Se amplifică războiul apei dintre Etiopia şi Egipt

Guvernul de la Addis-Abeba a ratificat Tratatul cu ţările din bazinul Nilului, care contesta dreptul de veto al Egiptului şi Sudanului la toate proiectele legate de apele Nilului. Vestea este destinată să alimenteze tensiunile crescânde dintre Cairo şi Addis Abeba, începute odată cu lucrările barajului etiopian, numit „Marele Dig al Renaşterii”, de pe Nilul Albastru, o centrală hidroelectrică gigantă care modifică cursul Nilului, informează vineri agenţia MISNA.
„Marele Dig al Renaşterii” de pe Nilul Albastru în Etiopia. (EBRAHIM HAMID / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
14.06.2013

Guvernul de la Addis-Abeba a ratificat Tratatul cu ţările din bazinul Nilului, care contestă dreptul de veto al Egiptului şi Sudanului în toate proiectele legate de apele Nilului.

Vestea este menită să alimenteze tensiunile crescânde dintre Cairo şi Addis Abeba, începute odată cu lucrările barajului etiopian pe Nilul Albastru, numit „Marele Dig al Renaşterii”, o centrală hidroelectrică gigantă care modifică cursul Nilului, informează vineri agenţia MISNA.

Acordul cadru de cooperare, semnat în 2010 de către şase din cei zece membri ai Iniţiativei Bazinului Nilului - care reuneşte ţările cu ieşire pe malurile râului - prevede o revizuire în exploatarea mai echitabilă a apelor Nilului.

Tratatul, care de asemenea, reuneşte Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania şi Uganda, prevede eliminarea acordurilor epocii coloniale încă în vigoare, care acorda Egiptului şi Sudanului utilizarea a aproximativ 90% din apele celui mai mare fluviu din Africa.

Aprobarea Tratatului de către Parlamentul de la Addis Abeba introduce, de fapt, acordul de drept naţional. Ratificarea, subliniază presa egipteană, vine într-un moment în care tensiunile cu Cairo - care se teme că activitatea pe partea etiopiană a Nilului Albastru poate reduce debitul de apă al râului, vital pentru economia egipteană - sunt enorme.

În ultimele zile, preşedintele egiptean Mohamed Morsi a declarat că "toate opţiunile sunt luate în considerare" şi că Egiptul "nu va permite pierderea unei singure picaturi de apă".

Potrivit Institutului egiptean de Planificare Naţională, Egiptul va avea nevoie până în 2050 de 21 miliarde de metri cubi de apă pe an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor