Muşchiuleţ de vită la grătar servit cu gălbioare şi legume înăbuşite în unt
alte articole
Este un preparat elegant şi delicios, foarte uşor de gătit şi care dă o notă festivă oricărei mese.
Ingrediente:
- 2 medalioane de muşchiuleţ de vită (sau porc)
- un amestec de condimente măcinate (piper roşu şi negru, puţină coajă de ardei roşu uscat, ceapă uscată şi seminţe de muştar)
- sare
- puţin ulei vegetal
- 40 g unt
- 1 morcov
- 1 dovlecel
- 1 ardei roşu
- câteva păstăi de mazăre şi/ sau fasole verde
- 10-15 gălbiori
- sare, piper
- 30 g unt
Modul de preparare:
Cel puţin cu 45 de minute înainte de preparare, muşchiuleţul se sărează şi se lasă să stea deoparte la temperatura camerei. Carnea fiind slabă şi fără grăsime, are nevoie de un strat subţire de ulei pe deasupra pentru a preveni uscarea fripturii. De asemenea ajută la formarea crustei care apoi menţine sucul în friptură. După aplicarea stratului de ulei, carnea se tăvăleşte în amestecul de condimente.
Carnea se pune pe grătarul încins la foc mare (230 C). După ce se lasă la foc mare cam 2 minute pe fiecare parte, friptura se transferă pe partea rece a grătarului, pentru a lăsa carnea se facă la foc indirect, până când se atinge temperatura de finală dorită (pentru mediu, temperatura recomandată este de 55 -60 C).
După ce se atinge gradul de coacere dorit, friptura se transferă pe o planşetă şi se lasă să se odihnească (aproximativ 10 până la 15 minute). Peste friptura încă fierbinte, se pune o bucăţică de unt care apoi se topeşte şi intră în carne.
Între timp se pregătesc legumele. Dovlecelul se poate poate tăia în rondele şi fierbe pe aburi, dar dă un gust mai deosebit mâncării dacă se coace pe grătar.
Morcovul şi ardeiul roşu tăiati în felii, mazărea şi fasolea verde, se pun într-o oală pe aburi, se acoperă şi se lasă la fiert cam 10 minute. Se adaugă apoi gălbiorii şi se mai lasă 5 minute, ceea ce e suficient ca să se pătrundă şi să-şi menţină culoarea şi aroma nealterate.
Legumele se iau apoi de pe aburi, se amestecă cu dovlecelul făcut pe grătar, se sărează, piperează, apoi se adaugă câteva bucăţele de unt, care se vor topi şi vor intra în legume.
Legumele se servesc sub formă de garnitură pe lângă muşchiuleţul făcut la grătar. Mâncarea este numai bună de servit. Vă dorim poftă bună!