Un nou atac cibernetic la adresa României, confirmat de SRI

(PATRIK STOLLARZ / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
01.03.2013

Serviciul Român de Informaţii a confirmat un nou atac cibernetic, cu un impact mai mare decât Red October, prin nivelul tehnologic, şi care are relevanţă în planul securităţii naţionale a României. Atacul ar putea fi produs de un stat, dar nu au fost făcute publice informaţii despre numele acestuia.

Acest atac a vizat mai multe organizaţii guvernamentale din Europa, inclusiv din România, şi s-a produs prin intermediul unei aplicaţii de tip malware, creată pentru a spiona şi colecta informaţii geopolitice confidenţiale.

"Acest atac este unul cu totul nou faţă de Red October, este realizat însă de o entitate care prezintă caracteristicile unui actor statal. Din estimările SRI, acest atac are un impact mai mare, din cauza nivelului tehnologic superior, care îi permite să se disimuleze mai bine şi să preia sub control reţeaua compromisă, în scop exfiltrării (opusul infiltrării, n.r.) de informaţii. Potrivit şi estimărilor SRI, atacul are cu certitudine relevanţă în planul securităţii naţionale a României prin profilul entităţilor compromise, motiv pentru care, în prezent, Serviciul, prin echipele specializate de reacţie la atacuri cibernetice, întreprinde măsuri specifice pentru identificarea tuturor entităţilor afectate, evitarea consecinţelor şi stoparea atacului", a declarat Sorin Săva, purtător de cuvânt al SRI.

Atacul produs la sfârşitul lui februarie este una dintre cele mai mari şi mai dinamice ameninţări la adresa securităţii naţionale a României, după cum a precizat Săva.

Mai multe organizaţii guvernamentale din Europa, inclusiv din România, au fost vizate de un atac informatic prin intermediul unei aplicaţii de tip malware, a anunţat Kaspersky Lab România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor