Masa de Sărbători. 5 reţete speciale din raţă, porc şi pui
alte articole
Reţetele pe care vi le dezvăluim astăzi sunt din carne de raţă, cotlet de porc sau pui:
- Raţa cu portocale - un deliciu al bucătăriei franceze moderne
- Coşuleţe din cotlet de porc umplute cu ciuperci - o mâncare rafinată
- Muşchiuleţ de porc cu sos de rodii - un meniu elegant
- Cotlet de porc la cuptor cu sos de prune uscate şi stafide - o mâncare fină
- Piept de pui umplut cu ficăţei şi castane
Raţa cu portocale
O mâncare delicioasă, rafinată şi elegantă, pieptul de raţă cu portocală este un fel clasic al bucătăriei franceze moderne. Gustul dulce acrişor al sosului de portocală, combinat cu fineţea cărnii de raţă, este un deliciu, ce poate fi savurat la o masă festivă, sau când dorim ceva diferit de cotidian.
Ingrediente:
- 4 portocale
- 750 g piept de raţă
- 3 linguri de oţet de vin roşu
- 150 ml de supă oase de raţă, pui sau apă
- 30 ml unt
- Sare, piper
- suc de la o jumătate de lămâie
- opţional o lingură de amidon
Modul de preparare:
Prepararea portocalelor:
Curăţaţi coaja de la două portocale cu un cuţit de curăţat, având grijă să nu atingeţi partea albă a coajei. Cu un cuţit foarte ascuţit, tăiaţi apoi cojile julien cât de subţire. Cojile tăiate se pun într-o crăticioară, se toarnă peste ele apă rece, apoi se pun la fiert; când încep să fiarbă se iau de pe foc şi se strecoară. Pentru a îndepărta amăreala din coajă, se repetă operaţia de mai sus de două ori. După ce au dat în fiert a treia oară, cojile se clătesc cu apă rece, se strecoară şi se pun deoparte. Se stoarce într-un vas sucul de la portocalele curăţate.
Se curăţă de coajă celelalte două portocale rămase, înlăturând pieliţa între felii şi partea albă a coajei. Cu un cuţit ascuţit, tăiaţi feliile de fiecare parte a pieliţei.
Prepararea sosului
Se pune pe foc într-o cratiţă sucul de portocale, oţetul şi supa de oase. Când începe să fiarbă, se adaugă cojile de portocală julien. Se fierbe în continuare până când sosul începe să se îngroaşe. Opţional, pentru cei care doresc un sos mai consistent, se poate adăuga o lingură de amidon dizolvat în apă. Sosul se ia de pe foc, după care se adaugă treptat bucăţele de unt, amestecând uşor. Sosul se condimentează cu sare şi piper, şi se adaugă puţină zeamă de lămâie, dacă doriţi un sos mai acrişor. Se adaugă apoi miezul de la portocalele curăţate de coajă.
Prepararea pieptului de raţă
Pieptul de raţă se prepară în tigaie. Este indicat să scoateţi pieptul de raţă din frigider cel puţin cu o oră înainte de a-l prepara pentru a ajunge la temperatura camerei. Se sărează partea cu carnea. Înainte de a pune pieptul în tigaie, pielea se crestează în formă de romburi, pentru a permite grăsimii să se scurgă.
Partea cu pielea se sărează, după care se pune pieptul cu pielea în jos, în tigaia rece. Tigaia se pune apoi la foc mic, astfel încât carnea se va încălzi treptat şi va ajuta la scurgerea surplusului de grăsime din piept. Se lasă carnea să se prăjească la foc mic, aproximativ 10 minute, după care se scurge grăsimea colectată în tigaie.
Se măreşte temperatura medie-mare, apoi se pune pieptul înapoi în tigaie, cu pielea în jos pentru aproximativ 7 minute, sau până când observaţi că pielea se închide la culoare şi devine crocantă. Întoarceţi apoi pieptul pe partea cu carne şi lăsaţi la prăjit cam 3 minute. Scoateţi pieptul din tigaie, acoperindu-l cu o folie să rămână cald.
Pieptul de raţă se taie în felii groase de 1-2 cm, şi se aşează pe un platou, alternând cu miez de portocală. La sfârşit se toarnă peste ele sosul de portocală. Se serveşte cu o garnitură de cartofi.
Coşuleţe din cotlet de porc umplute cu ciuperci
- 500-600 g cotlet de porc dezosat
- 20 g slănină
- 300 gr ciuperci
- 300 gr fasole verde ( sau din conservă)
- 2-3 legături de ceapă verde sau o ceapă albă
- 1/2 ardei gras roşu
- 1 linguriţă muştar (opţional)
- 50 g unt( se poate înlocui cu ulei)
- 2-3 caţei de usturoi
- Piper, sare
- 100 ml zeamă de oase sau apă
Mod de preparare:
1. Curăţaţi bine carnea, apoi, cu un cuţit ascuţit, desfaceţi bucata de pulpă, astfel încât să obţineţi o bucată cât mai mare şi mai subţire de carne, asemanatoare unui şniţel de dimensiuni mari.
2. Bateţi uşor carnea cu un ciocan de şniţele, apoi presăraţi sare şi piper.
3. Separat, preparăm umplutura de ciuperci. Slănina se taie mărunt şi se prăjeşte la foc mic până devine sticloasă. Ciupercile curăţate se taie bucăţi, se sărează, se înăbuşă cu ceapa călită în ulei şi ardeiul tăiat în cubuleţe. Se presară un vârf de cuţit de boia şi sare şi se lasă să fiarbă în zeama lor.
4. Pentru fiecare bucată de carne scoateţi câte o linguriţa din ciupercile pregătite. Adăugaţi 2-3 linguri de pesmet, cât să absoarbă zeama ce a mai rămas de la ciuperci. Puneţi câte o linguriţă din amestec în mijlocul fiecărei bucăţi de carne. Cu ajutorul a trei scobitori, clădiţi cuiburile de carne, pe care le puneţi apoi într-o tavă. În tavă puneţi de asemenea cam ½ cană de apă sau zeamă de carne şi o bucăţică de unt de mărimea unei nuci. Pentru a da o aromă mai exotică, opţional se poate adaugă şi o linguriţă de muştar. Se dă la cuptor.
5. Se coace la foc mic, aproximativ 30 de minute, apoi, pentru a capătă culoare, la foc mai iute, cam 10 minute.
6. Între timp, se fierbe fasolea verde în apă cu sare şi unt. Pe timp de iarnă se poate folosi la fel de bine fasole verde din conservă. Când e gata, se scurge de apă şi se amestecă cu mujdei de usturoi.
7. Nu ne-a mai rămas decât să pregătim cuibul pentru coşuleţele de carne. Într-un platou, se pun restul de ciuperci, de jur împrejur se pune fasolea verde, iar în centru aşezăm coşuleţele.
Muşchiuleţ de porc cu sos de rodii
Muşchiuleţul de porc cu sos de rodii este o reţetă deosebit de gustoasă, ce poate satisface cele mai rafinate gusturi.
Ingrediente:
Pentru sosul de rodie aveţi nevoie de:
Modul de preparare:
Mai întâi se marinează carnea. Se spală carnea şi se usucă, după care se condimentează cu sare şi piper. Se aşează carnea într-o tavă termorezistentă, se adaugă măgheran sau cimbru uscat, usturoiul mărunţit, şi câteva seminţe de rodii zdrobite. Apoi, se toarnă peste carne 2-3 linguri de oţet balsamic. Carnea se lasă la macerat pentru câteva ore.
Prepararea sosului
Între timp se pregăteşte sosul de rodie. Se scot boabele din rodie , se pun într-o cratiţă mică, după care se toarnă apă astfel încât să fie acoperite. Se pune cratiţa pe sobă la foc mare, amestecând din când în când, până când apa începe să fiarbă. Nu uitaţi să puneţi deoparte câteva boabe de rodie pentru decorat.
După ce apa dă în clocot, se reduce flacăra la foc mic, şi se lasă cratiţa aproximativ jumătate de oră, amestecând din când în când şi urmărind să nu scadă foarte mult apa. Dacă sosul scade prea mult, se mai adaugă puţină apă.
După 30 de minute se ia oala de pe foc, iar sâmburii de rodie se pasează, folosind o sită fină sau o bucată de tifon. Se scurge compoziţia din cratiţă, presând bine pentru a îndepărta pulpa de pe seminţe.
Sucul obţinut se pune din nou în cratiţă, iar când începe să clocotească, se adaugă o linguriţă de unt şi opţional o lingură de miere, după care se lasă să scadă la foc mic. Atunci când sucul devine gros se ia de pe foc, şi se adaugă o lingură de oţet balsamic.
Se încălzeşte cuptorul la 170 grade Celsius. Peste carnea marinată se pune untul tăiat în bucăţele, se acoperă cu folie de aluminiu, după care se dă la cuptor. După 20-25 de minute, se dă deoparte folia, se scoate muşchiul de porc, se unge cu suc de rodie şi se dă din nou la cuptor. Se mai lasă încă 15 minute ca să se rumenească frumos.
Dacă bucata de carne este mare, se ţine mai mult la cuptor. Pentru a verifica dacă muşchiul e gata, tăiaţi o bucăţică mică din carne. Carnea trebuie să rămână suculentă.
După ce carnea este gata, se scoate de la cuptor şi se lasă să se răcească puţin. Pentru a fi servită, carnea se taie în feliuţe şi se stropeşte cu sucul de rodii rămas. Pentru un aspect mai festiv, se decorează cu frunze de salată verde şi câteva boabe de rodii.
Cotlet de porc la cuptor cu sos de prune uscate şi stafide
Un cotlet de porc preparat la cuptor este deosebit de delicios atunci când carnea rămâne fragedă şi suculentă. Pentru a-şi păstra sucul, înainte de-a fi pusă la cuptor, carnea se prăjeşte puţin în ulei pentru a forma o crustă subţire. Alături de un sos dulce acrişor făcut cu prune uscate şi stafide, cotletul la cuptor este un fel de mâncare fină şi elegantă.
Ingrediente:
O bucată de cotlet de porc de un kg,
Sare, piper după gust,
1 linguriţă de cimbru uscat,
1 linguriţa măghiran uscat,
2 linguri ulei,
5-6 linguri de oţet balsamic
Pentru sos
250 g prune uscate,
150 g stafide aurii înmuiate în 100 ml apă,
250 ml de zest rămas de la friptură, după ce grăsimea a fost filtrată (sau un amestec de 150 ml oţet balsamic şi 100 ml apă în lipsa zestului)
Sucul de la o jumătate de lămâie,
Sare, piper după gust,
ardei iute mărunţit (opţional)
Modul de preparare:
Cuptorul se încălzeşte la 175 de grade.
Înainte de preparare, carnea se aduce la temperatura camerei. Carnea se presară pe toate părţile cu sare, piper, cimbru şi măghiran mărunţit.
Într-o tigaie de mărime potrivită se pun două linguri de ulei la foc mediu - mare, iar când uleiul s-a încins se pune carnea la prăjit cu partea cu grăsime în sus. Se lasă câteva minute, atât cât să facă o crustă subţire. Se întoarce pe toate părţile, astfel încât să se formeze o crustă de jur împrejur.
După ce s-a format crusta pe ultima parte, se adaugă în tigaie oţetul balsamic. Se roteşte apoi carnea de câteva ori, până când crusta prinde culoare maronie de la oţet.
Friptura se transferă într-o tavă, se adaugă puţină apă şi restul de oţet din tigaie se acoperă cu folie de aluminiu şi se pune la cuptor pe raftul din mijloc.
După o jumătate de oră se îndepărtează folia de aluminiu iar carnea se întoarce cu partea cu grăsime în sus. Se ţine la cuptor până când carnea se pătrunde (aproximativ 50-60 de minute/kg de carne).
Când este gata friptura se scoate din cuptor, se transferă pe un fund de lemn şi se acoperă din nou cu folie de aluminiu şi se lasă cam 15-20 de minute, după care se poate felia.
Zestul care a rămas în tavă se pune într-un vas şi apoi se decantează grăsimea care se ridică deasupra. Aceasta se poate folosi ca adaos la piureul de cartofi sau la legume sote.
În sucul rămas se adaugă prunele tăiate mărunt şi stafidele. Se fierbe la foc mic, până când sosul începe să se îngroaşe. Dacă doriţi un sos mai consistent puteţi adăuga o linguriţă de amidon dizolvat în apă rece. Sosul se potriveşte de sare şi piper, iar la sfârşit se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie. Pentru un sos picant, adăugaţi puţin ardei iute mărunţit.
Sosul se serveşte fierbinte, alături de friptură feliată.
Piept de pui umplut cu ficăţei şi castane
Savurează împreună cu cei dragi o friptură deosebită din piept de pui umplut cu ficăţei şi castane la cuptor. Este o mâncare gustoasă, care se poate servi la fel de bine la o cină în familie, la petreceri sau la masă de revelion.
Ingrediente:
4 jumătăţi de piept de pui cu piele,
150 g ficat de pasăre,
1 ceapă verde,
1 ardei roşu,
6-8 castane,
2 linguri pesmet,
50 ml ulei,
1 linguriţa măghiran uscat,
6-8 frunze de pătrunjel verde tăiate mărunt,
sare, piper, paprică
Mod de preparare:
Se spală carnea şi ficatul. Se pun apoi deoparte pe o bucată de hârtie absorbantă sau şerveţel şi se lasă să se zvânte. Pieptul de pui presărat cu măgheran pe deasupra, se pune la marinat în oţet balsamic diluat cu puţină apă. Se lasă cel puţin 30 de minute.
Ficatul se taie în bucăţi mai mari, iar ceapa se toacă fin.
O treime de ardei se taie în cubuleţe, restul se taie în fâşii groase de un cm. Castanele se curăţă de coajă, apoi se taie în felii subţiri.
Într-o tigaie largă, se pune uleiul, iar după ce s-a încins se adaugă ceapa. După 2-3 minute, când ceapa devine sticloasă, se pune ficatul şi ardeiul şi se prăjeşte încet 3-4 minute. Se condimentează cu sare, piper, apoi se ia de pe foc. Ficatul se zdrobeşte cu furculiţa.
Se adaugă pesmetul şi feliile de castane, se amestecă cu ficatul apoi se adaugă măgheranul şi frunzele de pătrunjel.
Se ia o jumătate de piept de pui, se sărează, după care se pun câteva felii de ardei roşu.
Umplutura se împarte în jumătate. Prima parte se întinde pe bucata de piept, deasupra feliilor de ardei. Peste umplutură se pun din nou câteva felii de ardei, şi apoi o altă bucată de pui. Carnea se leagă cu sfoară şi se unge cu puţin ulei, după care se presară cu sare, piper, paprică şi măghiran. Se procedează la fel cu celelalte două bucăţi de carne rămase.
Se aşează apoi într-o tavă, se stropesc cu restul de ulei, se toarnă puţină apă şi se dă la cuptorul încins în prealabil la 180C, pentru 35 - 40 de minute. Din când în când, pieptul de pui se unge cu sucul propriu.
Pieptul se scoate din cuptor şi se lasă să stea câteva minute, apoi se stropeşte cu sosul propriu şi se serveşte alături de garnitura preferată.