Hackerii chinezi au furat modele americane de arme

Hackerii chinezi au furat modele mai multor sisteme americane de armament, potrivit unui raport.
Hackerii chinezi au furat modele mai multor sisteme americane de armament, potrivit unui raport. (U.S. Department of Defense)
Cassie Ryan
30.05.2013

Spionii cibernetici chinezi au accesat proiectele de la peste 30 de sisteme americane majore de arme, potrivit relatărilor Washington Post.

Ziarul a citat un text nepublicat dintr-un raport din ianuarie redactat pentru Pentagon, care enumeră modelele compromise ale armelor de apărare, cum ar fi sistemul avansat de rachete Patriot sau PAC-3, precum şi cele ale vehiculelor de luptă, ca de ex. elicoptere Black Hawk şi nava Littoral Combat Ship a Marinei. Alte elemente de pe listă includ sisteme video pentru drone şi tehnologie electronică de război.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a spus în mod neoficial celor de la Washington Post prin e-mail că: "Departamentul Apărării are preocupări crescânde cu privire la ameninţarea globală a securităţii economice şi naţionale ca urmare a intruziunilor cibernetice persistente care vizează furtul de proprietate intelectuală, secrete comerciale şi date cu caracter comercial, care ameninţă avantajul competitiv american de afaceri, cum ar fi cel din Defense Industrial Base. "

Pe lângă faptul că permit chinezilor să dezvolte tehnologie avansată mult mai ieftină şi în mod mai rapid, furturile ar putea duce la o dezvoltare a sistemelor de arme ale statului comunist şi ar îndepărta avantajul operaţional al armatei SUA în timpul unor conflicte viitoare.

Winslow T. Wheeler, director al Proiectului de Reformă Militară Straus de la Centrul de Informare privind Apărarea (CDI) a declarat că atacurile cibernetice fac apărarea anti-rachetă americană vulnerabilă la interferenţe chineze.

"Dacă au pătruns în sistemele de luptă, asta le permite să le înţeleagă, să reuşească să le bruieze sau chiar să le dezactiveze", a declarat el pentru Washington Post. "Dacă au aflat algoritmii de bază pentru rachete şi cum se comportă acestea, atunci cineva ar face bine să ia o foaie curată de hârtie şi să înceapă să proiecteze totul din nou."

Media australiană a raportat luni o situaţie similară, spunând că hackerii chinezi au obţinut planurile pentru noul sediu al serviciului de informaţii al ţării şi, de asemenea, informaţii tehnologice de la mai multe companii australiene, inclusiv una care oferea armatei radiouri codate.

Preşedintele Barack Obama se va întâlni săptămâna viitoare cu noul lider chinezi Xi Jinping în California. Securitatea cibernetică este pe ordinea de zi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor