Liderul suprem al Iranului transferat într-o locaţie sigură după ce Israelul a afirmat că l-a ucis pe liderul Hezbollah

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei (Getty Images)
Redacţia
28.09.2024

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a fost transferat într-o locaţie sigură din interiorul ţării, cu măsuri de securitate sporite în vigoare, au declarat pentru Reuters doi oficiali regionali informaţi de regimul de la Teheran.

Sursele au declarat că Iranul a fost în contact permanent cu gruparea Hezbollah din Liban şi cu alte grupuri regionale aliate pentru a determina pasul următor după ce Israelul a anunţat că l-a ucis pe şeful Hezbollah Hassan Nasrallah într-un atac asupra sudului Beirutului vineri.

Dacă se confirmă, moartea lui Nasrallah ar marca o lovitură majoră nu numai pentru Hezbollah, ci şi pentru susţinătorii săi din Iran. El a fost mult timp o figură de frunte în "Axa rezistenţei” susţinută de Teheran, contribuind la proiectarea influenţei iraniene în Orientul Mijlociu.

Armata israeliană a precizat într-o declaraţie că Nasrallah a fost eliminat într-un atac care a vizat sediul subteran al grupării, aflat sub o clădire rezidenţială din Dahiyeh - o suburbie din sudul Beirutului controlată de Hezbollah.

De asemenea, armata israeliană a spus că Nasrallah a fost ucis împreună cu un alt lider de top al Hezbollah - Ali Karaki - şi alţi comandanţi.

"Lovitura a fost efectuată în timp ce lanţul superior de comandă al Hezbollah opera din cartierul general şi organiza activităţi teroriste împotriva cetăţenilor statului Israel", se mai arată în declaraţie.

Atacul aerian de vineri asupra Dahiyeh a zguduit Beirutul. O sursă de securitate din Liban a declarat că atacul - o succesiune rapidă de explozii masive şi puternice - a lăsat un crater adânc de cel puţin 20 de metri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor