SUA şi România, memorandum privind 5G cu bătaie înspre Huawei

Hans Klemm si George Maior
Hans Klemm si George Maior (G4Media)

Guvernele SUA şi României au semnat marţi, la Washington, prin ambasadorii Hans Klemm şi George Maior, un memorandum de înţelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G, relatează G4Media.

România şi SUA se angajează prin acest memorandum, încheiat în plină controversă privind implicarea Huawei în operaţiuni de spionaj ale statului chinez, ca la licitaţiile privind 5G să aplice câteva filtre drastice, respectiv:

”1. Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;

2. Dacă furnizorul are o structură a acţionariatului transparentă;

3. Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic şi este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente”.

”Protejarea acestor reţele de comunicaţii din generaţia viitoare de riscuri legate de perturbarea sau manipularea lor, precum şi asigurarea vieţii private şi a libertăţilor individuale ale cetăţenilor României, ai Statelor Unite precum şi ai altor state reprezintă un aspect de importanţă vitală”, se arată în memorandumul semnat de guvernele american şi român.

Adoptarea memorandumului vine cu scurt timp înainte ca România să lanseze licitaţia pentru serviciile 5G în telecomunicaţii şi în contextul în care SUA şi-a avertizat deja aliaţii europeni să evite utilizarea echipamentelor Huawei în reţelele lor 5G, ameninţând că, în caz contrar, îşi va revizui politica de distribuire a informaţiilor cu respectivele guverne.

Mai amintim că România urmează să organizeze în curând licitaţia 5G, iar şeful statului şi-a exprimat deja îngrijorarea faţă de implicarea Huawei în acest proces încă dinainte de a pleca în SUA, precizând că acest subiect ar trebui pus pe masa CSAT.

Astfel, Iohannis a transmis presei, pe 13 august a.c., că vrea să dezbată în cadrul CSAT chestiunile legate de o eventuală implicare a companiei chineze Huawei în realizarea reţelei naţionale de comunicaţii pe tehnologie 5G şi a opinat că ”unii nu sunt încă suficient de îngrijoraţi” de controversele legate de firma chineză.