Compania Huawei ar putea instala un sistem de operare rusesc pe telefoanele sale

(John Macdougal/AFP/Getty Images)

Huawei s-a angajat în discuţii cu guvernul rus pentru instalarea sistemului de operare rusesc (OS) Aurora pe 360.000 de tablete în vederea utilizării lor în recensământul de anul viitor din Rusia, potrivit Reuters.

Producătorul chinez de echipamente de comunicaţii a explorat diverse alternative la sistemul de operare Android al Google, după ce administraţia Trump a pus cel de-al doilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume pe o „listă de entităţi”, care poate bloca folosirea componentelor produse de SUA, inclusiv sistemul de operare Android folosit pe multe dintre telefoanele inteligente ale lumii, inclusiv cele produse de Huawei.

"Este un proiect pilot. Îl vedem ca fiind prima etapă a lansării sistemului de operare rusesc pe dispozitivele Huawei", a declarat una dintre cele două surse citate de Reuters.

O purtătoare de cuvânt a companiei Huawei a confirmat că firma poartă discuţii cu Ministerul Comunicaţiilor din Rusia, dar nu a dat detalii.

Săptămâna trecută, Huawei a declarat că restricţiile comerciale ale SUA ar putea reduce veniturile departamentului său care produce telefoane smartphone cu aproximativ 10 miliarde USD în acest an.

Rusia propune instalarea sistemului său de operare Aurora - o variantă de Linux - pe 360.000 de tablete Huawei până în august 2020.

Compania Huawei a anunţat că va dezvolta un sistem de operare propriu pentru a se pregăti pentru cel mai dur scenariu - cazul în care SUA va decide să blocheze utilizarea aplicaţiilor Google pe telefoanele gigantului chinez de telecomunicaţii.

Rostelecom, deţinută de statul rus, are un contract exclusiv pentru achiziţionarea de tablete care vor fi utilizate în viitorul recensământ al populaţiei din luna octombrie.

"În prezent, sunt luate în considerare diverse opţiuni de colaborare cu Huawei, cu participarea Ministerului Comunicaţiilor ... Încă nu dezvăluim detalii, există un acord privind confidenţialitatea", a declarat Rostelcom pentru Reuters într-o declaraţie scrisă.

În iunie, The Guardian a raportat că Huawei a încheiat un acord cu gigantul rus în telecomunicaţiilor MTS pentru a dezvolta o reţea 5G în Rusia, acord semnat în marja unei întâlniri între liderul chinez Xi Jinping şi preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova.