Oficial de top american: companiile Baidu, Alibaba şi Tencent sunt unelte de facto ale regimului chinez

Huawei, a fost acuzată de spionaj pentru Ministerul Securităţii Statului şi de crearea unei infrastructuri pentru spionaj în mai multe ţări (Luis Gene/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
19.09.2019

Un oficial de la Departamentul de Stat al Statelor Unite a afirmat că firme de tehnologie chineze precum Alibaba, Baidu şi Tencent sunt „fraţi” ai companiei Huawei din cauza rolului acestora în construirea sistemului de supraveghere totală a populaţiei din China, dar şi pentru cel jucat în cadrul programului de dominaţie globală planificat de Partidul Comunist Chinez.

„Giganţii hi-tech chinezi au devenit profund implicaţi în sistemul de opresiune al Beijingului şi în acţiunile strategice ale acestuia care sunt din ce în ce mai agresive la nivel mondial”, a declarat Christopher Ford, secretar de stat adjunct pentru securitate internaţională şi neproliferare, la o conferinţă din 11 septembrie, la Washington.

El a explicat că, deşi companii precum Huawei, ZTE, Alibaba, Tencent şi Baidu nu sunt întreprinderi de stat, ele au totuşi „un trecut de colaborare şi cooperare” cu aparatul de securitate al regimului chinez.

Huawei şi ZTE, a căror acţionariat este învăluit de o schemă foarte opacă, au fost sancţionate de autorităţile americane pe motive legate de securitate naţională şi încălcări ale sancţiunilor aplicate Iranului de către SUA.

În ultimele 7 luni, asociaţia anglo-saxonă a agenţiilor de informaţii - aşa numita Five Eyes, formată din agenţii americane, canadiene, britanice, australiene şi neo-zeelandeze - au declanşat o campanie de informare, la nivel de comunitate de intelligence, a problemelor pe care le pune implementarea tehnologiei 5G cu ajutorul componentelor de reţea fabricate în China. Ţinta acestui efort a fost în principal compania Huawei.

Dar este pentru prima dată când un oficial american senior a nominalizat trio-ul giganţilor hi-tech chinezi, Baidu, Alibaba şi Tencent, cunoscut sub numele de BAT în China.

Atât Alibaba, cât şi Baidu, sunt listate public în Statele Unite, valoarea de capital a celor trei companii fiind de aproximativ 500 miliarde USD.

Ford a menţionat că diferenţa dintre companiile de stat şi cele private din China este pe hârtie, deoarece legea informaţiilor prevede că toate entităţile trebuie să coopereze şi să sprijine eforturile de informaţii ale regimului chinez.

„Firme precum Huawei, Tencent, ZTE, Alibaba şi Baidu nu au o capacitate semnificativă de a se opune eventualelor cereri ale Partidului Comunist Chinez ”dacă oficialii decid să le ceară ajutorul”, a afirmat el. „Giganţii hi-tech chinezi… funcţionează cel puţin ca instrumente de facto ale Partidului Comunist Chinez atunci când contează cel mai mult.”

Ford a spus că Biroul de securitate internaţională şi neproliferare pe care îl conduce a recomandat ca Huawei să fie plasată pe "lista de entităţi" ale Departamentului Comerţului în luna mai - interzicându-i-se efectiv să facă afaceri cu firme americane.

El a spus că agenţia a luat decizia după ce compania şi CFO-ul acesteia au fost inculpaţi pentru acuzaţii federale de fraudă bancară şi furt de secrete comerciale la începutul anului.

Ford a declarat că Huawei a ajutat poliţia din Wujiang City, provincia Jiangsu din China, să instaleze terminale mobile pe scară largă, care au inspectat peste 450.000 de cetăţeni şi 80.000 de vehicule din 2016.

El a explicat că şi alte companii hi-tech au ajutat autorităţile chineze să îşi construiască sistemele de supraveghere.

În 2017, Baidu, Alibaba şi Tencent au fost printre primii „campioni naţionali” care au format echipa naţională de inteligenţă artificială (AI) a Chinei, producând tehnologii care sunt vitale pentru monitorizarea şi suprimarea uigurilor de către autorităţi în regiunea Xinjiang.

Departamentul de Stat estimează că, în prezent, peste un milion de uiguri sunt reţinuţi în lagărele de concentrare, unde sunt supuşi îndoctrinării şi abuzurilor.

În afară de uiguri, cel mai persecutat grup în China modernă este cel al practicanţilor Falun Gong, asupra căruia, din 2001, Partidul Comunist duce inclusiv o campanie de eradicare folosind sistematic extrageri forţate de organe pe scară naţională.

Pe lângă faptul că a ajutat China să devină un „stat poliţienesc autoritar”, firmele hi-tech chineze sunt, de asemenea, o parte a strategiei naţionale agresive a Chinei, denumită „fuziune militar-civilă”, potrivit companiei Ford, care a subliniat că acestea dezvoltă o tehnologie care are atât aplicaţii civile, cât şi militare.

Baidu, cel mai mare motor de căutare din China, a făcut echipă cu contractantul de apărare de stat China Electronics Technology Group din 2018 pentru a efectua cercetări cu aplicaţie „militar-civilă” integrând un volum mare de date şi cloud computing în sistemele de comandă militară, potrivit presei chineze.

Între timp, Alibaba a făcut parteneriat în 2015 cu Academia de Ştiinţe din China, cel mai prestigios institut de cercetare de stat din ţară, pentru a înfiinţa un laborator pentru avansarea cercetării în tehnologia cuantică, ce poate fi folosit pentru spargerea codurilor de cifrare.

Ford a menţionat că „fuziunea” dintre sectorul hi-tech din China şi armată face „foarte dificil şi în multe cazuri imposibil” ca firmele străine să nu devină implicate fără voie în eforturile de cercetare ofensive ale regimului chinez.

El a cerut guvernelor internaţionale şi companiilor să fie conştiente de aceste riscuri atunci când fac afaceri cu aceşti giganţi chinezi.

„Pe măsură ce aceste companii îşi exportă produsele şi serviciile în restul lumii, problemele de securitate şi drepturi ale omului asociate cu acest 'model chinez' sunt exportate odată cu ele”, a declarat Ford.

Ministerul de Externe a reacţionat la discursul lui Ford, protestând că „înfricoşează şi distorsionează în mod arbitrar” politicile Chinei şi „înfăţişează China ca o ameninţare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor