Noul premier britanic Starmer promite să reconstruiască Marea Britanie după ani de haos. Cu ce probleme se confruntă

Keir Starmer (Facebook/KeirStarmerLabour)
Redacţia
06.07.2024

Noul prim-ministru al Marii Britanii, Keir Starmer, a promis vineri că se va folosi de majoritatea sa electorală masivă pentru a reconstrui ţara, afirmând că doreşte să scoată ardoarea din politică după ani de agitaţie şi conflicte.

Aflat în faţa noului său birou din Downing Street, Numărul 10, Starmer a recunoscut amploarea provocării după victoria zdrobitoare a partidului său în alegerile parlamentare, care a pus capăt unui Guvern conservator adesea tumultuos care a condus ţara timp de 14 ani, potrivit Reuters.

El a avertizat că orice îmbunătăţiri vor lua timp şi că va trebui mai întâi să reconstruiască încrederea în politică.

"Această lipsă de încredere poate fi remediată doar prin acţiuni, nu prin cuvinte. Ştiu asta", a spus el.

"Indiferent dacă aţi votat laburişti sau nu, de fapt, mai ales dacă nu aţi votat, vă spun direct - guvernul meu vă va servi. Politica poate fi o forţă a binelui. Vom demonstra acest lucru".

De asemenea, noul premier a mai spus că înţelege că mulţi britanici au fost dezamăgiţi de politică după ani de scandal şi haos sub conservatori, care au fost respinşi categoric în alegerile de joi, suferind o pierdere istorică.

Partidul Laburist de centru-stânga a câştigat o majoritate masivă în parlamentul cu 650 de locuri, provocând demisia lui Rishi Sunak vineri dimineaţă, înainte ca Starmer să meargă să se întâlnească cu Regele Charles şi să fie numit oficial prim-ministru.

El a declarat că va lupta în fiecare zi pentru a reconstrui încrederea, spunând că Marea Britanie va avea un "guvern neîncărcat de doctrine", subliniind un lucru pe care l-a repetat în timpul campaniei - că va pune ţara pe primul loc, partidul pe locul doi.

Rezultatul alegerilor a bulversat politica britanică. Laburiştii au câştigat mai mult de 410 locuri, o creştere de 211, în timp ce conservatorii, cel mai de succes partid din lumea occidentală, au pierdut 250 de parlamentari, inclusiv un număr record de miniştri de rang înalt şi pe fostul prim-ministru Liz Truss.

Conservatorii lui Sunak au suferit cea mai slabă performanţă din lunga istorie a partidului, din cauză că alegătorii i-au pedepsit pentru o criză a costului vieţii, servicii publice deficitare şi o serie de scandaluri.

În ciuda victoriei convingătoare a lui Starmer, sondajele au sugerat că nu există prea mult entuziasm pentru nou premier sau pentru partidul său. Datorită ciudăţeniei sistemului britanic de vot uninominal şi a unei prezenţe scăzute la urne, triumful laburiştilor a fost obţinut cu mai puţine voturi decât în 2017 şi 2019.

Lira sterlină şi acţiunile şi obligaţiunile guvernamentale britanice au crescut marginal vineri, dar Starmer vine la putere într-un moment în care ţara se confruntă cu o serie de provocări descurajatoare.

Povara fiscală a Marii Britanii va atinge cel mai ridicat nivel de după cel de-al Doilea Război Mondial, datoria netă este aproape echivalentă cu producţia economică anuală, nivelul de trai a scăzut, iar serviciile publice scârţâie, în special mult apreciatul Serviciu naţional de sănătate, care a fost afectat de greve.

Unele dintre cele mai ambiţioase planuri ale Partidului Laburist, cum ar fi promisiunile sale emblematice privind cheltuielile ecologice, au fost deja reduse, în timp ce Starmer a promis să nu crească taxele pentru "oamenii muncii".

De asemenea, el a promis să renunţe la politica conservatorilor de a trimite solicitanţii de azil în Rwanda, dar având în vedere că migraţia este o problemă electorală cheie, el însuşi va fi presat să găsească o modalitate de a opri zecile de mii de oameni care sosesc din Franţa pe bărci mici peste Canalul Mânecii.

Totodată, rezultatul alegerilor din Marea Britanie a evidenţiat o creştere a sprijinului pentru partidul de dreapta Reform UK, condus de Nigel Farage, reflectând rezultatele recente similare din Europa, unde extrema dreaptă a luat amploare.

Dar, spre deosebire de Franţa, unde partidul Adunarea Naţională al Marinei Le Pen a înregistrat câştiguri istorice în alegerile de duminica trecută, în general publicul britanic a optat pentru un partid de centru-stânga pentru a aduce schimbarea.

Starmer a promis să îmbunătăţească relaţiile cu Uniunea Europeană după Brexit, însă Partidul Laburist a declarat că nu se pune problema reintegrării în UE.

De asemenea, Starmer ar putea fi nevoit să colaboreze cu Donald Trump dacă acesta câştigă alegerile prezidenţiale din noiembrie. Trump i-a trimis deja felicitări lui Farage, prin intermediul platformei sale de social media Truth Social.

În timp ce a promis să aducă schimbări pe plan intern, Starmer a promis să continue sprijinul fără echivoc al Londrei pentru Ucraina în războiul acesteia împotriva Rusiei. Cu privire la multe probleme externe, politicile sale sunt similare cu cele ale lui Sunak.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor