui Nasrallah era departe de cea a unui militant care comanda mii de adepţi puternic înarmaţi, bine antrenaţi şi pregătiţi de luptă. El făcea adesea pauze în discursurile sale pentru a face glume sau pentru a intra în dialectul local”, a adăugat AP despre Nasrallah.

Un veteran IDF a răspuns pe X: „A fost un terorist şi a fost rău. Ţi-a scăpat partea asta”.

Un alt utilizator a glumit că AP ar trebui să trimită flori, în timp ce altul a adăugat că AP este „dezgustător”.

Washington Post a scris că Nasrallah a fost „văzut ca o persoană paternă” într-un articol care spunea că a fost „condamnat de duşmanii săi ca terorist”.

„Printre adepţii săi, domnul (sic!) Nasrallah era văzut ca o personalitate paternă, o busolă morală şi un ghid politic. A fost lăudat ca omul care a dat putere comunităţii şiite din Liban, odinioară umilită şi sărăcită, şi a protejat-o de incursiunile israeliene, transformând Hezbollah într-o formidabilă forţă de descurajare”, a scris Liz Sly, corespondent al Post pentru afaceri globale.

Columbia Journalism Review a publicat un articol intitulat „Viaţa şi moartea lui Hassan Nasrallah”, care a menţionat cuvintele „teroare” sau „terorist” o singură dată, atunci când a citat un oficial al Departamentului de Stat care s-a referit la Hezbollah ca la „poate echipa A a teroriştilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor