Nistrul în pericol: Planul de construcţie a şase centrale hidroenergetice, strategie pentru Ucraina
alte articole
Ucraina şi-a anunţat deja planurile de a construi şase centrale hidroenergetice pe cursul superior al râului Nistru ca şi strategice, nefiind nevoie de mari negocieri cu autorităţile de la Chişinău care nu au o poziţie foarte clară în acest sens. Pe de altă parte, experţii avertizează că acest proiect ar putea lăsa Nistrul şi cetăţenii atât din Republica Moldova, cât şi din Ucraina fără apă.
Râul Nistru nu este numai cel mai mare râu din Republica Moldova, ci principala sursă de apă şi nu se ştie ce va urma după ce Ucraina va construi şase hidrocentrale planificate pe cursul superior al râului, precum şi fortificarea celor existente deja.
Gândit în 1970, Complexul de hidrocentrale de pe Nistru, compus din două centrale hidroelectrice, prima în localitatea Novodnestrovsk şi cea de-a doua în regiunea localităţilor Naslavcea şi Nahoreany, a fost finalizat în 1999.
Potrivit preşedintelui asociaţiei Eco-Tiras, Ilya Trombitsky, construcţia acestui complex hidroenergetic a însemnat o lovitură puternică pentru râul Nistru, întrucât lacul de acumulare enorm existent în acea regiune are un volum egal cu toată apa care curge în Nistru timp de un an secetos. Mai mult decât atât, lacul de acumulare este construit pe roci carstice şi cu multe crăpături prin care anual se scurg circa 1,3-2,2 kilometri cubi de apă, spun hidrologii.
„Nistrul funcţionează pe principiul stropitorii. Când în Nistru apa scade, pe 67 la sută din teritoriul Moldovei apele de suprafaţă se duc în jos”, a declarat expertul în politici de mediu de la Institutul de Politici Publice, Ion Efros, pentru Europa Liberă.
Totodată, expertul a ţinut să explice că problema a devenit şi mai evidentă după ce Ucraina a început să deverseze apa din lacul de acumulare dintre cele două baraje spre o altă centrală construită în 2009, care funţionează prin pompaj, astfel existând zile în care Nistrul nu este alimentat deloc cu apă.
Pe lângă faptul că ecologiştii vorbesc despre netransparenţa negocierilor dintre Chişinău şi Kiev privind acest subiect, un accent deosebit se pune şi pe stabilirea unor parametri privind deversările periodice necesare pentru funcţionarea ecosistemelor din Nistru, pe fixarea unor norme ale debitului de apă necesare pentru buna funcţionare a economiei şi asigurarea cu apă potabilă a populaţiei în decursul anului, şi pe obligarea Ucrainei să renunţe definitiv la construcţia celor şase unităţi hidroenergetice.
Directorul Institutului Ecologiei Carpaţilor de la Academia de Ştiinţe a Ucrainei, Mycola Kozlovskyy, a afirmat că Guvernul Ucrainei a aprobat la 13 iulie, programul de dezvoltare a sectorului hidroenergetic până în anul 2026, în care se vorbeşte despre construcţia a şase centrale hidroenergetice pe râul Nistru.
„În acestă regiune există câteva instituţii de ocrotire a mediului: parcuri naţionale naturale, parcuri peisagistice, monumente botanice. În urma acestor construcţii vom pierde o albie naturală unică în Europa a râului Nistru pentru că în acea regiune se formează aşa-numitele meandre. Vom pierde terenuri adiacente râului în care este concentrat un ecosistem unic. Vom pierde pădurile de pe pantele alăturate care vor fi inundate după ce nivelul apei va fi ridicat. Indubitabil, aceste ecosisteme unice vor fi inundate şi vor fi pierdute, fără asta nu e posibilă construcţia barajelor”, a precizat Mycola Kozlovskyy.