Noua invenţie a propagandei ruse: Păsări migratoare antrenate în Ucraina, pentru a trimite „arme biologice” în Rusia

Rusia ridică la maxim nivelul conspiraţiilor la adresa Occidentului, pe măsură ce pierde controlul asupra realităţii din teren
(Captură Foto)
A.P.
11.03.2022

Ministerul rus al Apărării a transmis mesaje despre un presupus „proiect secret”, prin care SUA ar dezvolta o tulpină de gripă în laboratoarele din Kiev, Harkiv şi Odesa, pe care ar vrea să o răspândească în Rusia cu ajutorul liliecilor şi păsărilor migratoare, potrivit publicaţiei Kyiv Independent.

Cu ajutorul păsărilor, dezvoltatorii de arme biologice ar spera să răspândească tulpina de gripă H5N1 „cu o rată a mortalităţii de 50%” şi boala Newcastle, asemănătoare cu gripa aviară. Pentru acest lucru ar urma să fie folosite două specii de păsări, al căror traseu migrator pentru iarnă trece pe teritoriul Rusiei, susţine propaganda rusă.

În ultimele săptămâni, pe măsură ce Kremlinul pierde războiul mediatic datorită miilor de clipuri care atestă distrugerea de vieţi şi bunuri materiale comise de forţele Rusiei în Ucraina, Moscova încearcă să găsească teme care să adune sprijin faţă de agresiunea vecinului său. Pe social media a căpătat popularitate teoria conform căreia adevăratul motiv al invaziei ordonate de Vladimir Putin ar fi distrugerea unor laboratoare biologice ucrainene care funcţionau în cooperare cu SUA.

Pe 24 februarie, când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, cât şi în cele două luni anterioare, care au fost pline de eforturi diplomatice occidentale menite să îl determine pe preşedintele rus să renunţe la ideea deschiderii unui conflict militar, nu a existat nicio menţiune despre aceste laboratoare.

Noua versiune propagandistică a Kremlinului mai vorbeşte şi de posibilitatea ca virusurile să fie răspândite de lilieci.

Ministerul rus al Apărării a distribuit hărţi şi texte, inclusiv stema SUA şi fotografii cu păsări şi, susţine Rusia, ei ar fi prins păsări infectate eliberate din aşa-numita „Rezervaţie Herson” din regiunile Ivanovo şi Voronej.

Nu a prezentat însă nicio dovadă clară în sprijinul acestei teorii.

O altă minciună răspândită de ruşi este că SUA experimentează „coronavirusul liliecilor” pentru a crea arme biologice în Ucraina. Forţele armate ale Rusiei au susţinut, tot fără dovezi, că au descoperit că Pentagonul a finanţat studii biologice în Ucraina pentru a realiza „răspândirea sub acoperire a agenţilor patogeni mortali”.

Numeroşi oficiali americani, dar şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, au negat aceste informaţii.

Victoria Nuland, un oficial important din Departamentul de Stat, a atras atenţia, în timpul unei audieri în Congres, că Rusia ar putea încerca să desfăşoare un atac chimic în Ucraina, învinuind apoi forţele ucrainene de comiterea lui.

Rusia are antecedente în acest sens în Siria, şi este cunoscută doborârea unui avion malaezian deasupra zonelor separatiste din Donbas. Separatiştii ruşi au pus incidentul pe seama forţelor ucrainene, însă investigaţii ulterioare desfăşurate de Olanda au arătat că avionul fusese lovit de o rachetă BUK trasă, foarte probabil, de forţele separatiste susţinute de Kremlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor