Medvedev: Dacă SUA oferă arme cu rază lungă de acţiune Ucrainei, zona tampon ocupată ar putea ajunge în Polonia

Fostul premier rus Dmitri Medvedev. (ADALBERTO ROQUE / AFP / Getty Images)
Redacţia
06.09.2024

Moscova a ameninţat că va prelua şi va ocupa direct, practic, întreaga Ucraina, extinzând teatrul principal de război mult dincolo de Donbass, în est, într-un avertisment adresat Washingtonului şi NATO, în momentul în care preşedintele Joe Biden se gândeşte să autorizeze arme americane pentru atacuri cu rază lungă de acţiune în interiorul teritoriului rus, transmite Zerohedge.

Noul avertisment a fost lansat de vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, cunoscut pentru declaraţiile sale zgomotoase şi extrem de ameninţătoare. Acesta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă cu corespondenţii TASS, că o viitoare zonă tampon permanentă de-a lungul frontierei de sud a Rusiei cu Ucraina va fi esenţială pentru a preveni bombardamentele şi atacurile transfrontaliere.

Dar, a explicat el, dacă Occidentul furnizează rachete cu rază mai mare de acţiune Kievului şi aprobă utilizarea lor pe teritoriul Rusiei, armata rusă va extinde apoi zona tampon propusă până în Polonia. Săptămâna aceasta, Reuters a raportat că administraţia Biden este tot mai aproape de aprobarea rachetelor cu rază lungă de acţiune pe care guvernul Zelenski le-a solicitat.

„Evident, trebuie să creăm o zonă tampon pentru viitor, pentru a ne asigura că nimic nu zboară înăuntru. Mărimea ei este o presupunere a oricui, dar ar trebui să fie suficientă”, a început el în comentariile de miercuri.

Referindu-se la ucraineni, Medvedev a continuat: „Dacă doresc să obţină mijloace de atac cu rază lungă de acţiune, cum ar fi rachete de croazieră şi balistice, atunci această zonă tampon ar trebui să se întindă până în Polonia”.

TASS explică în continuare contextul:

La 13 iunie, în cadrul unei întâlniri cu corespondenţii din prima linie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea lua în considerare crearea unei zone tampon pe teritoriul Ucrainei, dacă bombardamentele asupra regiunilor sale continuă.

Putin a menţionat din nou acest subiect în cadrul sesiunii plenare a Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg (SPIEF) din 16 iunie. El a declarat că Rusia ar lua în considerare crearea unei „zone tampon” pe teritoriul ucrainean dacă atacurile din partea lor continuă.

În esenţă, Medvedev tocmai a descris posibilitatea de a face din Ucraina o zonă tampon împotriva întregului NATO, în special împotriva Poloniei, ţara de pe flancul estic al acestuia, care s-a angajat în ultima vreme pe calea creşterii cheltuielilor pentru apărare.

În primele luni ale invaziei lansate în februarie 2022, trupele ruse au ajuns până la Kiev într-o demonstraţie de forţă, dar au fost împinse de armata ucraineană în Donbass, unde se află acum liniile de front.

Dacă Rusia ar putea ocupa cu succes întreaga Ucraina este o altă întrebare, dar Medvedev intenţionează în mod clar să folosească intimidarea şi să transmită un mesaj de escaladare masivă în cazul în care Casa Albă aprobă arme cu rază lungă de acţiune.

Separat, în aceeaşi zi în care au fost făcute aceste remarci, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a lansat următorul avertisment: „SUA a depăşit deja pragul pe care şi l-a desemnat. Ei sunt incitaţi şi [preşedintele ucrainean] Zelenski, desigur, vede acest lucru şi îl foloseşte. Oricine face glume cu liniile noastre roşii, nu glumeşte cu liniile noastre roşii. Ei ştiu foarte bine care sunt acestea”, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor