Scandal în USR: Armand şi Voiculescu, acuzaţi că abuzează de putere / Fost consilier: Suntem în ultimele momente de existenţă ale partidului

Protest la sediul USR Sector 1, 21 octombrie 2024
Andrei Popescu
22.10.2024

Sediul USR Sector 1 din Capitală a fost, luni, scena unui protest cu pancarte, în timpul căruia manifestanţii au lansat o serie de acuzatii la adresa liderilor de partid si au cerut reprimirea în USR a unor colegi excluşi, spun ei, pe nedrept şi nestatutar.

Liderul manifestanţilor, fostul consilier local Oliver Păiuşi, recent exclus din partid, a acuzat că excluderea sa din partid a fost decisă, nestatutar, de către preşedintele USR Bucureşti, Vlad Voiculescu, şefa USR Sector 1, Clotilde Armand, şi de deputatul Mihai Badea, adăugând că intenţionează să îi dea în judecată pe Armand şi Voiculescu, relatează Antena 3.

În momentul în care a fost exclus din partid, Păiuşi şi-a pierdut atât funcţia de viceprimar USR la Sectorul 1, cât şi mandatul de consilier.

“Dragi colegi, treziţi-vă, pentru că suntem în ultimele momente de existenţă ale acestui partid! Nu se mai respectă nimic din principiile care ne-au adunat aici. Nu se mai respectă nimic din ceea ce spune statutul şi, dacă vor continua şefii noştri, liderii noştri în acest fel, probabil că acum, la noile alegeri, noi vom avea sub pragul de 5%.

Din ce văd din ce vedem cu toţii, sunt invalidaţi colegi aleşi în mod democratic de către filialele lor. Sunt invalidaţi la Arad, sunt invalidaţi la Buzău. Lucrurile astea, vă spun sincer, nu mai pot continua. Noi, cei care am înfiinţat, practic, acest partid, unde am venit cu toate principiile democratice şi care urmărim şi ne dorim să se respecte mai departe, constatăm, în momentul de faţă, că aceste lucruri sunt încălcate de cei care ne conduc acum.

Oameni buni, acest partid a fost creat de oameni cu principii, de oameni care îşi doresc o democraţie atât externă, cât şi internă. Faptul că ne daţi afară, faptul că ne excludeţi nu înseamnă că noi ne vom opri. Noi vom continua, aşa cum o facem de mai bine de 12 ani”, a precizat Păiuşi în timpul protestului de la sediul USR Sector 1.

Pe pancartele participanţilor la protest au fost scrise mesaje precum “Nu ne puteţi exclude pe toţi”, “Ne vrem colegii înapoi”, “Stop abuzurilor”, “Fără baroni în USR” sau “Fără ‘speciali’ în USR”.

La rândul său, Luminiţa Şerban a declarat în timpul protestului:

“Suntem astăzi aici, în faţa sediului USR Sector 1 pentru a trage un semnal de alarmă împotriva abuzurilor care au avut loc în ultima vreme în filiala noastră. În primul rând este vorba de excluderea abuzivă a colegilor noştri Oliver Păiuşi şi Andrei Radu. Vrem să tragem un semnal de alarmă asupra modului în care au fost falsificate, practic au fost modificate listele cu care am candidat în 9 iunie la alegerile locale. Mutarea din pix a unor colegi, excluderea altora. În al doilea rând, suntem aici pentru a trage un semnal de alarmă asupra modului în care este condusă filiala noastră. Totul se bazează pe sloganul ‘dacă nu este cu noi este împotriva noastră’. Totul se bazează pe teamă, pe frică, ceea ce nu este normal”.

De asemenea, un alt participant la protestul de luni a făcut câteva solicitări:

- Reprimirea în USR a celor doi colegi excluşi abuziv: Oliver Păiuşi şi Andrei Radu.

- Comisie BN care să constate modificarea abuzivă de către Clotilde Armand a listei de candidaţi la Consiliul Local S1.

- Audit financiar al filialei USR Sector 1

Totodată, protestatarii au distribuit pe grupurile de comunicare ale USR un comunicat în care, printre altele, îi acuză pe liderii de partid că se folosesc abuziv de puterea pe care o deţin prin excluderi la comandă sau invalidarea unor colegi aleşi în mod democratic sau promovarea unor persoane nelegitime pe funcţii. Mai mult aceştia, cer demisia lui Clotilde Armand şi primirea colegilor excluşi înapoi.

“Spiritul USR e viu, acest protest este împotriva situaţiei actuale din filiala USR S1 dar şi de cea de la nivel naţional, în care liderii din partid se folosesc de putere într-un mod abuziv, prin excluderi la comandă, invalidarea prin mijloace nestatuare a Adunărilor Generale din filiale, promovarea unor persoane nelegitime pe funcţii şi împotrivindu-se prin pârghiile create la toată reforma începută, distrugând încrederea în USR şi principiile pentru care a fost creat.

Suntem total împotriva excluderilor la comandă, aşa cum s-a întâmplat cu colegii noştri Oliver Păiuşi şi Andrei Radu pentru nişte fapte inventate. Aceste evenimente au dus la degradarea continuă a încrederii membrilor la nivel local, demotivând tot mai mult colegi implicaţi din filială, astfel încât au ajuns să îşi depună demisiile.

Considerăm că actuala conducere nu ne mai reprezintă şi cerem demisia lui Clotilde Armand şi primirea colegilor excluşi înapoi. Acest eveniment nu se va opri aici şi cerem şi celorlalţi colegi din Bucureşti şi din ţară să sprijine acţiunile noastre pentru a elibera USR-ul de toate elementele nocive din conducere.

Precizăm ferm că această acţiune NU este o anti-campanie, o sprijinim necondiţionat pe Elena Lasconi şi toate elementele de bună credinţă din conducerea partidului, care doresc să redreseze partidul aflat într-un declin total. Puterea unui partid porneşte întotdeauna din filiale ‘sănătoase’ cu membri motivaţi”, se arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor