Foşti angajaţi ai Huawei Cehia dau din casă - Compania transmitea date private despre VIP-uri în China

Logo-ul companiei chineze de Huawei (Luis Gene/AFP/Getty Images)
Frank Fang
24.07.2019

Doi foşti angajaţi la compania Huawei din Cehia au dezvăluit că gigantul chinez de comunicaţii îşi instruia personalul să adune în secret informaţii personale despre clienţi şi oficiali guvernamentali, iar apoi să transmită datele în China.

Dezvăluirile au fost rezultatul unei anchete recente de către radiodifuzorul public Radio Cehia, iar cei doi foşti directori au vorbit cu mass-media sub condiţia anonimatului.

Cei doi manageri au declarat separat radiodifuzorului acelaşi lucru: compania păstrează o bază de date internă, pe care trebuiau să o actualizeze constant cu informaţii personale despre clienţi. În ea se găseau informaţii ale vieţii private - precum interesele personale şi situaţiile financiare.

Unele informaţii personale erau adunate în timpul întâlnirilor de afaceri, potrivit Radio Cehia.

"Accesul la informaţiile stocate în acest sistem de management al relaţiilor cu clienţii este gestionat exclusiv de la sediul central din China. Este foarte greu să găseşti şi să dovedeşti cine are acces la aceste date şi la ce folosesc acestea", a spus unul dintre directori.

Managerul a adăugat că era "o practică obişnuită" pentru angajaţii Huawei să discute informaţii despre clienţi la întâlniri cu personalul de la ambasada chineză din Republica Cehă.

Cu toate acestea, managerul nu a putut confirma dacă aceşti angajaţi erau spioni.

Nu este clar motivul pentru care compania Huawei avea întâlnirile cu personalul ambasadei chineze.

Cel de-al doilea manager a vorbit despre modul în care introducea informaţii despre oficialii cehi, în special cei cu funcţii de director sau de vice-miniştri, într-un document informatic.

Acest document era destinat managementului Huawei atât în ​​Republica Cehă, cât şi în China.

Conform declaraţiilor, compania Huawei folosea informaţiile pentru a lua decizii privitoare la invitarea oficialilor cehi la conferinţe sau călătorii în China.

Potrivit radioului ceh, agenţiile cehe de informaţii cunoşteau aceste practici ale companiei Huawei, conform unei surse anonime.

Ca răspuns la raportul Radio Cehia, Huawei a declarat că neagă angajarea în orice practică ilegală.

Agenţia Naţională de Informaţii din Cehia, BIS, a pregătit cursuri speciale pentru funcţionarii publici şi politicieni, pregătindu-i pentru a face faţă operaţiunilor de colectare a informaţiilor de genul celor care se presupune că au fost folosite de Huawei, potrivit Radio Czech.

Administraţia S.U.A. avertizează de mai multe luni ţările occidentale cu privire la riscurile de securitate asociate echipamentelor Huawei, în special în domeniul tehnologiei 5G, care este destinată utilizării în infrastructura critică.

În 16 mai, Departamentul Comerţului S.U.A. a adăugat compania Huawei şi 68 de companii afiliate pe o listă a entităţilor cu care persoanele juridice şi fizice americane nu au dreptul să efectueze tranzacţii decât în cazuri speciale.

În luna decembrie a anului trecut, agenţia cehă naţională pentru cibernetică şi securitate informatică a emis un avertisment de securitate firmelor IT, sfătuindu-le să nu utilizeze software şi hardware Huawei sau ZTE.

În avertisment se menţiona că aceste companii sunt obligate prin lege să coopereze cu Beijingul, inclusiv în ceea ce priveşte colectarea de informaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor