China neagă acuzaţiile Pentagonului de spionaj cibernetic
alte articole
China neagă acuzaţiile SUA potrivit cărora armata sa a susţinut atacurile cibernetice împotriva instituţiilor guvernamentale şi întreprinderilor americane. Un raport al Departamentului american al Apărării publicat luni susţine că atacurile cibernetice "pot fi atribuite direct" guvernului Chinei, potrivit unui raport VOA.
Raportul Pentagonului este prima acuzaţie directă a guvernului SUA că armata Chinei este vinovată de spionaj cibernetic. Potrivit raportului, Armata Populară de Eliberare a Chinei s-a folosit de atacurile cibernetice asupra reţelelor de apărare din SUA pentru a descoperi vulnerabilităţi ce pot fi exploatate în timpul unei crize.
Dar purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din China, Hua Chunying, a negat ferm raportul, susţinând că Departamentul american al Apărării a lansat acest tip de raport an după an pentru a justifica o consolidare a apărării şi a promova aşa-numita ameninţare militară a Chinei.
La începutul acestui an, firma americană de securitate cibernetică Mandiant a lansat un studiu detaliat care acuză o unitate a Armatei Populare de Eliberare de lângă Shanghai de încercarea de a fura informaţii de la corporaţiile şi instituţiile guvernamentale americane.
Raportul Pentagonului a declarat ca obiectivul principal al atacurilor cibernetice ale Chinei este de a fura tehnologie industrială. De asemenea, acesta menţionează că China va desfăşura mai multe portavioane în următorii 15 ani. Primul portavion al Chinei, Liaoning, a fost comandat în septembrie anul trecut. Pentagonul susţine că China dezvoltă actualmente avioane invizibile, primul astfel de avion fiind testat în ianuarie 2011.
Statele Unite ale Americii cheltuie şi ele miliarde de dolari pe dezvoltarea apărării cibernetice şi a capabilităţilor de arme cibernetice. La începutul acestui an, autorităţile americane au declarat că circa 13 "echipe" de război cibernetic vor fi înfiinţate până în 2015 pentru a se concentra asupra unor răspunsuri ofensive în cazul în care Statele Unite sunt atacate în spaţiul cibernetic.
În luna martie, China a anunţat o creştere de 10,4 la sută a bugetului anual pentru apărare, la 114 miliarde de dolari. Pentagonul a declarat că cheltuielile militare totale ale Chinei sunt mult mai mari, situându-se undeva între 135 miliarde de dolari şi 215 miliarde de dolari în 2012.