Donald Trump, supărat pe Google. Promite să depună plângere penală împotriva gigantului hi-tech dacă va fi reales preşedinte

Donald Trump în Flint, Michigan, 17 septembrie 2024 (Scott Olson/Getty Images)
Redacţia
28.09.2024

Donald Trump a ameninţat vineri că va cere Departamentului de Justiţie să depună plângere penală împotriva Google în cazul în care va fi ales preşedinte, susţinând că gigantul hi-tech a afişat în mod incorect articole negative despre el, dar nu şi despre contracandidata sa la alegerile din 2024, Kamala Harris.

Plângerea - cea mai recentă ameninţare din campania electorală din partea lui Trump de a exercita puterea preşedinţiei ca răspuns la duşmanii reali sau percepuţi - a venit într-o postare neaşteptată pe Truth Social, platforma de socializare a lui Trump, potrivit The Guardian.

"S-a stabilit că Google a folosit în mod ilegal un sistem care dezvăluie şi afişează doar relatări negative despre Donald J Trump, unele inventate în acest scop, în timp ce, în acelaşi timp, dezvăluie doar relatări bune despre tovarăşa Kamala Harris", a spus Trump în postare.

"Aceasta este o ACTIVITATE ILEGALĂ şi sperăm că Departamentul de Justiţie îi va urmări penal pentru această ingerinţă flagrantă în alegeri. Dacă nu, şi sub rezerva legilor ţării noastre, voi solicita urmărirea lor penală, atunci când voi câştiga alegerile şi voi deveni preşedintele Statelor Unite".

Google a declarat că nu manipulează rezultatele căutărilor pentru a avantaja un anumit partid. "Ambele site-uri de campanie apar în mod constant în partea de sus a căutării pentru interogări de căutare relevante şi comune", a afirmat compania într-o declaraţie.

Cu toate acestea, conservatorii se plâng de mult timp că rezultatele căutărilor Google îi favorizează în mod incorect pe democraţi. Media Research Center, organizaţie de dreapta care se prezintă drept un watchdog media pentru conservatori, a publicat anterior rapoarte care susţineau că Google îi ajută pe democraţi.

De asemenea, campania lui Trump s-a plâns de utilizarea de către campania lui Harris a funcţiei "sponsorizat" din rezultatele căutărilor pe Google pentru a promova ştiri pozitive din partea unor publicaţii, inclusiv Guardian, dar cu titluri rescrise de campanie pentru a o favoriza pe Harris.

Postarea lui Trump cu privire la rezultatele căutării pe Google a fost cel mai recent caz în care acesta a promis să urmărească în justiţie presupuşi adversari.

Luna aceasta, Trump a ameninţat, într-o altă postare pe Truth Social, că, în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie, va depune plângere penală împotriva avocaţilor, donatorilor, agenţilor politici şi a unei serii de alte persoane care, în opinia sa, s-au implicat în presupuse fraude electorale împotriva sa.

Joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Trump a declarat că fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, ar trebui să fie urmărită penal pentru că nu a împiedicat atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu, despre care democraţii acuză că a fost cauzat de revoltele propriilor săi susţinători pentru a opri transferul paşnic de putere după alegerile din 2020, câştigate de Joe Biden.

Iar vineri, la un miting de campanie în Michigan, Trump a cerut ca un procuror general "de pe un teritoriu republican" să îi investigheze pe Pelosi şi pe soţul ei în legătură cu informaţiile potrivit cărora aceştia au vândut acţiuni Visa înainte ca Departamentul de Justiţie să intenteze un proces antitrust împotriva companiei de carduri de credit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor