Licitaţia pentru 5G ar putea fi amânată. Guvernul nu a dat OUG pentru transpunerea memorandumului cu SUA

Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
11.09.2019

Licitaţia pentru stabilirea companiei care va construi reţeaua 5G în România ar putea fi amânată, căci Guvernul Dăncilă nu a transpus încă în legislaţie prin ordonanţă de urgenţă, memorandumul încheiat de România cu Statele Unite pe tema 5G, relatează B1 TV.

Concret, potrivit şefului ANCOM, Sorin Grindeanu, dacă Guvernul nu dă ordonanţa cu pricina, licitaţia pentru 5G nu va mai putea avea loc anul acesta iar până acum Guvernul nu a dat niciun răspuns ANCOM-ului. Asta deşi, în cazul unei anulări a licitaţiei, bugetul de stat ar putea suferi o pierdere de 2 miliarde.

"Noi, cei care trebuie să organizăm această licitaţie, trebuie să furnizăm operatorilor toate informaţiile necesare, să fie o licitaţie cât se poate de transparentă. Vorbim de companii mari care trebuie să îşi construiască bugetele, să vină cu oferte competitive", a declarat Sorin Grindeanu.

Grindeanu a mai declarat că a trimis adrese şi la Administraţia Prezidenţială şi la CSAT, dar că nici de la acestea nu a primit răspuns.

"Datoria noastră e să le oferim toate informaţiile. Acest memorandum trebuie transpus în legislaţie primară pentru că nu ţine loc de lege. (...) Noi am terminat perioada de consultare publică, am primit observaţii din partea operatorilor, dar licitaţia propriu-zisă pentru 5G este legată şi de această componentă, acest memorandum. Dacă nu se va reuşi s-ar putea să fim în situaţia de a amâna licitaţia pentru anul viitor", a adăugat Grindeanu.

Reamintim că pe 20 august a.c. guvernele SUA şi României au semnat un memorandum de înţelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G.

România şi SUA se angajează prin acest memorandum, încheiat în plină controversă privind implicarea Huawei în operaţiuni de spionaj ale statului chinez, ca la licitaţiile privind 5G să aplice câteva filtre drastice, respectiv:

”1. Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;

2. Dacă furnizorul are o structură a acţionariatului transparentă;

3. Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic şi este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente”.

”Protejarea acestor reţele de comunicaţii din generaţia viitoare de riscuri legate de perturbarea sau manipularea lor, precum şi asigurarea vieţii private şi a libertăţilor individuale ale cetăţenilor României, ai Statelor Unite precum şi ai altor state reprezintă un aspect de importanţă vitală”, se arată în memorandumul semnat de guvernele american şi român.

Adoptarea memorandumului venea cu scurt timp înainte ca România să lanseze licitaţia pentru serviciile 5G în telecomunicaţii şi în contextul în care SUA şi-a avertizat deja aliaţii europeni să evite utilizarea echipamentelor Huawei în reţelele lor 5G, ameninţând că, în caz contrar, îşi va revizui politica de distribuire a informaţiilor cu respectivele guverne. Asupra Huawei planează acuzaţii de spionaj în mai multe ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor