Obama se pregăteşte pentru război cibernetic
alte articole
Preşedintele american Barack Obama a ordonat în octombrie anul trecut, directorilor de informaţii şi de Securitate Internă, să pregătească o listă de potenţiale obiective din străinatate care ar putea fi ţinta atacurilor cibernetice americane, conform unei directive prezidenţiale secrete, obţinută de publicaţia „The Guardian”. În cele 18 pagini, se precizează că lista, numită "Offensive Cyber Effects Operations - Efectele atacurilor cibernetice ofensive "(EACO) oferă o capacitate neconvenţională şi unică de a avansa obiectivele naţionale americane în lume", informează sâmbătă Repubblica.
Documentul conţine, de asemenea, o serie de recomandări cu privire la precauţiile ce trebuiesc luate în cazul unui atac cibernetic împotriva obiectivelor străine. Acestea, specifică EACO, trebuie să aibă loc în conformitate cu dreptul internaţional şi american şi orice operaţiune "care ar putea conduce la consecinţe semnificative necesită o aprobare prezidenţială specifică". Pentru aceasta li se cere serviciilor secrete să analizeze cu atenţie consecinţele posibile ale fiecărui atac cibernetic: posibile represalii, impactul asupra securităţii reţelei, analiza de risc-beneficiu şi posibilitatea punerii în aplicare a unor noi norme pe scară internaţională nedorite în Statele Unite.
Documentul are în vedere, de asemenea, posibilele utilizări ale acţiunilor cibernetice în Statele Unite, precizând, însă, că, în acest caz, cu excepţia situaţiilor de urgenţă, operaţiunile trebuie să înceapă numai după ce a fost primită unda verde de la Casa Albă.
Noua descoperire a publicaţei „Guardian” vine în acelaşi moment în care administraţia Obama este deja în centrul unei controverse violente datorată activităţilor sistematice de spionaj iniţiate în reţeaua de telefonie naţională şi utilizarea de carţi de credit, în timp ce SUA încearcă să elaboreze un acord cu China privitor la normele comune pentru siguranţa cibernetică.