Mark Rutte solicită ajutor suplimentar pentru Ucraina în discursul de adio în faţa parlamentarilor olandezi

Mark Rutte (Nick Gammon/AFP via Getty Images)
Redacţia
01.07.2024

Premierul demisionar al Olandei Mark Rutte, viitorul secretar general al NATO, a făcut apel la continuarea sprijinului pentru Ucraina în ultimul său discurs susţinut duminică în faţa parlamentarilor olandezi, potrivit DPA.

Rutte a declarat că doborârea zborului de pasageri MH17 de către o rachetă rusească deasupra estului Ucrainei în vara anului 2014 l-a făcut să realizeze cât de "crucial este ca ţara noastră să fie integrată în UE şi NATO".

Toate cele 298 de persoane aflate a bordul avionului, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, şi-au pierdut viaţa. Majoritatea dintre ei erau cetăţeni olandezi.

În urmă cu câteva zile, Rutte a fost numit oficial următorul secretar general al NATO. În vârstă de 57 de ani, acesta îi va succeda lui Jens Stoltenberg la conducerea alianţei de apărare la începutul lunii octombrie.

Rutte a declarat că doar o privire aruncată pe harta lumii arată clar că "suntem mai puternici împreună decât singuri".

Războiul actual din Europa ar trebui să motiveze cetăţenii olandezi să continue să sprijine Ucraina în viitor - "pentru pace acolo şi securitate aici", a menţionat el.

Rutte este considerat un politician foarte experimentat, în special în materie de afaceri externe.

Politicianul liberal-conservator a condus guvernul Olandei aproape 14 ani, mai mult decât oricine înaintea sa.

El i-a urat duminică succes lui Dick Schoof, noul prim-ministru al Olandei.

Fost şef al serviciilor de informaţii şi securitate olandeze, Schoof nu este afiliat niciunui partid. El urmează să depună jurământul marţi în calitate de şef al unui guvern de coaliţie cel mai de dreapta din istoria ţării.

Coaliţia formată din patru partide este controlată în mare parte de populistul de dreapta Geert Wilders, care nu va deţine însă nici el vreo funcţie în guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor