Canada, misterul zumzăitului care îi deranjează pe locuitorii din Windsor

Vibraţiile scăzute, care le deranjează somnul şi pe care unii cetăţeni canadieni le semnalează de şapte ani, rămân un mister. Potrivit unui studiu, epicentrul este un teren aflat în mijlocului râului Detroit, deţinut de compania US Steel. Dar americanii ridică din umeri.
Windsor (Ontario), Canada (Wikipedia.org)
Mioara Stoica
22.02.2018

Când vine vorba de mistere, Canada nu se află pe ultimul loc. Şi exemplele nu lipsesc, adesea dincolo de macabru. Există cu adevărat o barcă fantomă care navighează de-a lungul Strâmtorii Northumberland, aşa cum spune legenda? De unde vine sunetul care, din adâncul oceanului reuşeşte să deranjeze fauna dintr-o zonă marină în care vânează inuiţii? Şi cui aparţin picioarele amputate descoperite pe plajele de pe coasta din jurul Vancouverului (17 în zece ani)? Dar misterul cel mai înspăimântător este, de mai mulţi ani, cel care afectează oraşul Windsor, Ontario, separat de Detroit (SUA) de un râu. Este un mic oraş care "zumzăie" exact ca în clipul video de mai sus.

Zgomotul este un fel de vibraţie scăzută pe care unii dintre cei 220.000 de locuitori - în mod misterios nu toţi - au semnalat-o timp de şapte ani şi a cărui origine nu a fost încă descoperită de nimeni. Sunetul, spun victimele, cauzează dureri de cap teribile şi adesea le împiedică să doarmă noaptea. Pe Facebook a fost creat un grup (închis: 1.849 membri) pentru a face schimb de opinii şi înregistrări despre "Windsor Hum".

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Windsor, epicentrul vibraţiilor ar fi furnalele de pe insula Zug, un teren situat în mijlocul râului, proprietate a companiei americane US Steel, o companie care produce oţel, şi care deţine fabrici în Canada şi în Europa Centrală. Ei numesc această zonă „Detroit’s Area 51”, în memoria bazei militare super-secrete din deşertul Nevada, şi există cei care se gândesc la scene science fiction, OZN-uri şi chiar experimente top secret nucleare sau tuneluri subterane care ar permite fuga din Statele Unite ale Americii în caz de catastrofe sau dictatură. Alţii, mai banali, îndreaptă degetul spre complexurile mega-industriale din zona devenită fosta capitală a autoturismelor americane.

Începând încă din 2011, profesori universitari şi experţi ai guvernului canadian încearcă să descopere secretul. Până în prezent, nu a sosit nicio confirmare de prezenţe ciudate sau OZN-uri. US Steel rămâne tăcută cu privire la natura specifică a activităţilor sale de pe insulă, care, aminteşte mass-media din Canada, „este bine păzită de către personalul de securitate privată şi securitatea naţională a Statelor Unite ale Americii”.

Şi pentru a face misterul mai de nepătruns, un rol important îl are direcţia din care vine vibraţia: suferă de insomnie numai cei care se află pe partea canadiană a râului Detroit; în Michigan nimeni nu o aude. Şi pentru moment, americanii ridică din umeri.

„Problema este că nu există un acord internaţional privind zgomotul şi vibraţiile transfrontaliere”, a recunoscut deputatul Brian Masse de la New Democratic Party Canadian. „Acest lucru ne face vulnerabili, dar pentru un tratat ar fi nevoie de ani, dacă nu chiar zeci de ani”. De fapt, potrivit studiului Universităţii din Windsor, zumzete similare au fost raportate în peste zece comunităţi din întreaga lume, inclusiv Australia, Anglia, Scoţia şi cel puţin două zone din Statele Unite.

În fine, chiar şi New York Times a început să investigheze misterul care îi chinuie pe locuitorii Canadei. Iar luni, 19 februarie, ziarul american a publicat un articol lung privind fenomenul „Windsor Hum”, cu o mulţime de mărturii în care se vorbeşte despre „sunetul unei flote de motoare diesel aprinse la un nivel minim” sau „impulsurile unui subwoofer la un concert”. Câinii se sperie, ferestrele vibrează şi mai ales nervii oamenilor sar. Dar, în cele din urmă, încheie New York Times, nu există nicio scăpare. „Este dificilă o acţiune normativă de reglementare, deoarece legile intervin, în general, atunci când este vorba despre decibeli cu niveluri care pot provoca deteriorarea sau pierderea auzului, nu pentru zgomotele care perturbă calitatea vieţii - explică Rebecca Smith, un inginer de sunet de la Universitatea din Michigan. Gândiţi-vă la câinele care latră”. Sau la poluarea sonică a oraşelor noastre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor