Marea Neagră a devenit sângerie în portul Tomis şi pe unele plaje. Ce explicaţii oferă specialiştii

Portul Tomis (Captură video)
Andrei Popescu
22.10.2024

Marea Neagră şi-a schimbat culoarea de câteva zile, iar în portul Tomis, lângă Cazino, şi pe diferite plaje, apa a devenit ruginie. Probele prelevate au indicat prezenţa unei alge cu potenţial toxic, care nu înfloreşte frecvent, relatează Ştirile ProTV.

Deşi, pentru moment, nu este clar dacă este periculoasă pentru organismul uman, specialiştii le recomandă oamenilor să evite contactul cu apa.

În Portul Tomis, apa este atât de tulbure încât nu se mai zăreşte fundul mării. Motivul ar fi înflorirea unei alge microscopice care a colorat apa în sângeriu.

Potrivit sursei citate, tocmai temperatura mare a apei ar fi dus la apariţia algei, care se află în compoziţia fitoplanctonului, dar rareori se dezvoltă abundent. Probe au prelevat şi specialiştii Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”.

“Specia lingulodinium polyedra se regăseşte într-o listă cu specii cu potenţial toxic, la Marea Neagră nu a fost încă determinat. Este bine să ne ferim, să nu punem mâna în apă. Midiile, scoicile, peştii mai mici se hrănesc cu aceste alge? Speciile fac parte din fitoplancton şi ca orice alte organisme sunt filtrate pot fi şi ele fitrate”, a spus Oana Vlas, cercetător ştiinţific INCDM.

Reamintim că o situaţie similare a avut loc şi anul trecut, când Marea Neagră s-a colorat în roşu pentru câteva zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor