SUA avertizează China referitor la atacurile cibernetice
alte articole
Un înalt oficial al Casei Albe îi solicită Chinei să ia "măsuri serioase" pentru a opri criminalitatea informatică, precizând că problema reprezintă o "provocare în creştere" pentru relaţiile dintre SUA şi China, potrivit unui raport VOA.
Consilierul de Securitate Naţională Tom Donilon, a cerut luni Chinei să recunoască gravitatea problemei şi să se angajeze în discuţii cu SUA privind comportamentul acceptabil în spaţiul cibernetic.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Chinez, Hua Chunying a declarat, marţi, că Beijing-ul este deschis la discuţii, dar a insistat că statul comunist este o victimă, nu un autor al infracţiunilor cibernetice.
Cu toate acestea, o serie de mari companii americane de tehnologie, printre care Apple, Facebook şi Twitter au fost sparte la începutul acestui an. Ziarele New York Times, Wall Street Journal şi Washington Post au fost, de asemenea, atacate de hackeri din China.
Luna trecută, grupul de securitate a internetului Mandiant din Statele Unite ale Americii a acuzat armata chineză a fura cantităţi mari de date de la aproximativ 150 de companii şi organizaţii din SUA.
Ministerul Apărării Chineze a negat acuzaţiile, precizând că raportului Mandiant îi lipsesc dovezile. Acesta a întors, de asemenea, acuzaţia, spunând de mai multe site-uri militare chineze au fost atacate de hackeri situaţi în SUA.
Oficialii americani au criticat din ce în ce mai mult încercări hackerilor din China. Dar ei au fost mai puţin specifici în a face acuzaţii directe împotriva guvernul de la Beijing, sperând în schimb să folosească discuţiile pentru a rezolva problema.
Într-un discurs de luni de la Societate Asia din New York, Donilon a declarat că tentativele de hacking din China reprezintă nu doar o problemă de securitate naţională, ci şi una economică. Acesta a precizat că întreprinderile americane sunt tot mai preocupat de "furtul sofisticat de informaţii comerciale confidenţiale".
SUA a a prezentat luna trecută o nouă strategie pentru combaterea hackerilor şi spionilor cibernetici, inclusiv utilizarea de amenzi şi acţiuni comerciale împotriva celor care vizează secretele comerciale.
Unii congresmeni americani estimează că societăţile americane au pierdut mai mult de 300 de miliarde de dolari anul trecut, din cauza furturilor de secrete comerciale, mare parte din acestea datorate hackingului întreprins de spionii cibernetici chinezi.