Beijingul desfăşoară exerciţii militare în Marea Chinei de Sud după ultimele discuţii cu SUA

O navă a Gărzii de coastă chineze atacând cu tunuri cu apă o navă a Gărzii de coastă filipineză (Philippine Coast Guard)
Redacţia
28.09.2024

Forţele aeriene şi navale chineze au demarat o serie de manevre într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud, a declarat armata chineză sâmbătă, la câteva ore după ce diplomatul de top al Beijingului a discutat cu omologul său american despre modalităţi de reducere a tensiunilor regionale.

Manevrele au loc după ce Australia şi Filipine au anunţat că armatele lor vor organiza o activitate maritimă comună cu Japonia, Noua Zeelandă şi Statele Unite în zona economică exclusivă a Filipinelor, potrivit Reuters.

Manevrele chineze vor include exerciţii "de rutină" de avertizare timpurie şi recunoaştere, precum şi patrulări în jurul atolului Scarborough Shoal, a declarat Comandamentul Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare, fără a oferi însă detalii.

"Trupele din teatru menţin un grad ridicat de vigilenţă, apărând cu hotărâre suveranitatea naţională, securitatea şi drepturile şi interesele maritime, (şi) sunt ferme în menţinerea păcii şi stabilităţii în Marea Chinei de Sud", a precizat armata chineză.

Atolul Scarborough Shoal, una dintre cele mai disputate zone din Asia, se află la 200 km de Filipine, în zona sa economică exclusivă.

Regimul comunist chinez revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, inclusiv atolul, râvnit pentru stocurile sale abundente de peşte şi pentru uimitoarea lagună turcoaz, în ciuda revendicărilor suprapuse ale Brunei, Malaeziei, Filipinelor şi Vietnamului în această cale navigabilă aglomerată.

În ciuda presiunilor Beijingului, în 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a decis ca pretenţiile extinse ale Chinei nu sunt susţinute de dreptul internaţional, o decizie pe care statul chinez refuză să o recunoască.

În plus, instanţa nu a stabilit suveranitatea asupra atolului Scarborough Shoal, despre care a afirmat că este o zonă tradiţională de pescuit pentru mai multe ţări.

Anunţul manevrelor a venit după ce ministrul de externe Wang Yi s-a întâlnit cu secretarul de stat american Antony Blinken la New York pentru discuţii care au vizat modalităţile de evitare a conflictelor în Marea Chinei de Sud.

În martie, Blinken a asigurat Filipine că parteneriatul său de apărare cu Statele Unite este "de fier", după ce Manila a acuzat Beijingul de desfăşurarea agresivă în Marea Chinei de Sud a gărzii sale de coastă şi a navelor de pescuit suspectate ca făcând parte dintr-o miliţie maritimă.

Vineri, Wang "a subliniat că China insistă asupra rezolvării neînţelegerilor cu ţările direct vizate prin dialog şi consultare", în timpul întâlnirii, a declarat Ministerul chinez de Externe într-un comunicat.

Blinken a declarat că a ridicat problema "acţiunilor periculoase şi destabilizatoare" ale Beijingului în Marea Chinei de Sud şi a discutat despre îmbunătăţirea comunicării între armatele celor două naţiuni.

Wang i-a spus lui Blinken că "SUA nu ar trebui să provoace mereu probleme în Marea Chinei de Sud şi nu ar trebui să submineze eforturile ţărilor din regiune de a menţine pacea şi stabilitatea", se mai arată în comunicatul Ministerului chinez.

Într-un raport publicat vineri, South China Sea Strategic Situation Probing Initiative, un think tank cu sediul la Beijing, a estimat că navele de război ale diferitelor naţiuni petrec anual peste 20.000 de zile în Marea Chinei de Sud, în timp ce peste 30.000 de aeronave militare o traversează.

Totodată, think tank-ul a mai precizat că navele Marinei SUA, inclusiv un număr nedeclarat de submarine, au petrecut aproximativ 1.600 de zile pe mare în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor