Cremeşul de casă - una din plăcerile copilăriei

Cremeşul este una dintre prăjiturile adorate ale copilăriei, îndrăgită în egală măsură de copii şi adulţi. Este o prăjitură preţioasă prin simplitatea ei, deoarece este una dintre felurile de mâncare ce trezesc în noi amintiri frumoase.
Maria Matyiku
05.12.2015

Parfumul suav al cremei de vanilie ce umple toată casa, este un răsfăţ pentru suflet şi un prilej de bucurie ce adună familia împreună.

Cunoscut şi sub numele de cremşnit sau crempita, această prăjitură tradiţională este răspândită în mai toate zonele tării, dar şi în ţările vecine. Este interesantă varietatea foilor care se folosesc la prepararea cremeşului. Se pot folosi foile cu osânză, din aluat franţuzesc, cu amoniac, cu unt, ulei, etc. De asemenea se pot folosi şi foi gata de cumpărat. Crema de vanilie clasică se face cu lapte, ouă, vanilie şi făină.

În această reţetă vă propunem o variantă de cremă mai rapidă, în care făina se înlocuieşte cu amidon de porumb, reducând astfel timpul de preparare al cremei.

Ingrediente:

pentru crema de vanilie

5 ouă (+2 albuşuri de la foi - opţional),
350 g zahăr (300 g dacă folosiţi pliculeţe de vanilie),
100 g amidon de porumb,
1L lapte,
miezul de la 1 baton de vanilie sau 3 pliculeţe de zahăr vanilat,
4 linguri de unt la temperatura camerei

Aluat de foi pentru cremeş

pentru sosul alb
100 ml ulei,
100g făină

pentru foaie

250 g făină ( 2 linguri dacă ouăle sunt mari),
2 gălbenuşuri de ou,
3 linguri ulei,
8 linguri de lapte,
1 lingură de oţet,
1 vârf de linguriţă de sare

Modul de preparare:

Se începe mai întâi cu prepararea cremei, deoarece aceasta trebuie ţinută la rece pentru a se întări înainte de asamblarea prăjiturii.

Crema de vanilie cu lapte

Se separă gălbenuşurile de albuşuri, având grijă să puneţi separat două gălbenuşuri pentru foi (daca nu folosiţi foi de cumpărat).

Se bat albuşurile cu telul sau cu ajutorul mixerului până când acestea se întăresc bine. Zahărul se amestecă cu amidonul şi se pune treptat în spumă, apoi se adaugă pe rând cele 5 gălbenuşuri.

Laptele se pune la fiert împreună cu vanilia. Dacă folosiţi păstaie de vanilie, aceasta se taie în jumătate pe lungime, iar cu ajutorul unui cuţit se scot seminţele şi se pun în lapte.

Când laptele începe sa dea în clocot, se ia deoparte şi se adaugă în fir subţire în spumă, amestecând continuu, cu mişcări uşoare, circulare, luând spuma de jos în sus, până când tot laptele se încorporează. În acest fel se evită coagularea gălbenuşului din spumă.

Se toarnă compoziţia înapoi în vasul în care a fiert laptele şi se pune din nou pe foc, la flacăra mică. Crema va începe să se îngroaşe destul de repede. Se amestecă încontinuu până când toată spuma laptelui dispare, iar compoziţia arată ca o budincă.

Se ia de pe foc şi se pune pe rând câte o lingură din unt, amestecând până când se absoarbe tot untul. Crema devine lucioasă, este parfumată şi gustoasă.

Castronul cu cremă se acoperă cu o folie de plastic, pentru a nu face pojghiţă pe deasupra şi se lasă să se răcească. După ce s-a răcit, se păstrează în frigider.

Prepararea foilor

Din 100 ml de ulei şi 100 g de făină se face un sos alb - uleiul se pune într-o tigaie, apoi se adaugă făina, se amestecă, până când făina îşi schimbă puţin culoarea, apoi se ia de pe foc. Se lasă să se răcească şi se pune la frigider să se întărească.

Pentru prepararea foilor se amestecă într-un vas toate ingredientele: gălbenuşurile cu uleiul, laptele, oţetul, sarea şi făina, apoi se frământă până când aluatul se desprinde de pe pereţii vasului.

Se lasă să se odihnească cam un sfert de oră după care se întinde o foaie subţire.

Foaia întinsă se unge cu sosul de făină şi ulei care a stat la rece, se rulează sub formă de sul care apoi se taie în jumătate.

Se întind 2 foi pe dosul tăvii. Aluatul se lasă să atârne puţin pe părţile laterale ale tăvii, pentru că foile se strâng la copt. Foile se coc la 180 de grade (350F) până când se rumenesc frumos.

După ce foile s-au răcit, se asamblează prăjitura. Peste prima foaie se întinde crema, apoi se pune a doua foaie deasupra.

E preferabil să faceţi prăjitura cu o zi înainte pentru ca foile se înmoaie şi prăjitura va fi uşor de tăiat.

Dacă doriţi să o serviţi în aceeaşi zi, puteţi tăia foaia de deasupra în pătrate cât este încă caldă, apoi reasamblaţi foaia din pătrate în timp ce le puneţi peste cremă.

La tăiere se foloseşte un cuţit foarte bine ascuţit cu lama umedă, trecută prin apă fierbinte, pentru a evita lipirea cremei de cuţit.

Înainte de servire se pudrează cu zahăr. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor