Fostul procuror general Matthew Whitaker a fost numit de Donald Trump ambasador al SUA la NATO
Preşedintele ales Donald Trump a anunţat miercuri că l-a numit pe fostul procuror general interimar Matthew Whitaker în funcţia de viitor ambasador al SUA la NATO.
Într-o declaraţie publicată pe social media, preşedintele ales a declarat că Whitaker a fost selectat pentru că este un „războinic puternic şi un patriot loial, care se va asigura că interesele Statelor Unite sunt susţinute şi apărate”.
„[Whitaker va] consolida relaţiile cu aliaţii noştri din NATO şi va rămâne ferm în faţa ameninţărilor la adresa păcii şi stabilităţii”, a declarat Trump.
Whitaker, a mai sugerat el, va promova agenda de politică externă „pace prin forţă” a lui Trump.
În afară de Whitaker, Trump l-a ales pe fostul guvernator de Arkansas Mike Huckabee, pentru a fi ambasadorul SUA în Israel iar pe reprezentantul Elise Stefanik (R-N.Y.) pentru a fi ambasadorul SUA la Naţiunile Unite.
Toate cele trei funcţii necesită confirmarea în Senat, cu excepţia cazului în care Trump alege să facă numiri în timpul vacanţei parlamentare.
Whitaker, care a fost tight end în echipa de fotbal a Universităţii Iowa, şi-a început rolul de procuror general interimar în noiembrie 2018, înainte de a pleca în februarie 2019, după ce procurorul general Jeff Sessions a demisionat la cererea preşedintelui Trump de atunci.
Înainte de aceasta, el a fost procuror general al Statelor Unite pentru districtul sudic din Iowa între 2004 şi 2009. Ulterior, a fost şeful de cabinet al lui Sessions din octombrie 2017 până în noiembrie 2018.
Până în prezent, Whitaker nu a comentat public anunţul lui Trump.
De la plecarea din funcţie, Whitaker a apărut frecvent la Fox News, exprimându-şi opiniile cu privire la numeroasele probleme juridice cu care s-a confruntat Trump de când a părăsit Casa Albă la începutul anului 2021.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, el a declarat pentru Fox News că este de părere că Donald Trump ar trebui să beneficieze de o „tabula rasa” în ceea ce priveşte cazurile sale juridice, în urma victoriei lui Trump în alegerile din 5 noiembrie.
Whitaker a fost întrebat, de asemenea, dacă ar putea servi ca procuror general al lui Trump. Cu toate acestea, săptămâna trecută, Trump l-a numit pe fostul reprezentant Matt Gaetz (R-Fla.) pentru funcţia de procuror general, deşi unii senatori republicani au semnalat în interviuri acordate presei că nominalizarea lui Gaetz s-ar putea transforma într-o luptă prelungită şi dificilă.
La începutul acestei săptămâni, Whitaker a scris pe platforma de social media X că „militarizarea” Departamentului de Justiţie va fi „eradicată odată pentru totdeauna” sub Trump.
În calitate de ambasador la NATO, cunoscut şi ca reprezentant permanent al SUA la NATO, Whitaker va avea sarcina de a promova interesele de politică externă ale Statelor Unite în cadrul alianţei militare cu 32 de membri.
„Reprezentantul permanent ajută la formularea şi evidenţierea poziţiei Statelor Unite cu privire la problemele de securitate ale NATO, precum şi la politica SUA faţă de NATO. În cadrul reuniunilor Consiliului Naţional de Securitate (NSC), ei prezintă politica SUA faţă de NATO şi potenţialele oportunităţi de cooperare cu aliaţii NATO. De asemenea, ei îi consiliază pe participanţii la NSC cu privire la poziţiile şi acţiunile altor state membre NATO”, se arată în Council on Foreign Relations.
În ultimii doi ani, NATO a permis Finlandei şi Suediei să intre în rândurile sale în mijlocul războiului dintre Rusia şi Ucraina, care a început în februarie 2022. Membrii NATO, inclusiv Statele Unite, au aprovizionat în mod continuu trupele ucrainene cu arme în cadrul conflictului.
Ambasada SUA la Kiev s-a închis pe 20 noiembrie după ce a primit „informaţii specifice privind un potenţial atac aerian semnificativ” şi după ce Ministerul rus al Apărării a susţinut că Ucraina a folosit sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acţiune ale armatei americane pentru a lovi teritoriul său pentru prima dată de la începutul războiului.
În timpul campaniei electorale, Trump a declarat că doreşte să pună capăt rapid războiului din Ucraina după preluarea mandatului. Un membru al echipei de tranziţie a lui Trump şi fiul său cel mare, Donald Trump Jr. au afirmat pe reţelele de socializare că actuala administraţie a furnizat sistemele de rachete Ucrainei pentru a „declanşa al treilea război mondial”.