Delegaţia britanică la summitul G20 avertizată în privinţa spionilor chinezi

Oficialii premierului britanic Theresa May au fost avertizaţi să evite “capcanele cu miere” în Hangzhou, China, unde liderii mondiali s-au întâlnit la summitul G20.
Noul premier britanic Theresa May.
Noul premier britanic Theresa May. (Captură Foto)

Ziarul britanic Daily Telegraph a raportat că echipa premierului ar putea să fie vizată de spionii chinezi care vor încerca să-i corupă pe oficiali oferindu-le în timpul summitului internaţional partenere pentru relaţii indecente.

“Capcanele cu miere” se referă la o strategie, în care o persoană atrăgătoare ademeneşte un politician pentru a obţine informaţii de la acesta.

În trecut, consilierii guvernului britanic au fost prinşi în aceste capcane în timpul unor călătorii oficiale în China.

Şefii securităţii guvernamentale doresc să se asigure că informaţiile sensibile britanice nu sunt furate precum în 2008, când un oficial de pe Downing Street ce îl însoţea pe premierul britanic de la acea vreme Gordon Brown a fost sedus de o femeie chineză.

Oficialul britanic s-a întors în camera sa de hotel cu spioana chineză şi ulterior, când s-a trezit, a descoperit că Blackberry-ul şi documentele din servieta sa dispăruseră.

Damien McBride, care a fost anterior consilier de imagine al lui Brown, a fost martor la incident, pe care l-a detaliat în autobiografia sa publicată în 2013.

Consilierii pentru securitate au avertizat, de asemenea, personalul delegaţiei britanice să nu păstreze cadourile pe care le primesc şi să nu se atingă de dispozitivele electronice, precum stick memory gratuite pentru computere, carduri SIM pentru telefoane mobile sau încărcătoare ce ar putea să le fie oferite de gazdele lor chineze.

Ca o măsură de precauţie, echipa lui May ar putea primi telefoane mobile şi adrese de email temporare.

Un oficial din Westminster a declarat că şefii securităţii britanice i-au avertizat că s-ar putea ca, de fapt, camerele de hotel folosite în timpul summitului să aibă microfoane ascunse.

Summitul G20 din acest an este prima astfel de întâlnire la care participă May de când a fost aleasă premier în luna iulie. Conform programului, ea se va întâlni faţă în faţă cu preşedintele chinez Xi Jinping în cursul zilei de luni, la sfârşitul summitului.