Google a lucrat cu Huawei la crearea unui difuzor smart înainte să aplice SUA interdicţii

(Getty Images)

Compania hi-tech chineză Huawei şi cea americană Google din Silicon Valley au lucrat împreună la un nou dispozitiv smart înainte ca guvernul american să aplice restricţii asupra afacerilor cu producătorul chinez, potrivit unui raport recent.

Un raport publicat de site-ul The Information.com susţine că înainte ca guvernul SUA să restricţioneze colaborarea Huawei cu firmele hi-tech americane, compania chineză a lucrat alături de Google pentru a realiza un difuzor smart cu marca Huawei. Proiectul a fost suspendat în luna mai şi pare să indice că cele două companii au avut o relaţie de lucru mai strânsă decât s-a crezut anterior, probabil construită ca urmare a nerăbdării Google de a pătrunde pe piaţa hi-tech chineză.

Potrivit The Information:

Înainte ca preşedintele american să ia măsura cu scopul de a asigura securitatea ţării, Huawei a intenţionat să facă cunoscut noul difuzor la expoziţia hi-tech IFA din Berlin în luna septembrie a acestui an, au declarat surse. Difuzorul, alimentat de Google Assistant, a vizat pieţele din afara Chinei, iar Huawei a sperat să îl vândă online în SUA.

“Am lucrat la acest proiect cu Google timp de un an şi am făcut multe progrese. Apoi, totul a fost blocat pe neaşteptate”, a declarat un angajat Huawei cu condiţia anonimatului.

Discuţiile privind acest proiect aparent au fost suspendate după ce au intrat în vigoare sancţiunile americane şi, începând cu luna mai, comunicările Huawei cu Google ar fi fost minime, având loc doar câteva întâlniri sau apeluri telefonice. Deşi se discută despre ridicarea restricţiilor aplicate Huawei, compania hi-tech chineză aparent a început deja să caute alţi parteneri în afara Statelor Unite.

Dar chiar dacă Google şi alte companii americane vor putea lucra din nou cu Huawei, relaţiile de afaceri nu vor putea reveni la nivelul precedent, a afirmat un director al firmei chineze. Începând cu luna mai, Huawei şi-a intensificat eforturile de a găsi alternative pe termen lung la furnizori americani prin consolidarea legăturilor cu furnizori chinezi şi non-americani şi prin accelerarea dezvoltării propriilor cipuri, programe şi alte tehnologii.

În ultimii câţiva ani, Richard Yu, director executiv al diviziei pentru clienţi din cadrul Huawei, şi Hiroshi Lockheimer, directorul Android, care aparţine de Google, s-au întâlnit regulat cu scopul de a colabora. De exemplu, cei doi directori au avut o întâlnire în luna februarie la MWC Barcelona, cel mai mare târg anual de telecomunicaţii din lume, potrivit unor persoane familiare cu problema.

Divizia pentru clienţi a lui Yu a devenit luna trecută cea mai mare sursă de venituri a Huawei, acoperind aproximativ jumătate din veniturile totale de 107 miliarde de dolari ale companiei.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate. SUA a făcut presiuni asupra aliaţilor săi să interzică accesul Huawei în reţelele lor 5G.

De asemenea, în luna mai, Departamentul Comerţului al SUA a plasat Huawei pe o aşa-numită “listă a entităţilor” care include organizaţii ce reprezintă riscuri pentru securitate. Însă la summitul G20 din Osaka de la sfârşitul lunii iunie, preşedintele american Donald Trump a anunţat restricţiile dure impuse împotriva companiei chineze în telecomunicaţii Huawei vor fi relaxate, ca parte a celui de-al doilea armistiţiu între cele două superputeri în ultimele două luni. În plus, Trump a fost de acord să reînceapă tratativele comerciale cu omologul său chinez Xi Jinping, amânând aplicarea de noi tarife la exporturile chineze şi semnalând o pauză a ostilităţilor comerciale dintre cele mai mari economii ale lumii, deşi a adăugat că tarifele existente aplicate împotriva importurilor chineze vor rămâne în vigoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură