Nilul ar avea o vârstă de cel puţin 31 de milioane de ani

Fluviul Nil în Uganda
Fluviul Nil în Uganda (Wikipedia.org)

Pentru prima dată, geologii au reuşit să stabilească o dată exactă a originii acestui mare fluviu din nord-estul Africii, chiar dacă nu a întregului curs de apă, ci doar a unuia dintre afluenţii săi importanţi.

Localizarea izvoarelor Nilului a reprezentat una dintre cele mai controversate probleme geografice, o parte din aceste izvoare găsindu-se în statele Burundi cu "Luvironza-Ruvuvu-Ruvusu-Akagera" şi Rwanda cu "Rukarara-Nybarongo", alte izvoare fiind "Akagera-Nil", "Viktoria-Nil", "Albert-Nil","Bahr-al-Dsabal, "Nilul-Alb", "Nahr-an-Nil" şi "Nilul".

"Marele Fluviu izvorăşte dintre stâncile munţilor vulcanici Viruna (4.507 metri), situaţi nu departe de Ecuator, în podişul Rwanda. De aici "se preling câteva şuviţe de apă atât de firave, încât abia ar ajunge să alimenteze rezervorul unui grădinar". Sunt, de fapt, izvoarele pârâului Kasumo, principalul afluent al râului Kagera, considerat de-abia din 1938 - după o pasionantă istorie milenară de cercetare geografică - ca izvor propriu-zis al Nilului" (fragment din "Prin Africa", de Călin Dimitriu/ Editura Ion Creangă, Bucureşti).

Dacă enigma izvoarelor Nilului a durat milenii, misterul vârstei sale se pare că acum este parţial dezvăluit. Cel mai lung fluviu din lume (6.853 km) există de cel puţin 31 milioane de ani, după cum a stabilit un grup de geologi de la Universitatea din Lancaster, Regatul Unit.

A curs prea multă apă, spun cercetătorii. Deoarece fluviile trag sedimentele de la izvor până la mare, analiza materialului depus în delta râului permite identificarea stâncii din care provin. Pentru fluviul Nil, aceste studii au fost îngreunate de faptul că depozitele antice zac acum acoperite de straturi groase de depozite aluvionare (sedimente care au făcut atât de fertil terenul cultivat de vechii egipteni).

Numai companiile petroliere sunt capabile să sape la adâncimi mari, dar până acum nu au dorit să împărtăşească datele colectate. În prezent, după ani de negocieri, BP Egipt a oferit cercetătorilor unele probe de sedimente din delta fluvială. Acestea conţin minerale asemănătoare cu cele care compun rocile din Platoul Etiopian, din care provine unul dintre cei doi afluenţi principali ai Nilului, Nilul Albastru (celălalt este Nilul Alb). Aceste sedimente datează de aproximativ 31 milioane ani.

Nilul
Nilul (Wikipedia.org)

Şi iată deci rezolvarea misterului: Nilul Albastru străbate Africa de Est, din Etiopia în Egipt, de cel puţin 31 milioane ani, adică de mult mai mult timp decât se credea. Datarea permite, de asemenea, alte concluzii referitoare la geologia continentului. De exemplu, oamenii de ştiinţă concluzionează că, acum 31 de milioane de ani, Platoul Etiopian se afla deja într-o poziţie mai înaltă.

Mai multe informaţii: The initiation and evolution of the River Nile