Analiza unui cunoscut jurnalist din Moldova: Ce se ascunde, de fapt, în spatele votului la referendum? Ce a greşit Maia Sandu şi ce pericole o pasc?
Rezultatul strâns al referendumului din R. Moldova, precum şi faptul că circa jumătate dintre moldoveni nu au vrut să-şi exercite dreptul de vot, nu înseamnă că Moldova este majoritar anti-UE, susţine jurnalistul basarabean Vitalie Călugăreanu (Deutsche Welle, JurnalTV) într-un amplu interviu acordat Epoch Times.
Potrivit jurnalistului, care urmăreşte de decenii viaţa politică din R. Moldova, realitatea este mult mai complexă decât o prezintă influencerii din spaţiul public românesc: circa 10-13% din voturi au fost fraudate (cumpărate, de fapt), iar mulţi dintre cei care nu s-au prezentat la vot la referendum sau au votat NU la referendum au sancţionat, de fapt, guvernarea PAS şi pe Maia Sandu, nemulţumiţi că lupta anticorupţie nu a mers aşa cum li s-a promis.
„Eu nu cred că votul pe care l-au dat cetăţenii în momentul ăsta este unul anti-UE. Votul pe care l-au dat cetăţenii în aceste două scrutine a fost, pe de o parte, fraudat, masiv fraudat, iar pe de altă parte, a fost un vot dat la supărare. Un vot prin care cetăţenii Republicii Moldova au vrut să dea de înţeles acestei guvernări că e timpul să-şi ia atribuţiile în mâini şi să facă ceea ce au promis”, a opinat Călugăreanu.
Jurnalistul a criticat modul în care PAS i-a făcut campanie electorală Maiei Sandu şi a opinat că actuala preşedintă riscă să piardă în turul 2 al alegerilor prezidenţiale dacă nu vine rapid cu explicaţii despre ce s-a întâmplat la alegeri, despre fraudarea voturilor şi dacă nu îşi va face o campanie electorală mai aplicată şi mai realistă. Maia Sandu trebuia (şi trebuie) să meargă, crede Călugăreanu, nu acolo unde oamenii te aşteaptă cu pâine şi sare – aceia sunt deja votanţii tăi –, ci acolo unde oamenii au nemulţumiri şi întrebări, ca să le adresezi. Mai mult, ar fi timpul şi cazul ca unii dintre puşcăriabilii Moldovei, fugiţi peste graniţă, să fie aduşi rapid în închisorile patriei, crede jurnalistul.
Redăm interviul acordat de Vitalie Călugăreanu redacţiei noastre:
Reporter: Opiniile despre referendumul din R. Moldova sunt împărţite în spaţiul public românesc. Sunt analişti care susţin că referendumul este o victorie, căci rezultatul a fost pro-aderare, în condiţiile în care ruşii au investit enorm în deturnarea rezultatului, şi alte voci care susţin că este un eşec, pentru că e greu să te integrezi în UE cu o populaţie majoritar anti-UE. Se invocă argumentul că aproape 50% dintre cei care au votat s-au exprimat împotriva aderării şi se presupune că cei care nu au venit la vot ar fi şi ei, majoritar, anti-UE. De la dumneavoastră, cum se vede referendumul, victorie sau eşec?
Vitalie Călugăreanu: Este o victorie că totuşi a trecut, în pofida fraudelor, chiar foarte mari de data aceasta. Între 10 şi 13% din voturi, care s-au dus la pro-ruşi şi la "NU", au fost voturi fraudate şi asta s-a văzut clar. Pe de altă parte, nu trebuie să ne culcăm pe urechea asta şi să sperăm că cei care au fost fraudaţi în primul tur sau la referendum se vor trezi în turul 2. Adică, să nu sperăm că frauda va dispărea în turul 2, s-a plătit cu siguranţă fraudarea şi pentru turul 2.
Instituţiile au lucrat prost, asta trebuie spus.
Reporter: La ce instituţii vă referiţi? Ce instituţii au lucrat prost şi cum s-au fraudat voturile?
Vitalie Călugăreanu: Când spun că instituţiile au lucrat prost, mă refer la instituţiile care trebuiau să întreprindă acţiuni pentru ca fraudarea voturilor să fie blocată, să blocheze voturile fraudate. Aici e vorba de Serviciul de Informaţie şi Securitate, de procurori, de poliţie.
Chiar dacă au existat acele descinderi, acele acţiuni în preajma scrutinului, oamenii care au luat bani – şi se vorbea, poliţia cel puţin vorbea, de 130.000 de oameni care ar fi primit doar în luna septembrie 15 milioane de euro, 130.000 de oameni plătiţi prin carduri electronice de către Rusia – oamenii ăştia nu au fost blocaţi, ei au fost lăsaţi să meargă la urnele de vot, chiar dacă, datorită faptului că au primit banii din Rusia pe carduri şi numele lor era foarte bine cunoscut de către autorităţile din Republica Moldova, ei nu au fost lipsiţi de dreptul de vot înainte de scrutin.
Asta trebuia să se întâmple, din punctul meu de vedere, pentru că ăsta nu a fost un vot corect şi asta nu înseamnă democraţie. Poliţia a vorbit de 130.000, Maia Sandu a vorbit de 300.000 în noaptea referendumului. Din păcate, autorităţile nu au revenit după declaraţia Maiei Sandu să ne ofere detalii despre această fraudă.
Noi încă aşteptăm să vedem. Ieri, preşedinta a spus că instituţiile statului vor reveni ca să vorbească despre asta, noi încă aşteptăm. Azi e deja marţi, pierdem zile, iar oamenii trebuie să înţeleagă ce s-a întâmplat şi vor acţiuni ferme din partea acestor instituţii, dar noi nu le vedem.
Pe de altă parte, a mai influenţat ceva votul de duminică. Noi, în presa liberă din Republica Moldova, de 3 ani urlăm că e nevoie de acţiuni mai ferme în ceea ce priveşte curăţarea instituţiilor din Republica Moldova şi lupta cu corupţia. Acţiunile pe care le-am văzut până acum au fost cu mănuşi albe, iar asta evident a enervat foarte mult oamenii care în 2020-2021 au votat pentru Maia Sandu şi în 2021 pentru PAS.
Lor li s-a promis că această guvernare va lupta cu marea corupţie. Ce am avut în schimb? Am văzut că această guvernare a intrat în combinaţii cu tot felul de indivizi: primari care l-au servit pe Plahotniuc în perioada tristă a Republicii Moldova de până în 2019, oameni din Procuratură, din Justiţie. Cei din PAS au sperat că oamenii care l-au deservit pe Plahotniuc în aceste instituţii – deci procurori, judecători, tot felul de funcţionari lăsaţi la butoane în guvern – vor deservi statul.
Asta a fost marea lor greşeală, pentru că au lăsat oameni ai lui Plahotniuc în sistem. Plahotniuc şi toţi fugarii, bandiţii pe care i-a avut Republica Moldova până în 2019 şi care au fugit, au pus averile, imobilele, banii la adăpostul acestor oameni lăsaţi de PAS în Procuratură, în Justiţie şi asta evident s-a văzut. Noi despre asta am vorbit la emisiunile noastre în presa din Republica Moldova. Oamenii nu aveau cum să nu taxeze guvernarea pentru aceste lucruri.
Deci acest vot nu a fost un vot contra Uniunii Europene, ci a fost un vot dat la nervi de cetăţenii Republicii Moldova împotriva partidului de guvernare. Din păcate, asta s-a întâmplat.
Reporter: Îi sunt imputabile Maiei Sandu greşelile acestea legate de oamenii lui Plahotniuc, sau este doar vina celor de la guvernare?
Vitalie Călugăreanu: Asta e o întrebare bună. Acum trebuie să vedem cât din actul guvernamental este controlat în momentul acesta de preşedinta Maia Sandu şi cât a ieşit de sub control, cât controlează alte persoane din guvern sau din anturajul Maiei Sandu. Mie îmi vine greu să mă pronunţ în privinţa asta, pentru că nu am foarte multe informaţii din interiorul lor.
Reporter: Revenind, există păreri că referendumul este de fapt un eşec şi că majoritatea populaţiei este, de fapt, anti-UE, pornind de la premisa că mulţi moldoveni nu s-au prezentat la vot pentru a susţine o miză atât de importantă – aderarea. Cum vedeţi dumneavoastră lucrurile, sunt compatrioţii dumneavoastră majoritar anti-UE?
Vitalie Călugăreanu: Eu şi câţiva colegi cu care am lucrat în ziua alegerilor am făcut câteva sondaje pentru instituţiile la care lucrăm, sondaje la ieşirea de la urne cu oamenii care au mers la vot.
Noi cu greu am găsit oameni care să spună că au votat „NU” la acest referendum. Eu nu cred că votul pe care l-au dat cetăţenii în momentul acesta este unul anti-UE. Votul pe care l-au dat cetăţenii în aceste două scrutine a fost, pe de o parte, fraudat, masiv fraudat, iar pe de altă parte, a fost un vot dat la supărare. Un vot prin care cetăţenii Republicii Moldova au vrut să dea de înţeles acestei guvernări că e timpul să-şi ia atribuţiile în mâini şi să facă ceea ce au promis. Dacă excludem cele 13% din voturi care s-au fraudat şi dacă le adăugăm bine, sau dacă le lăsăm cumva în aer, şi dacă mai calculăm altfel această pondere a pro-europenilor, având în vedere că oamenii au votat la nervi, eu cred că o să avem un tablou cât de cât real. Tabloul cât de cât real l-am regăsit sau îl regăsim în toate sondajele care s-au făcut până în ziua alegerilor, acolo unde vedem o pondere de 60-65% dintre cetăţenii Republicii Moldova care sunt pro-europeni.
Din punctul meu de vedere, chiar dacă se spune tot timpul că alegerile sunt de fapt cele care contează mai mult decât sondajele, în situaţia în care alegerile au fost fraudate atât de masiv, eu cred că cifrele pe care le-am văzut în cel puţin şase sondaje care s-au făcut în ultimele două luni în Republica Moldova sunt cele care reflectă cu adevărat realitatea. Şi atunci eu extrag concluziile de aici.
E important ca în aceste două săptămâni care au rămas până la turul 2, autorităţile să vină cu răspunsuri la întrebări. Ce s-a întâmplat cu această fraudă? Cine sunt actorii implicaţi în această fraudă? Cât s-a fraudat de fapt? Care au fost planurile? Şi cred că ceea ce ar mobiliza foarte mult oamenii în această perioadă ar fi să vedem măcar unu-doi puşcăriabili aduşi în Republica Moldova.
Pentru că noi aşa ştim că Maia Sandu are relaţii foarte bune în străinătate. Noi de trei ani avem toţi fugarii în afara Republicii Moldova, majoritatea la Londra. Sunt o groază de oameni care se ascund, care au cerut azil politic în Marea Britanie: Platon, Botnari, sunt o groază de oameni în Londra.
Reporter: E cazul să aibă Maia Sandu emoţii în turul 2? Către cine se vor îndrepta voturile celor care nu au intrat în turul 2?
Vitalie Călugăreanu: Aici sunt două lucruri care contează, din punctul meu de vedere. Dacă facem matematică simplă, vedem că următorii clasaţi după Stoianoglu, adică locurile 3, 4, 5, 6 şi 7, împreună adună cam 29% din voturi şi ăştia sunt toţi candidaţi pro-ruşi.
Eu nu cred însă ca toţi cei care l-au votat pe Usatîi, de exemplu, care e pe poziţia a treia, cu 13 şi 4, mi se pare, o să voteze pentru Stoianoglu. Acolo sunt oameni pro-europeni, clar pro-europeni, dar care au îndrăgit acest comportament "zglobiu" al domnului Usatîi şi probabil că în turul 2 o parte din ei vor vota pentru Maia Sandu, pentru că ei sunt pro-europeni, majoritatea fiind tineri.
Dar problema e că Maia Sandu nu şi-a mobilizat propriul electorat, electoratul care în 2020 a votat-o masiv. Şi vorbim de faptul că Maia Sandu a pierdut în acest scrutin din turul 1 aproape 100.000 de voturi pe care le-a avut. Aceşti oameni au sancţionat-o. Aceşti oameni sunt recuperabili, ei nu au devenit în trei ani anti-europeni sau anti-Maia Sandu.
Pur şi simplu, aceşti oameni sunt foarte, foarte supăraţi, au foarte multe întrebări pentru preşedinta pe care au ales-o, la guvernarea care îi acordă sprijinul politic, şi aceste răspunsuri la întrebări trebuie să vină rapid în zilele următoare, pentru ca aceşti oameni să reuşească să-şi formuleze o altă opţiune de vot decât au avut în turul 1.
Eu sunt optimist, dacă mă întrebaţi pe mine, eu nu cred că asta e imposibil. Chiar dacă matematic lucrurile nu arată bine, cetăţenii Republicii Moldova în ultimul ceas întotdeauna au gândit raţional. De asta încerc să fiu optimist şi să cred că acest vot o poate avantaja în continuare pe Maia Sandu dacă se va lucra pe toate căile.
Modul în care s-a lucrat până la turul 1 nu a fost campanie electorală din partea PAS. Nu aşa se face campanie electorală, deoarece ei au mers în mare parte în satele şi comunele din Republica Moldova unde i-au primit cu pâine şi sare. Nu, trebuie să mergi acolo unde ai o problemă, în Găgăuzia, în comunităţile unde nu te primesc cu pâine şi sare, dar unde oamenii au întrebări.
E foarte interesant să ne uităm ce s-a întâmplat în regiunea transnistreană, de exemplu, acolo unde Uniunea Europeană nu a investit deloc bani. Deci proiecte europene nu s-au dus, dar 30% din oamenii din regiunea transnistreană în turul 1 au votat pro Uniunea Europeană, faţă de multe raioane de la nordul ţării, unde oamenii au zis NU la referendum. Sunt lucruri care trebuie analizate de cei care îi fac campania Maiei Sandu şi să împingă carul. Tare trebuie să împingă în aceste două săptămâni!
Reporter: Există riscul să piardă Maia Sandu?
Vitalie Călugăreanu: Există riscul să piardă Maia Sandu şi e mare riscul. În momentul acesta eu cred că e mai mare riscul să piardă, dar să vedem cum se mişcă. Nu văd nici azi conferinţe de presă cu reprezentanţii instituţiilor care ar trebui să dea nişte răspunsuri la întrebări legate de ceea ce s-a întâmplat. Deci două zile sunt pierdute. Nu ştiu cum calculează ei lucrurile, dar pentru mine asta-i mult. De ieri trebuia să avem o conferinţă de presă, de exemplu, a şefului SIS în care să ne spună cum a fost posibilă fraudarea a trei sute de mii de voturi şi aşa mai departe.
Sau a celor de la Procuratură, să vină să ne spună ce se întâmplă cu dosarele de mare corupţie din ţara asta. Pentru că noi, în afară de ifosele doamnei Dragalin de la Procuratura Anticorupţie – că nu are sediu, că nu are legislaţie – şi cearta dintre doamna Dragalin de la Procuratura Anticorupţie şi fostul şef CNA - Centrul Naţional Anticorupţie - nu prea vedem nimic. În perioada asta, n-am văzut decât aceste scandaluri, în loc să vedem rezultate concrete pe dosarele de mare corupţie.
Reporter: Aş mai avea o întrebare. Care sunt principalele naraţiuni anti-UE din R. Moldova? La noi se vine cu ideea că UE ne va obliga să mâncăm insecte, de exemplu. La voi care au fost principalele marote vehiculate?
Vitalie Călugăreanu: Nu cred că sunt tare diferite de cele pe care le aveţi voi. Însă la noi asta cu insectele nu a fost. Am avut însă cu LGBT, ni se spune că vin europenii şi va trebui să le dăm cotă în instituţiile statului, adică să aibă cota lor de angajaţi în instituţiile statului, că o să vină europenii şi o să ne ia pământurile, terenurile agricole şi o să rămânem fără pământul strămoşesc. Că vine NATO, că fără NATO nu vine Uniunea Europeană, aşa că noi o să aderăm şi la NATO, şi NATO înseamnă război. Că nu o să ne permită Uniunea Europeană să tăiem porcul de Ignat.