Circul PSD-PNL continuă la TV. Jurnalist: "Până în 2029, când o să candideze Nicuşor Dan, tot discuţii d-astea o să aveţi"

Emisiunea "Bună, România"
Andrei Pricopie
22.10.2024

Social-democraţii şi liberalii s-ar certat iar la TV după ce europarlamentarul PSD Mihai Tudose a pus ultimele paie pe focul din coaliţia de guvernare, foc ce devine tot mai mare pe măsură ce ne apropiem de momentul alegerilor prezidenţiale.

"Pe data de 25, alegerile primul tur fiind pe data de 24... Ciucă nu va fi în turul doi. A doua zi va fi o nouă echipă câştigătoare, în mod cert... până dimineaţa o să-i ia calul de sub el, uniforma din vitrină, le pun într-o gentuţă şi îl trimit acasă. Aşa că o să vorbim eventual cu noul PNL... Eu pariez... ai zis că eşti şmecher, că duci partidul pe cele mai înalte culmi, nu l-ai dus, te duci acasă. Mai ales o înfrângere zdrobitoare, că mai sunt şi înfrângeri...", a declarat Mihai Tudose.

Jurnaliştii Radu Buzăianu şi Răzvan Zamfir, realizatorii emisiune "Bună, România", au discutat pe acesta temă cu invitaţii lor - Diana Mardarovici (PNL), Felix Cozma (PSD) şi Diana Stoica (USR).

Redăm mai jos dezbaterea din platou:

Radu Buzăianu: Începem cu doamna Diana Mardarovici de la PNL şi cu această declaraţie făcută de domnul Tudose, care este un mai mare al Partidului Social-Democrat, nu e chiar aşa oricine. Puteţi să comentaţi aceste declaraţii?

Diana Mardarovici (PNL): Eu cred că PSD consideră că nu mai e cazul să organizăm alegeri. Ei ştiu totul, bine, cu Curtea Constituţională au şi demonstrat, chiar ştiu totul...

Răzvan Zamfir: Şi unde nu ştiu realitatea, o schimbă.

Diana Mardarovici: Dacă nu le convine cum merg lucrurile, rezolvă ei. Dincolo de asta, să ştiţi că vor hotărî românii cine ajunge în turul doi. Interesant e ce va fi cu domnul Ciolacu când o să piardă alegerile, că toţi nu cred că o să continue în calitatea lui de preşedinte PSD. Însă, dincolo de asta, cred că sunt lucruri mult mai importante de discutat, iar schimburile astea de replici foarte amuzante şi ironice, nu cred să servească electoratului cuiva sau să îi ajute pe români cu ceva.

Răzvan Zamfir: Domnul Ciolacu ar putea rămâne preşedintele PSD şi dacă pierde alegerile, cu condiţia ca noul preşedinte, oricare ar fi, să-l desemneze premier, ceea ce nu e deloc exclus. De ce excludeţi varianta asta? Probabil va fi partidul cu cel mai mare scor în alegerile parlamentare. Va face, desigur, o propunere, va avea nişte aliaţi, pe unii vedem deja că îi are. De ce n-ar fi domnul Marcel Ciolacu premier în continuare, pastrandu-şi astfel şi poziţia de preşedinte PSD?

Diana Mardarovici: Spre deosebire de domnul Tudose, eu nu exprim opinii referitoare la alte partide. Vor face cum consideră. Pe mine mă preocupă să ne concentrăm pe a poziţiona candidatul nostru ca cel mai viabil şi pregătit candidat, reprezentând dreapta românească, să obţinem cât mai multe voturi, să ne dăm seama că în jurul nostru se întâmplă nişte lucruri foarte grave din punct de vedere geopolitic şi să ne gândim la ce vrea să fie România în următorii patru ani.

Radu Buzăianu: Domnul Felix Cozma, cum vedeţi această poziţie a PNL-ului referitor la dumneavoastră?

Felix Cozma (PSD): Cu siguranţă că atacurile au fost de o parte şi de altă, venite şi din partea colegilor noştri de guvernare până la un anumit moment. Acum nu ştim dacă mai sunt sau nu. Dar ne lămurim pe parcurs. Sigur că şi domnul Tudose... la fel cum, de exemplu, dl Rareş Bogdan are într-adevăr nişte declaraţii mai interesante, dacă pot să spun aşa. E un stil de comunicare. Dar, cu siguranţă, sunt de acord cu ce a spus colega din platou că românii vor decide într-adevăr. N-am spus nimic altceva decât ce arată sondajele. Era o discuţie, dacă vedeţi declaraţia legată de posibilitatea accederii în turul 2 a domnului Ciucă. Asta era toată discuţia...

Radu Buzăianu: Doamna Mardarovici, dacă ne trezim cu o săptămână înainte de alegeri, în această intenţie a dvs. de dreaptă unită, că totuşi candidatul USR e mai în faţă, sau o să o întreb la fel şi pe doamna Stoica, dacă ne trezim că e candidatul PNL-ului mult mai în faţă: veţi merge mai departe cu această intenţie de a câştiga, de a intra totuşi în turul 2 cu un candidat, şi, nu ştiu, unul dintre ei să renunţe la candidatură? ...

Diana Mardarovici: Din fericire pentru noi, spre deosebire de primărie, la preşedinţie avem două tururi. Cel mai bun candidat al dreptei se va vedea în turul 1.

Radu Buzăianu: Dacă niciunul dintre ei nu intră în turul 2, pentru că, vedeţi bine, are elan domnul George Simion...

Diana Mardarovici: Mai există şi opţiunea cu PSD, prin CCR să elimine toţi candidaţii, ca să rămână doar...

Radu Buzăianu: Nu mai merge acum. Ce au avut de eliminat, au eliminat. Asta e linia cu care se merge mai departe. Deci, doamna Stoica, dumneavoastră, la USR, cum vedeţi această întrebare pe care i-am adresat-o doamnei Diana Mardarovici, chiar în privinţa doamnei Lasconi? Dacă domnul Ciucă este chiar în buza de a intra în turul al doilea şi doamna Lasconi are 7%. Nu vă gândiţi că, totuşi, e bine, în ideea asta utilă a dreptei unite? Nu ştiu, să daţi un mesaj, să o retrageţi măcar formal, dacă nu...

Diana Stoica (USR): În mod ideal, aşa ar fi trebuit să se procedeze, în sensul în care partidele care sunt de dreapta - dar aici nu putem să considerăm de dreapta un partid care e de doi ani şi jumătate cu PSD la guvernare, pentru că ăla nu e un partid de dreapta - ar fi trebuit, bineînţeles, să se adune, să facă nişte sondaje interne, să vadă care este candidatul cu cele mai mari şanse şi să-l susţină cu toţii. Din toate sondajele pe care eu le-am văzut, care sunt, bineînţeles, fotografii de moment, dar pe care le-am tot văzut pe parcursul ultimelor luni, vedem că Elena Lasconi este cea care are cele mai mari şanse dintre candidaţii de dreaptă să intre în turul 2.

Aşa că, sigur, înţelept, dacă vrem să nu intre în turul 2 Simion cu Ciolacu, pentru că la domnul Ciolacu lucrurile sunt destul de clare, PSD are un număr destul de stabil de votanţi, deci ce e a lor, e al lor. Dar, mai departe de acolo, în momentul în care votul de pe partea dreaptă se sparge către mai mulţi candidaţi, bineînţeles că atunci cresc şansele ca un alt candidat, care nu reprezintă dreapta, care poate reprezintă chiar un partid extremist, cum vedem în sondaje, are mai mari şanse să intre.

Dar lucrul ăsta necesită foarte multă înţelepciune, de care, din păcate, domnul Ciucă nu dă dovadă. Pe mine mă deranjează foarte tare atitudinea dânsului, prin care a încercat să simuleze nişte negocieri, care au fost doar pe la televizor, ele nu s-au întâmplat în realitate, n-a existat niciun fel de întâlnire, niciun fel de dorinţă reală de a avea o discuţie serioasă despre cum se poate coagula dreapta din România.

Şi vedem aşa că, nu ştiu, încearcă acum să se lepede de PSD, dar se leapădă aşa pe jumătate, pentru ca la guvernare sunt împreună, majoritatea parlamentară funcţionează şi astăzi, am avut plen, am avut comisii, PSD şi PNL votează în continuare cot la cot. Deci, disocierea e aşa doar la nivel declarativ. Nu există în momentul de faţă din partea domnului Ciucă vreo dorinţă reală de a se rupe de PSD. Şi, în condiţiile astea, cum am putea noi să discutăm cu dânsul? Măcar dacă ar exista o deschidere...

Răzvan Zamfir: Până în 2029, când o să candideze Nicuşor Dan, tot discuţii d-astea o să aveţi. Va linişti la primăria generală, va uni, va nu ştiu ce, poate să unească dreapta...

Diana Stoica: Staţi un pic, că nu a unit cu nimic, să nu uităm că... nu e în momentul ăsta nicio majoritate, că avem consiliul general vechi. Dar până acum, Nicuşor Dan a fost susţinut constant în ultimii patru ani de către USR. USR l-a susţinut şi în această campanie în care a câştigat. PNL, să nu uităm că a avut un candidat, domnul Burduja, cu 7%. Deci PNL o să stea cu domnul Burduja.

Răzvan Zamfir: PNL a avut un candidat, aşa, de complezenţă. Nu, nu putem să spunem ce rău i-a făcut în campanie PNL-ul lui Nicuşor Dan, având în vedere că e evident că Partidul Naţional Liberal a avut votanţi care, la Primăria Generală, l-au ştampilat pe Nicuşor Dan şi, la Consiliu, au ştampilat lista Partidului Naţional Liberal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor