Friptură de vită la cuptor - secretul unei fripturi fragede şi suculente

O friptură fragedă de vită care se găteşte la foc mic şi pentru mult timp are o savoare aparte şi un gust atât de bun încât cu siguranţă va reuşi să impresioneze şi cele mai sofisticate gusturi.
Maria Matyiku
29.01.2017

alte articole

Maria Matyiku
29.01.2017

Secretul unei fripturi suculente, fragede şi pline de savoare sta în technica de pregătire, temperatura cuptorului cât şi durata de preparare(calculată în funcţie de greutatea bucăţii de carne). Este important să alegeţi o bucată de carne marmorată, de preferat o bucată din partea de şold de sub omoplat, aproape de stern numită "friptura bucătarului".

Vă prezentăm mai jos reţeta şi modul de preparare a acestei fripturi deosebite:

Ingredientele principale:

o bucată de carne de vită (se calculează cam 250 g carne/ persoană),

sare şi piper după gust,

3-5 linguri de ulei ,

2 cepe tăiate în felii mari pe lungime,

2 beţe verzi de ţelină tăiate în bucăţi de 3-4 cm (sau o jumătate de rădăcină de ţelină tăiată în felii),

2 morcovi tăiaţi în felii groase,

o cană de apă sau supa de oase (se poate înlocui cu vin roşu),

1 lingură de muştar,

1/2 linguriţă de paprică,

1 linguriţă de cimbru uscat sau proaspăt,

1/2 linguriţă de oregano,

o crenguţă de rozmarin,

50 g unt


Modul de preparare:


Notă: Dacă la prepararea fripturii folosiţi vas de lut, este recomandat ca inainte de folosire acesta să stea l-a înmuiat în apă pentru cel puţin câteva ore. Este preferat un vas mare cu capac. În cazul în care nu aveţi la îndemână un vas cu capac, acoperiţi vasul cu o bucată de hârtie de copt.

Bucata de carne se leagă mai întâi cu sfoară iar apoi cu ajutorul unei andrele sau alt obiect ascuţit, se înţeapă în mai multe locuri. (va ajuta aburii şi aromele să penetreze în masa de carne din mijloc).

Carnea se asezonează bine cu sare şi piper.

Într-o tigaie mare se pune uleiul şi se frige carnea la foc mediu cam 2-3 minute pe fiecare parte, până ce prinde o crustă maronie. Crusta tine sucul în carne şi dă culoare frumoasă fripturii.

Când e gata, tigaia se dă la o parte si se scoate carnea. Cât este încă fierbinte, carnea se unge cu muştarul în care s-a amestecat o jumătate de linguriţă de paprică, apoi se presară cu cimbru, oregano şi rozmarin şi se asează în vasul de friptură.

Tigaia în care s-a fript carnea se pune din nou pe foc şi se sotează ceapa, morcovii şi ţelina pentru câteva minute.

La sfârşit se adaugă supa de oase sau vinul, se mai fierbe 1 minut amestecând bine, apoi se toarnă uşor în vasul de friptură. Aşezaţi legumele de jur împrejurul cărnii.

Deasupra cărnii se pun câteva cubuleţe de unt.

Se pune capacul şi se dă la cuptorul încins în prealabil la 200C, pentru 15 minute.

Temperatura cuptorului se reduce la 80C şi se lasă în continuare să fiarbă până ce carnea devine foarte fragedă. Puteţi calcula timpul de preparare în felul următor: pentru o bucată întreagă de un kilogram se ţine timp de 3-3 1/2 ore, la care se adaugă câte o oră pentru fiecare kilogram în plus. De exemplu pentru o bucată de 2 kg - friptura e gata în 4 - 4 1/2 ore.

Când friptura este gata, se scoate pe un platou.

Se strânge excesul de grăsime de deasupra sosului. Sosul se strecoară printr-o sită. Legumele fierte se pasirează, apoi se amestecă cu o parte din sosul strecurat până ce piureul se aduce la consistenţa dorită. Se adaugă piper negru proaspăt măcinat şi sare după gust.

După ce piureul a dat în clocot, se ia de pe foc şi se toarnă câte puţin peste carnea tăiată în felii subţiri. Se serveşte cu piure de cartofi şi salată de crudităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor