Broasca ţestoasa cu „creasta verde" în pericol de dispariţie (video)

Broasca ţestoasă de râu Mary (Elusor macrurus)   (Credit: Zoological Society of London)
Mioara Stoica
14.04.2018

Broasca ţestoasă de râu Mary trăieşte numai în Qeensland. Se află printre reptilele cu cel mai mare risc de dispariţie din lume. Aspectul său ciudat o făcut-o să devină faimoasă în mod rapid.

Despre ea se spun de toate: a fost definită chiar "punk" şi "green". Dar este extraordinară din punct de vedere biologic, deoarece poate rămâne sub apă timp de trei ore respirând numai prin "cloacă", adică cavitatea din apropierea cozii care este utilizată atât pentru reproducere cât şi pentru defecare. Este vorba despre broasca ţestoasă de râu Mary (Elusor macrurus), una dintre cele mai uimitoare creaturi de pe planetă, care a devenit faimoasă datorită ciufului său de "păr verde" care îi este util pentru camuflaj. Dar acum riscă să dispară.

Dacă fotografia sa - cu creasta tip ultimul mohican şi ochii larg deschişi - face în acest moment înconjurul lumii pe web, este datorită faptului că este ultima specie inclusă într-o listă lungă de reptile magnifice şi unice pe care le vom pierdem pentru totdeauna.

Ţestoasa Mary trăieşte doar în Queensland, Australia, şi a fost descrisă în mod oficial de către oamenii de ştiinţă abia în 1994. Este vorba despre o broască ţestoasă acvatică de dimensiune între medie şi mare. Femelele depăşesc 30 cm de carapace, bărbaţii sunt de obicei mai mari şi pot chiar să depăşească 40 cm de carapace.

Dar aspectul său bizar şi docilitatea sa extremă au făcut-o să devină o pradă uşoară - în anii '60 şi '70 - pentru cei care căutau o broască ţestoasă de ţinut în casă.

Conform noii liste publicate de Zoological Society of London (ZSL), a crescut numărul de reptile mai deosebite considerate pe cale de dispariţie. "Edge Reptiles List" de la ZSL, susţinută şi de un studiu publicat de Plos One, este un clasament special care încearcă să schiţeze - prin indici variind de la riscul de dispariţie la pierderea habitatelor, de la izolare la posibile pericole viitoare - o listă de animale care ar putea dispărea pentru totdeauna.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor