Rudel Obreja reţinut de DNA. Noul Cod Penal, oportunitate pentru cerut mită

Sigla şi sediul DNA
Sigla şi sediul DNA (Epoch Times România)

Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de box a fost reţinut marţi de DNA. Obreja este acuzat că a cerut un milion de euro de la un denunţător, pretinzând că poate influenţa un complet de judecători de la Înalta Curte pentru a-l scăpa de o sentinţă cu închisoare pe respectivul denunţător. Rudel Obreja i-ar fi promis denunţătorului că îi va obţine o hotărâre favorabilă, dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a noului Cod Penal.

DNA nu face public numele denunţătorului, însă surse apropiate Hotnews au declarat că denunţătorul în acest dosar ar fi Sorin Ovidiu Vîntu, care, condamnat de Înalta Curte la doi ani de executare în dosarul în care este acuzat că l-a favorizat pe Nicolae Popa, fostul director al FNI, l-ar fi denunţat pe Rudel.

Procurorii DNA au anunţat marţi seară că au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Rudel Obreja, fără calitate specială, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

Conform unui comunicat al instituţiei, există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014, Rudel Obreja a pretins de la un denunţător suma de 1.000.000 euro.

"În schimbul sumei pretinse de 1.000.000 euro a lăsat să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor din completul învestit cu soluţionarea unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel încât îi va determina să pronunţe o hotărâre favorabilă denunţătorului. Hotărârea respectivă avea în vedere judecarea recursului declarat de denunţător, în calitate de inculpat în respectiva cauză penală, împotriva unei soluţii de condamnare la pedeapsa închisorii" se arată în comunicatul DNA.

Din comunicatul DNA mai reiese că Obreja a impus ca o parte din folosul pretins, respectiv suma de 200.000 euro să fie remisă înainte de pronunţarea hotărârii, iar diferenţa de 800.000 euro, după obţinerea soluţiei favorabile. Pentru a conferi credibilitate promisiunilor sale, Rudel Obreja a susţinut că persoanele pe lângă care îşi exercită influenţa i-au transmis denunţătorului, prin intermediar, că va obţine cu certitudine o hotărâre favorabilă dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a "noului cod" (cu referire la data de 1 februarie 2014, când au intrat în vigoare NCP şi NCPP).

Recursul denunţătorului a fost soluţionat anterior datei de 1 februarie 2014 şi a fost respins, astfel încât hotărârea de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare a rămas definitivă.

La data de 4 februarie 2014, procurorii au dispus reţinerea lui Rudel Obreja pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat judecătorului pentru drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.