Spionii australieni, spionaţi de chinezi

Piraţi informaticieni chinezi au furat planurile secrete ale noului sediu al serviciilor secrete australiene, potrivit postului de televiziune ABC (Australian Broadcasting Corporation).
(photos.com)
Epoch Times România
29.05.2013

Piraţi informaticieni chinezi au furat planurile secrete ale noului sediu al serviciilor secrete australiene, potrivit postului de televiziune ABC (Australian Broadcasting Corporation). Guvernul australian a refuzat să confirme sau să infirme incidentul, în timp ce Beijingul a respins orice acuzaţie de implicare, informează miercuri ziarul El Pais.

Postul ABC a asigurat că furtul a avut loc printr-un atac cibernetic asupra firmei care participă la construcţia noului cartier general al serviciilor secrete australiene - Australian Security Intelligence Organization (ASIO) - şi a avut drept ţintă copiile planurilor de distribuţie a sistemelor de securitate şi de comunicaţii ale clădirii, schiţele etajelor şi localizarea serverelor. Programul de investigaţie Four Corners a precizat că atacul informatic a avut ca origine un server localizat în China şi că Beijingul ar putea utiliza datele obţinute pentru a realiza interceptări telefonice în clădirea situată în Canberra.

Des Ball, expert în securitate informatică de la Universitatea Naţională din Australia, a declarat pentru ABC că, după cele întâmplate, ASIO vor fi nevoite să opereze 'cu maximă precauţie' , ori să demonteze toate instalaţiile interioare pentru a le instala din nou. Noul sediu, cu un buget iniţial de 630 milioane de dolari australieni (471 milioane de euro), era aproape gata, după numeroase întârzieri şi creşteri de costuri. Ministrul australian de externe, Bob Carr, a refuzat să confirme sau să infirme atacul sau provenienţa acestuia, dar a declarat că guvernul său este 'deplin conştient' de ameninţarea cyber-atacului asupra securităţii naţionale şi că 'nimic din ceea ce se speculează nu ne-a luat prin surprindere'. Carr a insistat că relaţiile cu Beijingul nu vor fi afectate de presupusul caz de spionaj.

La rândul său, China a invocat argumentul folosit în general când este acuzată de piraterie informatică. Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Hong Lei, a asigurat că este 'foarte dificil să se detecteze originea unui atac de piraterie' şi s-a întrebat 'care sunt dovezile pe baza cărora un mijloc de informare a realizat un asemenea reportaj'. 'China acordă mare atenţie temelor de piraterie informatică şi se opune cu fermitate tuturor formelor de piraterie', a spus el.

Primul ministru australian, doamna Julia Gillard, a refuzat să dea detalii şi a anunţat doar că informaţiile prezentate de ABC sunt'inexacte' şi 'lipsite de probe'. În timp ce politicieni din opoziţie au cerut realizarea unei anchete independente.

Reportajul ABC, care nu a precizat când a avut loc presupusul furt al planurilor, intervine după o serie de acuzaţii publice de cyber-atac la adresa Chinei. Compania americană Mandiant a anunţat în februarie că o unitate a armatei chineze a furat o mare cantitate de informaţie de la cel puţin 141 de organizaţii, majoritatea din SUA. Dezvăluirea vine după ce anul trecut Congresul SUA a calificat China drept 'cel mai ameninţător protagonist al cyber-space-ului'. Se bănuieşte că ordinatoarele primului ministru şi miniştrilor de externe şi al apărării au fost piratate în 2001 din China, acuzaţie pe care Beijingul a calificat-o drept 'lipsită de temei şi având motivaţii ascunse'

Potrivit unor informaţii, reţelele cibernetice ale Băncii de Rezerve a Australiei au fost atacate anul acesta iar unele dintre ele au fost infectate cu programe dezvoltate în China, capabile să caute informaţii sensibile. Agenţia secretă ASIO s-a mărit după atentatele Al-Qaeda din 11 septembrie 2001 din SUA şi are nevoie de un nou sediu pentru a-i cuprinde pe toţi angajaţii, al căror număr s-a triplat la circa 1.800 de persoane în ultimul deceniu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor