Cotlet de vită la grătar - cea mai simplă metodă de a obţine o friptură fragedă şi suculentă

Cea mai simplă şi eficientă metodă de a prepara un cotlet de vită gustos şi suculent la grătar, este metoda tradiţională folosită de părinţii noştri.
Maria Matyiku
21.08.2016

Este o metodă de prepare a cărnii relativ simplă şi rapidă. Iată cum procedau: după ce se aduce la temperatura camerei, carnea se asezonează cu sare, piper şi puţin cimbru şi apoi se frige la grătar; la început pe foc mare pentru a sigila carnea, apoi se continuă la foc moderat, până ce carnea se pătrunde.

Acest mod de preparare prezervă cel mai bine gustul natural al cărnii. Cotletul de vită fiind marmorat cu grăsime, aceasta menţine frăgezimea cărnii. Marinarea în prealabil a cărnii, nu este necesară, decât dacă doriţi să-i daţi cărnii o aromă mai specifică.

Ingrediente:

o bucată cotlet de vită de persoană ( de preferat partea de la capetele coastelor),
Sare, piper după preferinţă,
o linguriţă de cimbru uscat,
câte a crenguţa de rozmarin pentru fiecare bucată de carne,
câte un cubuleţ de unt pentru fiecare bucată de carne,
ardei iute uscat( opţional)

Modul de preparare:

Carnea se scoate de la frigider cu cel puţin o oră înainte de a o prepara, pentru ca aceasta să aibă timp să revină la temperatura camerei. Bucăţile de carne se spală, apoi se usucă cu şerveţele de bucătărie şi se condimentează cu sare, piper şi cimbru.

Grătarul se încinge la o temperatură ridicată după care se pun cotletele pe grătar câte 1-2 minute pe fiecare parte (în funcţie de grosimea bucăţilor de carne) pentru a sigila carnea.

Se prepară în continuare la foc mediu cam 5-7 minute pe o parte după care bucăţile de carne se întorc. Pentru un plus de aromă, după ce s-au întors cotletele, se poate pune pe deasupra câte o crenguţă de rozmarin.

Se continuă prăjirea încă 3-4 minute pe cealaltă parte, după care cotletele se iau de pe grătar. Dacă este lăsată pe grătar prea mult, carnea se întăreşte şi se usucă.

Cotletele se aşează pe un platou. Pe fiecare bucată de carne se pune câte un cubuleţ de unt, iar opţional, pentru cei cărora le place mâncarea picantă, se poate presăra şi puţin ardei iute uscat.

Platoul se acoperă şi se lasă 10 minute deoparte pentru a permite sucurilor să se absoarbă în interiorul cotletului.

Cotletele se servesc cu salata sau garnitura preferată!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor