Combinaţii de mâncăruri nesănătoase
alte articole
Mulţi oameni le consumă încă din copilărie, fără a face legătura între aceste combinaţii nesănătoase de mâncăruri şi starea de oboseală ori durerile de burtă care succed masa. Încercăm să aducem azi în discuţie asocieri de alimente care sunt utilizate aproape zi de zi şi care s-au înrădăcinat în tradiţiile culinare europene (inclusiv româneşti) şi nu numai, şi care nu oferă organismului o funcţionare normală şi echilibrată.
Multe persoane cred că pot amesteca orice fel de alimente, atât timp cât combinaţia este delicioasă şi, mai ales, cred că acest lucru nu le va afecta starea de sănătate. Total greşit!
Teoria medicilor nutriţionişti se bazează pe ipoteza conform căreia o absorbţie necorespunzătoare a alimentelor duce la deteriorarea ţesutului, în timp ce un metabolism perfect nu agreează de exemplu consumul alimentelor bogate în carbohidraţi cu cele proteice, la aceeaşi masă.
Combinaţii de mâncăruri nesănătoase. Friptură de porc cu garnitură de cartofi
Friptura de porc cu garnitură de piure de cartofi este o masă obişnuită de prânz, însă, în realitate, aceasta este una dintre cele mai nesănătoase combinaţii de mâncăruri. Friptura este o sursă importantă de proteine, însă aceasta conţine foarte multe calorii şi grăsimi. În mod normal, acest aliment ar trebui combinat cu un altul bogat în fibre, iar combinaţia cu o garnitură de cartofi nu este una fericită, întrucât cartofii reprezintă sursa cel mai des întâlnită (după pâinea albă) de carbohidraţi rapizi. Ei conţin în principal amidon, fibrele sunt slab reprezentate în compoziţia lor.
Carnea (datorită proteinelor specifice ei şi care sunt în cantităţi mari) reduce eliberarea ptialinei în salivă, astfel încât transformarea amidonului în glucoză şi maltoză, la nivelul cavităţii bucale, este compromisă. Amidonul ajuns nedigerat în stomac fermentează (fermentarea lui este favorizată de enzimele care digeră carnea - în special pepsina), provocând flatulenţă, dureri de stomac, dureri de cap. Acest amidon care fermentează împiedică, la rândul său, digestia normală şi completă a proteinelor. Proteinele nu sunt folosite optim de către corp.
Dacă vorbim despre cartofi prăjiţi, combinaţia este şi mai dăunătoare. Aceleaşi dezavantaje (ale cărnii cu cartofi fierţi) le aduce şi friptura cu orez sau cu paste.
Alternativa sănătoasă: friptura cu garnitură de varză, de conopidă fiartă uşor sau de legume proaspete. Aceste garnituri conţin carbohidraţi în cantităţi mult mai mici, suficient de reduse încât să nu pună probleme digestive.
Combinaţii de mâncăruri nesănătoase. Paste cu brânză sau caşcaval
O combinaţie cu un amestec complex: proteinele din brânză/caşcaval (în cantităţi importante), carbohidraţii rapizi din paste şi grăsimile concentrate ale brânzei. Rezultatul: o digestie lungă, ineficientă şi incompletă, afectând asimilarea proteinelor, şi nivelul energetic pentru câteva ore bune după masă.
Alternativa sănătoasă: paste integrale cu brânză tofu (brânză vegetală).
Dacă nu suportaţi branza tofu, lucrurile devin ceva mai complicate. În acest caz, o variantă care să minimizeze impactul negativ al combinaţiei este să folosiţi paste integrale (fierte ceva mai mult), brânză mai săracă în grăsimi şi sos iute. Putem adăuga şi câteva bucăţele de conopidă fiartă puţin.
Combinaţii de mâncăruri nesănătoase. Pâine cu dulceaţă
Este cea mai întâlnită combinaţie la micul dejun, măcar o dată pe săptămână. Problema ei este surplusul de zăhar pe care îl aduce în organism chiar de la prima oră, ceea ce va avea ca rezultat mai târziu, pe parcursul zilei, o poftă de mâncare mai mare şi tentaţia să mănânci în exces. Când vă începeţi ziua fără proteine şi fără grăsimi sunteţi vulnerabil în faţa tentaţiilor de peste zi. Înlocuiţi pâinea albă cu pâine integrală şi schimbaţi dulceaţa cu unt simplu pentru o doză de grăsime.
Combinaţii de mâncăruri nesănătoase. Laptele cu cereale
În general copiii sunt serviţi cu un bol de lapte cu cereale la micul dejun, însă mamele ar trebui să ştie că aceasta este una dintre cele mai nesănătoase combinaţii de mâncăruri. De cele mai multe ori, consumul de lapte cu cereale poate provoca dureri de stomac, deoarece atât laptele cât şi cerealele sunt bogate în carbohidraţi. Din cauza faptului că sunt degeraţi foarte repede, carbohidraţii afectează nivelul de zahăr în sânge, ceea ce împiedică producerea de energie în organism. La micul dejun este recomandat consumul de alimente care se digeră mai greu.
Combinaţii de mâncăruri nesănătoase. Fructe şi alimente
Fructele conţin, în cea mai mare parte apă, care este digerată foarte repede. Zahărul din fructe este absorbit rapid de organism, în timp ce alimentele pe care le consumăm (indiferent dacă este vorba de carbohidraţi sau de proteine) au nevoie de un proces digestiv mai îndelungat.
Dacă zahărul din fructe „reţine" stomacul în timp ce are loc digestia mâncării, fructele se vor descompune imediat şi, ca urmare a fermentării acestora, în corp va fi eliberată o cantitate de alcool care îşi continua drumul prin vasele de sânge până la creier.
Alternativa sănătoasă rămâne ca fructele să fie consumate separate, în starea lor naturală. Fructele se consumă întotdeauna singure, la distanţă de cel puţin o oră de mese, deoarece folosesc enzime total diferite de toate celelalte alimente.
Combinaţii de mâncăruri nesănătoase. Placintele cu brânză şi carne
O combinaţie care să zăpăcească mai tare sistemul digestiv ar fi greu de găsit. Avem glucide rapide (din faina albă folosită), grăsimi concentrate (din ulei şi brânză) şi proteine în cantităţi mari – dar proteine de mai multe tipuri. Caseina (proteina de bază din lapte şi brânzeturi) se digeră ceva mai greu decât proteinele din carne. De fapt, urmând această combinaţie, caseina (principala proteină din brânză) nu se mai digeră aproape deloc.
Alternativa sănătoasă este o plăcintă cu linte şi legume, în care să folosiţi cât mai puţin ulei.
Combinaţii de mâncăruri nesănătoase. Cum nu trebuie să combinăm alimentele
- pui cu orez
- hamburger şi cartofi pai
- paste şi carne tocată
- paste cu şuncă sau sos de smântână
- peşte şi orez
- pâine cu carne şi ouă
- friptură de porc cu cartofi la cuptor
- ciolane de porc cu cartofi pai
- curcan cu tochitură
- carne de vită şi piure de cartofi
- friptură înăbuşită şi tăiţei (paste)
- carne de vită şi cartofi fierţi
- ouă şi pâine toast
- omletele cu şuncă (presata), muşchi sau alte produse din carne.
- şuncă şi cartofi franţuzeşti
Alimentele de mai sus sunt combinate greşit şi ele reprezintă o reţetă pentru durere şi dezastru digestiv. Chiar dacă unele persoane care combină greşit alimentele, aşa cum am prezentat mai sus, spun că ei se simt bine, ei nu realizează că această combinaţie greşită este cauza pentru alte simptome, cum sunt: dureri de cap, oboseală cronică, răceli frecvente, nas curgător, edeme pe piele, dureri de spate etc.
Vă puteţi bucura de mesele delicioase, dacă mâncarea este combinată corect. De exemplu: dacă sunteţi iubitor de carne de vită, de pui, de porc, etc, puteţi să le combinaţi cu legume care nu conţin amidon şi o salată. Pentru curcan cu tochitură, pur si simplu renunţaţi la tochitură sau la cartofii pai, fierţi. Puteţi să o combinaţi cu varză. Dacă va plac ouăle pentru mic dejun, faceţi-va o omletă cu legume care nu conţin amidon şi săriţi peste pâinea prăjită. Dacă veţi folosi o mare varietate de legume pentru omleta dvs., atunci nu veţi mai duce lipsa pâinii.
Evitând combinaţiile de mâncăruri nesănătoase v-aţi putea menţine sănătatea organismului vreme îndelungată, v-aţi păstra greutatea corporală dorită şi veţi avea şi multe beneficii din punct de vedere psihic.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.