Bamele - un deliciu sănătos

Pentru unii, bamele sunt nişte vegetale mai puţin cunoscute şi sunt oarecum rezervaţi în a le consuma.
Maria Matyiku
12.03.2012

Pentru unii, bamele sunt nişte vegetale mai puţin cunoscute şi sunt oarecum rezervaţi în a le consuma. În schimb alţii mănâncă bame cu multă plăcere de când se ştiu. Sperăm că după ce vor afla mai multe despre valorile nutritive ale acestei plante, înrudite cu Hibiscusul şi bumbacul, cei rezervaţi, se vor gândi să-i ofere bamei a doua şansă.

Bama este o legumă incredibil de valoroasă pentru sănătate. Este bogată în fibre alimentare, vitamina A, vitamina C, vitamina K, tiamină, vitamina B6, acid folic, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, mangan, proteine, riboflavină, niacina, fier, zinc şi cupru avânt un conţinut scăzut de grăsimi săturate, colesterol şi sodiu. Are o valoare nutriţională ridicată şi este benefică sănătăţii, fiind ideală atât pentru menţinerea optimă a sănătăţii, cât şi în curele de slăbit. Dintr-un studiu efectuat de Sylvia W. Zook, nutriţionist, am aflat că fibra superioară a bamei ajută la stabilizarea zahărului din sânge, crescând rata la care zahărul este absorbit din tractul intestinal. Mucilagiul ajută la scăderea colesterolului şi stimulează producerea de acizi biliari. De asemenea ajută la prevenirea şi ameliorarea constipaţiei.

Fiind extrem de populară în bucătăria ţărilor din Balcani, precum şi din Asia Mică, India şi Africa, reţetele cu bame sunt multe şi variate.

Noi vă oferim o reţetă rapidă şi gustoasă.

Să începem cu câteva sfaturi utile pentru pregătirea bamelor.

Se aleg bame tinere, fragede şi fără pete. Cu cât sunt mai mici în dimensiuni cu atât sunt mai fragede. Bamele proaspete se curăţa mai întâi de codiţa lemnoasă. Cum e greu să găseşti în această perioadă bame proaspete pe piaţă, am apelat la cele congelate.

Indiferent că sunt proaspete, congelate sau din conservă, pentru a îndepărta lichidul lipicios care apare atât la curăţare, cât şi la gătire, bamele se opăresc timp de 5 minute în apă fiartă, în care s-a pus o lingură de oţet şi un praf de sare. Se iau de pe foc, lăsându-le în continuare în apă, acoperite încă 15-20 minute, după care se limpezesc în mai multe ape reci, până când apa rămâne curată şi substanţa mucilaginoasă este îndepărtată.

Ingrediente:

  • 1/2 kg bame tinere (proaspete sau congelate)
  • o rădăcină de praz
  • un ardei
  • 4-5 linguri de ulei,
  • ½ kg de roşii,
  • o legătură de măcriş sau 2 linguriţe de sos de măcriş din borcan
  • pătrunjel sau mărar,
  • un vârf de cuţit cu piper măcinat
  • 1/2 linguriţă de zahăr
  • 1/2 linguriţă cu sare

Modul de preparare:

Într-o tigaie se încălzeşte uleiul. Prazul, tăiat în rondele, se căleşte 1-2 minute, în ulei, la foc mic. Ardeiul şi roşiile se spală, şi se taie în cubuleţe, apoi se adaugă peste prazul călit.

Puneţi apoi bamele scurse de apă, piperul, zahărul şi sarea. Se amestecă uşor şi se lasă cratiţa să fiarbă acoperită cu un capac, la foc mic. Nu amestecaţi cu lingura, pentru că sunt fragile şi se pot zdrobi uşor.

Ca să nu se prindă mâncarea de fundul cratiţei, scuturaţi din când în când cratiţa. Dacă vedeţi că sosul scade prea mult, mai completaţi cu puţină apă sau zeamă de supă. Când bamele sunt aproape fierte, adăugaţi frunzele de măcriş verde tăiate fideluţă, sau măcrişul din borcan.

La sfârşit, presăraţi pe deasupra cu pătrunjel sau mărar tăiat mărunt.

Se poate servi caldă său rece, ca şi mâncare vegetariană, de post sau ca şi garnitură la o friptură de carne, chiftele, etc.

Dacă nu aţi mâncat bame până acum, merită să încercaţi. Sunt deosebite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor