Câteva sfaturi simple pentru revenirea în formă după sărbători

Plimbare prin parc.
Plimbare prin parc. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Sărbătorile au trecut, vacanţa este pe sfârşite şi mulţi dintre noi s-au trezit după mesele în familie şi petrecerile cu mâncare şi alcool din belşug nu doar cu amintiri frumoase, fotografii reuşite etc. ci şi cu ceva kilograme în plus.

Pentru cei care îşi doresc să se întoarcă la silueta de dinainte de sărbători fără să recurgă la vreun regim draconic, recomandăm câteva metode care nu doar că vă vor readuce în formă relativ rapid ci sunt şi benefice pe termen lung.

Mişcarea are un rol esenţial în procesul slăbirii iar mersul pe jos ne ajută să ne revenim în formă după sărbători. Lăsaţi-vă maşinile acasă în această perioadă (şi aşa iarna este o aventură să parchezi) şi mergeţi cât mai mult pe jos. Parcurile sclipind albe în feeria de zăpadă va îmbie la plimbări iar pe gerul aspru "colăceii de grăsime" se topesc mult mai uşor.

Schimbaţi programul de stat în faţa unui televizor cu un castron de pop-corn sau orice altceva de ciugulit în faţă cu mersul la un patinoar. Va fi distractiv să patinaţi împreună cu prietenii şi vă va ajuta să slabiţi.

Nu uitaţi că apa este unul din cei mai buni aliaţi în lupta contra kilogramelor. Cele (minimum) opt pahare de apă băute zilnic, ideal începând de dimineaţa, pe stomacul gol, vă vor ajuta să mâncaţi mai puţin, să vă curăţaţi organismul de toxine şi finalmente să slăbiţi. Veţi avea o piele mai curată şi mai frumoasă dacă beţi apă din belşug.

În ceea ce priveşte mâncatul, nu este obligatoriu (şi nici recomandabil) să răbdaţi de foame pentru a reintra în hainele care încep să crape pe la cusături, ci doar să mâncaţi un pic diferit. Dietele drastice, înfometarea, dorinţa de a vedea rezultate de azi pe mâine conduc invariabil la frustrare şi, mai mult, după ce încetaţi o dietă severă, există riscul să va îngrăşaţi din nou.

Aşa că va sugerăm să abordaţi slăbitul cu calm şi raţional, respectând câteva reguli uşor de urmat.

Alegeţi alimente mai sărace în calorii şi care vă vor şi ajuta să aveţi un tonus bun. Înlocuiţi sandvişurile cu supe şi ciorbe. Sunt o hrană uşor de digerat şi cu puţine calorii. La fel şi salatele. Sunt sărace în calorii, conţin vitamine şi fibre care vă vor detoxifia şi vă vor ajuta să slăbiţi rapid.

Nu uitaţi nici cerealele integrale, gen musli. Sunt săţioase, bogate în nutrienţi necesari pentru organism şi constituie un mic dejun ideal, net superior unei omlete sau unor cremwuşti de la magazin.

Încercaţi, de asemenea, să mâncaţi pe cât posibil, disociat. Nu combinaţi carbohidraţii (cartofi, orez, pâine) cu proteine (precum carne, ouă, brânză) ci cu salate şi legume din belşug. Puneţi lângă peştele, făcut de preferinţă pe grătar, o salată verde, nu cartofi natur. De asemenea, o friptură, fie ea de porc, vită sau pui, se va digera mai rapid şi va îngrăşa mult mai puţin dacă este servită cu legume sau salată decât dacă este mâncată cu cartofi, fie ei prăjiţi sau piure.

O altă combinaţie considerată "criminală" de mulţi nutriţionişti şi antrenori de fitness este asocierea de mai multe proteine "grele" la aceeaşi masă. Nu mâncaţi şi carne şi brânză şi ouă la acelaşi prânz, alegeţi să va puneţi un singur tip de proteină în farfurie, dacă vreţi să vă menţineţi un abdomen plat şi frumos.

În ceea ce priveşte pâinea, de care mulţi o elimina complet din dietă pentru a slăbi, amintiţi-vă că nu atât pâinea în sine îngrăşa ci mai degrabă ceea ce puneţi pe lângă ea, cu alte cuvinte, contează cu ce o combini. O felie - două de pâine lângă o salată sau mâncare de legume nu vor îngraşă nici pe departe ca aceleaşi felii de pâine asociate cu carne, ouă, lapte sau unt. Încă ceva, fiţi atenţi la ce fel de pâine mâncaţi. Evitaţi pâinea albă, foarte săracă în fibre şi nutrienţi şi orientaţi-va spre pâine integrală, pâine cu tărâţe etc.

Evitaţi şi dulciurile sau cel puţin reduceţi-le pe cât puteţi. Mâncaţi mai multe fructe, în schimb. “Zaharurile de fructe”, cu alte cuvinte fructoză, pot înlocui cu succes glucoza din ciocolată şi prăjituri. Nu uitaţi însă că fructele se mănâncă înaintea mesei, nu după ea, ca desert. Fructele trec rapid de stomac (20-30 de minute) şi ajung în intestin, unde îşi eliberează sucurile în timp ce mâncarea se digeră în două -trei ore, sau chiar mai mult. Întrând în contact cu mâncarea din stomac, fructele şi dulciurile vor cauza balonare şi disconfort. Aşadar mâncaţi fructele separat şi pe stomacul gol.

De asemenea, încercaţi după mese să beţi un ceai verde cald în loc de cafea. Ajută la arderea grăsimilor şi vă va da un tonus bun.

Eliminaţi, pe cât se poate, mesele seara, (de mesele nocturne nici nu mai vorbim) iar dacă totuşi va este foarte foame, rezumaţi-vă la o salată, un fruct, un iaurt sau ceva foarte uşor. Nutriţioniştii sunt aproape unanim de acord că mâncatul seara este una din cele mai sigure căi de a ne îngrăşa.

Un alt lucru deloc de ignorat: încercaţi să mâncaţi conştient, fără să vă uitaţi la televizor şi fără să vă lăsaţi mintea să rătăcească la problemele de peste zi. Mestecaţi mâncarea bine, urmăriţi-vă foamea şi opriţi-vă când simţiţi că sunteţi aproape sătui. Veţi constata, dacă mâncaţi atent la dvs înşivă, că veţi consuma mai puţină hrană.

Îngrăşatul nu este, sau cel puţin n-ar trebui să fie o dramă, este un proces uşor reversibil dacă se abordează cu atenţie, răbdare şi conştient. Desigur, pentru cazurile cronice, când slăbirea este dificil de realizat, sfatul unui nutriţionist, o dietă şi un regim de mişcare personalizate pot fi de un real folos.