Un râu australian arde în contact cu focul (video)


Râul Condamine, în Australia
Râul Condamine, în Australia (Captură video)

Un grup de ecologişti a dorit să demonstreze poluarea produsă de fracking (fracturarea hidraulică) care are loc la doar un kilometru de râul Condamine, în Australia.

Suprafaţa apei ia foc în doar o secundă. Un grup de ecologişti, conduşi de un deputat al Verzilor din Parlamentul australian, Jeremy Buckingham, s-au îmbarcat pe râul Condemine. Scopul lor este acela de a verifica veridicitatea unui studiu recent, care pretinde că a fost găsit gaz metan în apele acestuia. Atunci când apropie bricheta aprinsă de râu, o suprafaţă a apei ia imediat foc, barbotând timp de câteva minute. Râul conţine metan din 2012, dar consecinţele nu au fost atât de evidente ca acum.

Forarea de gaze naturale nu este nouă, dar volumul a crescut în ultimii ani, datorită noii tehnici de fracturare hidraulică orizontală de volum mare (High-volume horizontal hydraulic fracturing /HVHHF). Preocuparea privind impactul asupra sănătăţii publice şi impactul social al acestei metode a crescut în mod corespunzător.

HVHHF este o tehnologie avansată care injectează apă, nisip, şi alte ingrediente (necunoscute şi nespecificate), la o presiune foarte ridicată pe verticală într-o sondă de aproximativ 2000 până la 3000 de metri adâncime. Presiunea ridicată creează fracturi în rocă, ce se extind în afară până la 300 de metri, dincolo de puţ. Presiunea este redusă după ce se fac fracturile, ceea ce permite apei din puţ să revină la suprafaţă, aceasta fiind cunoscută sub numele de apă de flowback [sau de re-spălare].

Conform unu studiu, companiile de gaze folosesc până la 160 de milioane de litri de apă curată pentru fracturarea unui singur puţ şi mai mult de jumătate din apele uzate sunt tratate şi deversate în apele de suprafaţă- râuri şi fluvii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură