Sorin Ovidiu Vîntu ia doi ani. Se crede politic

Sorin Ovidiu Vintu
Sorin Ovidiu Vintu (Epoch Times România)

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat vineri la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat că l-a favorizat pe Nicolae Popa, fostul director Gelsor. La fel ca Adrian Năstase, SOV s-a declarat şi el persecutat politic şi nevinovat:

"În opinia mea acest dosar a fost un înscris politic. În anul 2009 am susţinut cu toate forţele schimbarea preşedintelui României cu un altul. Am pierdut şi iată c-a apărut şi factura. Prima factură o reprezintă acest dosar de favorizare a infractorului", a declarat Vîntu.

SOV, părintele FNI, acuzat în acest dosar că l-a finanţat pe Nicolae Popa pentru ca acesta să poată sta departe de ţară, ascuns de procurori, s-a dezincriminat, arătând că nu era nevoie să îl ajute el pe fostul director FNI, acesta era jucător de popice şi câştigă bine din meseria lui. În timpul celor zece ani petrecuţi în Indonezia, Nicolae Popa s-ar fi întreţinut din turnee de popice, fără să aibă nevoie de banii lui SOV. În consecinţă, Vîntu se simte hărţuit şi persecutat:

"Nicolae Popa s-a susţinut singur de când ştiu. El era jucător profesionist de popice şi juca. Avea şi o companie de care se ocupa acolo. Sumedenia de interceptări a procurorilor nu are nicio relevanţă cu acest caz, iar toate discuţiile dintre mine şi Popa reprezintă ajutorul meu în sensul că-l ascultăm şi îi ascultăm apăsările, el fiind departe de ţară. Vorbeam cu Popa pentru a-l îmbărbăta, iar interceptările nu au legătură cu cazul. (...) Miza acestui dosar nu a fost una juridică, şi doar o răzbunare pentru că eu am făcut lucruri care nu-mi erau permise. Am ajuns să fiu supus unei represiuni care depăşeşte puterea de rezistenţă psihică a unei persoane normale", a declarat în instanţă Vîntu, citat de Realitatea.net.

"Dizidentul politic" Vantu i-a acuzat pe procurori pentru "campania de presă" a presupusei sale tentative de a fugi din ţară folosind acte false. Această campanie, consideră SOV, a avut drept scop să pună presiune pe judecătorii de la ICCJ, astfel încât el să fie condamnat în acest dosar.

"Mă veţi condamnă astăzi, dar nu o veţi face pentru că am încălcat vreo lege, ci pentru că aşa trebuie", a concluzionat SOV.

Reamintim că Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut, joi dimineaţă, de către forţele de poliţie şi dus la Parchetul General. Vîntu este suspectat că ar fi vrut să părăsească ţara folosind acte false. Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică s-au sesizat din oficiu în cazul eliberării de către autorităţile din Republica Moldova a unui buletin de identitate şi unui paşaport pe numele unui cetăţean moldovean pe care sunt aplicate fotografii care nu aparţineau acestei persoane ci lui SOV, sau cuiva care semăna izbitor de bine cu el.

Vineri noaptea, după pronunţarea sentinţei, SOV a fost dus în Arestul Central al Poliţiei Capitalei, urmând să fie încarcerat la Penitenciarul Rahova pentru perioada de carantină de 21 de zile. Administraţia Penitenciarelor va stabili, în termen de maximum o lună, regimul şi locul de detenţie al lui SOV pentru următorii doi ani.

Dosarul "dizidentului" SOV

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat pe 2 octombrie 2012, de Tribunalul Bucureşti la 2 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea infractorului. În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi Alexandru Stoian, şoferul lui SOV, şi afaceristul Octavian Ţurcan. Atât cei trei cât şi procurorii au atacat sentinţa. Decizia a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, ajungând la instanţa supremă în fază de recurs.

Anterior, pe 12 octombrie 2010, procurorii Parchetului General îl trimiseseră în judecată pe Vîntu pentru faptul că ar fi expediat în Indonezia sume de bani fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „FNI”.

Procurorii susţin că în perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010 SOV i-ar fi trimis bani lui Nicolae Popa în două etape: 50.000 de euro şi respectiv 20.000 de euro. Popa ar fi avut nevoie de bani petru a se ascunde de autorităţile menite să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele său. Pedeapsa de 15 ani închisoare la care fusese condamnat, prin hotărâre judecătorească, era definitivă şi executorie.

Procurorii susţin că Sorin Ovidiu Vîntu ar fi identificat şi modalităţile concrete de transfer menite să prevină descoperirea tranzacţiilor şi a persoanelor implicate în aceste operaţiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 de euro s-ar fi făcut de Octavian Ţurcan.

De asemenea, pe 11 noiembrie 2009, Vîntu ar fi transmis lui Popa suma de 20.000 de euro, prin intermediul lui Alexandru Stoian, mai susţin procurorii.

Conform anchetatorilor, după ce Nicolae Popa a fost arestat în Indonezia, pe 2 decembrie 2009, Vîntu şi Alexandru Stoian l-ar fi ajutat prin acţiunile lor pe Nicolae Popa, îngreunând procedurile de extrădare a acestuia în România pentru ca acesta să scape de închisoare şi să rămână în Indonezia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne