Un râu din Canada dispare în doar patru zile, ca urmare a topirii unui gheţar (video)

După topirea rapidă a unui gheţar din Canada s-a observat priml caz de „piraterie fluvială“, adică un fenomen prin care apa îşi schimbă albia dintr-odată.
Resturi de ghiaţă în canionul prin care trecea gheţarul Kaskawulsh, în 2016. (Jim Best / Universidad de Illinois)
Mioara Stoica
20.04.2017

Topirea accelerată a unuia dintre cei mai mari gheţari ai râului Yukon din Canada, gheţarul Kaskawulsh, situat în nord-vestul ţării, a făcut ca un râu să dispară în doar patru zile, potrivit unui raport publicat luni, 17 aprilie a.c., în revista Nature Geoscience. Apa a trecut complet şi rapid de la o albie la alta, iar oamenii de ştiinţă îl consideră primul caz de „piraterie fluvială“ bruscă observat până în prezent. Specialiştii care au documentat fenomenul, ce a avut loc în primăvara anului 2016, consideră că acesta este un exemplu tulburător al modului în care încălzirea globală schimbă drastic geografia lumii.

Apele cumulate din topirea gheţarului Kaskawulsh coborau de obicei spre nord, de-a lungul albiei râului Slims, care ajunsese să crească la 150 de metri în punctul său cel mai larg. Râul Slims se unea cu râul Yukon în Alaska şi ajungeau la Marea Bering, la vest. Cu toate acestea, o topire mai rapidă a făcut ca apa să devieze spre sud, spre albia râului Alsek, care se varsă în Oceanul Pacific. Această schimbare bruscă a avut loc între 26 şi 29 mai 2016. Albia râului Slims este aproape uscată şi oamenii de ştiinţă cred că devirera cursului apei va fi permanentă.

„Ne-am deplasat în zonă cu intenţia să continuăm măsurătorile noastre în râul Slims, dar am găsit albia râului mai mult sau mai puţin uscată“, a declarat James Best, un geolog de la Universitatea din Illinois, citat de ziarul The Guardian. „Delta superioară unde obişnuiam să navigăm într-o barcă mică este acum o furtună de praf. Schimbarea peisajului este incredibil de dramatică“.

Echipa a zburat peste gheţar cu elicopterul şi a folosit avioane fără pilot să investigheze ce se întâmplă. „Am realizat că apa care în mod normal sărea din gheţar şi curgea în două părţi, acum curge numai într-o singură parte“, relatează Best.

Cu toate că pe parcursul secolului al XIX-lea oamenii de ştiinţă au identificat alte cazuri de piraterie fluvială, le-au asociat cu modificări ale plăcilor tectonice şi eroziunilor care au avut loc cu mii sau milioane de ani în urmă. Schimbarea bruscă a cursului apelor gheţarului Kaskawulsh este considerat primul caz apărut în epoca modernă. Analiza, publicată în Nature Geoscience, sugerează că această schimbare drastică este aproape sigur cauzată de schimbările climatice antropogene, adică provocate de om.

Din cauza devierii apei, lacul Kluane, care se alimenta din râul Slims a scăzut cu un metru. Acest fenomen forţează animalele din jur să se adapteze la noile condiţii ale ecosistemului. În schimb, albia râului în care curge în prezent apa gheţarului a devenit de 60 sau de 70 de ori mai mare şi cantitatea de apă este mult mai mare decât era în trecut.

Mai multe informaţii: Nature Geoscience: River piracy and drainage basin reorganization led by climate-driven glacier retreat, YouTube

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor