Mărul discordiei din USL: Legea amnistiei

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Legea amnistiei este mărul discordiei care îl împiedică pe liderul liberalilor Crin Antonescu de a ajunge la o înţelegere cu premierul Victor Ponta, este de părere analistul politic Cozmin Guşă.

„Pot să vă asigur că motivul eşecului la negocieri este legea amnistiei. Crin Antonescu nu este de acord cu legea amnistiei. Asta s-a discutat în ultima oră în întâlnirea liderilor. Presiunile din partea pesediştilor şi de la PC pentru Legea amnistiei sunt nişte presiuni pe care Victor Ponta nu le poate suporta. Legea amnistiei îl desparte pe Crin de Victor Ponta. Crin Antonescu nu are presiuni din partea partidului, sau dacă le-a avut le-a ignorat, legate de Legea amnistiei. Victor Ponta are presiuni foarte mari de la toţi hrebenciucii din partid legat de impunerea Legii amnistiei şi acolo nu s-au înţeles”, a declarat, luni, Guşă pentru Realitatea Tv.

Mai mulţi oameni politici influenţi, precum Dan Voiculescu şi Adrian Năstase, ar beneficia în mod direct de efectele acestei legi în cazul în care ar fi adoptată.

Antonescu vrea să respingă legea amnistiei şi graţierii

Liderul liberalilor Crin Antonescu anunţase, luni dimineaţă, că a convenit cu deputaţii liberali din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor să propună reintroducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a proiectului de lege privind amnistierea şi graţierea astfel încât acesta să fie discutat şi apoi respins, însă liberalii s-au lovit de refuzul noii majorităţi a USD din Comisia juridică.

"Am convenit cu deputaţii din Comisia juridică să reintroducă pe ordinea de zi proiectul de lege pentru graţiere şi amnistiere, şi am cerut să fie respins ca să nu mai planeze o temă falsă - că s-ar dori prin acest demers (...) să ridice deasupra sau în afara legii colegi parlamentari. Prin Comisia juridică se introduce pe ordinea de zi şi am cerut să respingem acest proiect ca să încheiem un subiect care nu face bine nici imaginii Parlamentului şi nici USL", a declarat Crin Antonescu.

Întrebat anterior, Ponta susţinea că PSD nu mai susţine în acest moment proiectul de lege privind amnistierea şi graţierea. "După cum ştiţi foarte bine, nu se mai reia în această sesiune. Nu se mai discută despre graţiere, despre amnistiere", a precizat acesta.

Deputatul liberal Vasile Varga a propus introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind amnistierea şi graţierea, însă cererea sa a fost respinsă după ce a fost supusă la vot de două ori.

„A fost votată solicitarea privind suplimentarea ordinii de zi, votul a fost în favoare, iar apoi PSD a spus că s-a votat în necunoştinţă de cauză, că nu au mandat de la conducerea partidului, au cerut reluarea votului şi solicitarea a fost respinsă, înregistrându-se şapte voturi pentru, 13 împotrivă şi trei abţineri”, a declarat deputatul Alina Gorghiu pentru Evz.

Cu toate acestea, PNL nu vrea să renunţe. Alina Gorghiu a subliniat că liberalii vor solicita la fiecare şedinţă a comisiei juridice introducerea proiectului privind amnistia pe ordinea de zi şi respingerea acestuia.

„Îmi pare rău că în Comisia Juridică s-au dat astăzi două voturi în care deputaţii PNL au fost în minoritate: votul pentru încuviinţarea solicitării DNA de ridicare a imunităţii unuia dintre colegii deputaţi (Vlad Cosma - n.r.), reprezentanţii PNL au votat pentru. Din păcate o majoritate de 13 voturi au votat împotrivă. Solicitarea pe care au făcut-o în Comsia Juridică au făcut-o deputaţii liberali, ca legea amnistiei să fie adusă pe ordinea de zi şi respinsă pentru a închide acest capitol şi aceasta a fost respinsă pentru că nu a întrunit majoritatea”, a declarat Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne