Marii prieteni ai Chinei comuniste din Guvern. Dăncilă şi consilierii săi, legături strânse cu Beijingul

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

În timp ce UE şi SUA fac eforturi pentru a limita implicarea Beijingului în domenii strategice, în România, Guvernul PSD manifestă o apetenţă deosebită pentru afaceri cu China comunistă. Astfel, două mari proiecte strategice, Autostrada Ploieşti – Braşov şi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, sunt la un pas să fie realizate de companii chineze.

Acest lucru s-ar putea explica prin faptul că regimul de la Beijing are în guvernul de la Bucureşti trei prieteni extrem de puternici: Florea „Ică” Voinea (consilierul informal al premierului), Costin Mihalache (şeful Cancelariei) şi Viorica Dăncilă însăşi, relatează G4Media.

Astfel, înainte de a fi numită în fruntea Guvernului, Viorica Dăncilă avea, în calitatea sa de europarlamentar, printre consilierii săi, o tânără de origine chineză. Tânăra, pe nume Weini Li este rudă cu Li Ming, diplomat chinez care a studiat şi lucrat la Ambasada din Bucureşti timp de 16 ani, după cum el însuşi spunea într-un interviu. Li Ming a deţinut şi o funcţie de conducere în Partidul Comunist Chinez, fiind director general al Direcţiei Generale Eurasia a Departamentului Internaţional al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (sursa).

Dăncilă a pledat permanent în mandatul său de premier pentru relaţii comerciale şi politice strânse cu China. Ca premier, a supervizat două înţelegeri controversate: Nuclearelectrica (controlată de guvern) a semnat în mai 2019 un acord cu China General Nuclear Power Corporation (CGN) pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, iar asocierea chino-turcă China Communications Construction Company / Makyol Insaat Sanayi Turizm a fost desemnată de guvern drept partener de negociere pentru construirea autostrăzii Ploieşti – Braşov.

Apropiat de China este şi Costin Mihalache, şeful Cancelariei

Mihalache a fost prim-colaborator al Ambasadorului României la Beijing şi consul în perioada 2004 – 2008, după ce anterior fusese consilier pe relaţii externe la Ministerul Apărării. El este acum membru în Consiliul de conducere al Casei Româno – Chineze, o asociaţie legată de Nicolae Dumitru, zis Niro, condamnat definitiv la 2 ani şi 4 luni de închisoare pentru corupţie în dosarul Microsoft 1. Timp de un an, în 2012, a fost consilier pentru relaţia cu China la Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR).

În 2013, în calitate de consilier al premierului Ponta, Mihalache a participat la negocierea unui memorandum secret între guvern şi compania chineză Huawei. Potrivit presei, memorandumul conţinea angajamentul guvernului pentru sprijin acordat companiei ca să participe la structuri critice de securitate, deşi Huawei fusese exclusă de la licitaţii în state membre NATO precum SUA, Canada şi Marea Britanie.

Articolul integral poate fi citit aici.