Noul Cod Penal: pedeapsa lui Nicolae Popa, coautor al prăbuşirii FNI, redusă cu 8,2 ani

Graţie noului Cod Penal intrat în vigoare la 1 februarie, pedeapsa lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul prăbuşirii FNI a fost redusă luni la 6 ani şi 8 luni, din care Popa a executat deja 4 ani şi două luni din pedeapsă.
Codul Penal şi Codul de procedură penală (Epoch Times România)
Loredana Diacu
18.02.2014

Graţie noului Cod Penal intrat în vigoare la 1 februarie, pedeapsa lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul prăbuşirii FNI a fost redusă, luni, la 6 ani şi 8 luni, din care Popa a executat deja 4 ani şi două luni.

În consecinţă, Nicolae Popa va fi liber peste doar doi ani şi jumătate, după ce luni Judecătoria Giurgiu a admis contestaţia din oficiu făcută ca urmare a sesizării Comisiei de evaluare a incidenţei aplicării legii penale mai favorabile, constituită la nivelul Penitenciarului Giurgiu, privindu-l pe Nicolae Popa şi i-a redus pedeapsa de la 15 ani de închisoare la şase ani şi opt luni de închisoare, din care Popa a executat deja 4 ani şi două luni.

Judecătorul de caz a descontopit pedeapsa de 15 ani de închisoare dată, definitiv, de instanţa supremă şi a redus-o la cinci ani de închisoare, pe care a sporit-o cu un an şi opt luni de închisoare, conform hotnews.

Decizia de luni nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de trei zile de la comunicarea ei către părţi.

Nicolae Popa, fost director Gelsor, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, în lipsă, în anul 2007, la 15 ani de închisoare în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii, alături de Ioana Maria Vlas, care a primit 13 ani de închisoare. Popa fugise din România în anul 2000.
Fondul Naţional de Investiţii (FNI) a luat fiinţă la 17 august 1995, cu administrare SOV Invest. Prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în luna mai 2000 a afectat în jur de 300.000 de investitori, conform Agerpres. Statul român, care garantase sistemul piramidal pus la cale de Sorin Ovidiu Vantu, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensaţii celor sărăciţi de mogul.
Fostul director Gelsor a fost dat în urmărire prin Interpol în 2002, în baza mandatului internaţional de arestare emis de instanţa din România, fiind arestat în Indonezia pe 2 decembrie 2009 şi adus în ţară în 22 aprilie 2011.

După întoarcerea lui Popa în România, procurorii i-au deschis un dosar penal lui Sorin Ovidiu Vîntu, pentru favorizarea infractorului. Vîntu a fost condamnat la 2 ani de închisoare, după ce procurorii au demonstrat că i-a trimis sume mari de bani lui Popa în Indonezia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor