Bloomberg: Angajaţii Huawei au lucrat în proiecte militare alături de Armata Chinei

(Wang Zhao/AFP/Getty Images)

Bloomberg News a raportat miercuri că angajaţi ai companiei chineze în telecomunicaţii Huawei au “colaborat în proiecte de cercetare cu personal al forţelor militare chineze, indicând legături mai strânse cu armata Chinei decât s-a recunoscut anterior”.

Directori Huawei au răspuns la acest raport afirmând că nu au cunoştinţă de niciun astfel de proiect comun de cercetare cu Armata de Eliberare a Poporului (AEP).

Reporterii de investigaţii ai Bloomberg au descoperit cel puţin 10 proiecte de cercetare începând cu 2006 în care angajaţi ai Huawei au colaborat cu AEP.

Proiectele includ o acţiune comună cu departamentul de investigaţii al Comisiei Militare Centrale – corpul suprem al forţelor armate – pentru a depista şi clasifica emoţiile în comentarii făcute în materiale video online şi o iniţiativă cu Universitatea Naţională de Tehnologie a Apărării pentru a explora modalităţi de colectare şi analiză a imaginilor de satelit şi a coordonatelor geografice.

Aceste proiecte sunt doar câteva dintre studiile făcute publice care au scos în evidenţă modul în care angajaţi ai celei mai mari companii hi-tech chineze au făcut echipă cu Armata de Eliberare a Poporului pentru cercetarea unei game variate de aplicaţii potenţial militare şi pentru securitate.

Bloomberg a colectat studiile din publicaţii periodice şi baze de date de cercetare online folosite în principal de academicieni şi specialişti chinezi din industrie. Autorii studiilor, care nu au fost raportate anterior în mass media, s-au prezentat drept angajaţi Huawei, iar numele companiei a fost menţionat în mod vizibil la începutul lucrărilor.

Bloomberg a precizat că ar putea exista multe alte proiecte comune Huawei-AEP ce sunt secrete sau nepublicate pe Internet.

Raportul Bloomberg este foarte sensibil pentru Huawei, care a insistat că nu are niciun fel de relaţie cu armata chineză sau cu agenţiile de spionaj chineze. Huawei chiar a insistat că are o anumită formă de imunitate în faţa legii chineze privind securitatea cibernetică, care prevede în mod explicit că toate companiile chineze trebuie să coopereze în totalitate cu agenţii de informaţii dacă aceştia solicită acest lucru. SUA a acuzat că echipamentele Huawei nu sunt sigure deoarece ar putea fi compromise de guvernul chinez pentru a facilita spionajul sau colecta informaţii.

Bloomberg a notat că, deşi armata chineză a negat existenţa unei relaţii de lucru cu Huawei, la Dialogul regional Shangri-La ce a avut loc în Singapore în această lună, Ministerul chinez al Apărării a refuzat să comenteze imediat noile dezvăluiri. Un purtător de cuvânt al ministerului a ridiculizat raportul Bloomberg într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Reuters.

“După cum ştie toată lumea, Huawei este o companie privată care s-a dezvoltat pe cont propriu. Nu a existat nicio legătură în trecut cu sectorul militar chinez”, a precizat purtătorul de cuvânt, fără să se refere însă la faptul că fondatorul companiei, Ren Zhengfei, a fost inginer militar în cadrul armatei comuniste chineze în tinereţe. Ren a acordat câteva interviuri în ultimul an, insistând că activitatea sa din trecut în sectorul militar şi apartenenţa la Partidul Comunist Chinez nu au compromis independenţa companiei Huawei.

Bloomberg nu a reuşit să contacteze niciunul dintre angajaţii Huawei implicaţi în cele 10 proiecte militare pe care le-a descoperit.

Diverşi directori ai Huawei au răspuns la raport declarând că ei nu sunt la curent cu niciun fel de activităţi efectuate de angajaţi ai companiei pentru armata chineză.

“Din câte ştiu, nu avem proiecte de cooperare militare deoarece suntem o companie dedicată furnizării de sisteme de comunicaţii şi soluţii (privind informaţiile şi tehnologia comunicaţiilor) pentru uz civil”, a afirmat joi pentru CNBC Song Liuping, director al Huawei pentru probleme juridice.

Raportul Bloomberg a fost publicat în contextul în care administraţia SUA încearcă să-i determine pe aliaţi să nu permită companiei Huawei să participe la construirea reţelelor 5G, invocând temeri privind subminarea securităţii naţionale.

De altfel, acuzând în repetate rânduri Huawei că instalează backdoors (uşi secrete) în produsele sale pentru a ajuta activităţile de spionaj ale Beijingului - acuzaţie negată atât de companie, cât şi de guvernul chinez -, Washingtonul a interzis utilizarea în SUA a tuturor echipamentelor companiei hi-tech chineze şi a interzis companiilor americane să-i vândă acesteia tehnologii şi programe. În prezent, Huawei contestă în instanţă decizia Casei Albe.

De asemenea, în luna mai, Departamentul Comerţului al SUA a plasat Huawei pe o aşa-numită “listă a entităţilor” care include organizaţii ce reprezintă riscuri pentru securitate. Anterior, Departamentul de Justiţie a depus plângere împotriva companiei, acuzând-o de furt de secrete comerciale şi alte infracţiuni.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe